Další várka spekulativních HW specifikací nového Xboxu
zdroj: tisková zpráva

Další várka spekulativních HW specifikací nového Xboxu

22. 1. 2013 14:28 | Hardware | autor: Petr Poláček |

S tolika úniky, ať už jsou pravdivé trošku, hodně nebo vůbec, prostě není možné, aby letos k představení nových konzolí od Sony a Microsoftu nedošlo. Nebo alespoň k představení jedné z nich, konkrétně nového Xboxu se stále častěji skloňovaným kódovým označením Durango. Nová konzole od Sony, s předpokládaným kódovým označením Orbis, je sice také ve hře, ale jak se dle posledních výroků představitelů Sony zdá, bude mít možná oproti Xboxu zpoždění a k jejímu odhalení by tedy mohlo také dojít později. Zatím jsou to ale pouze spekulace, z nichž ty poslední hovoří o tom, že bychom se něco o „krásných nových strojích“ mohli dozvědět už letos v březnu.

Do té doby nás jistě zavalí ještě spousta nepotvrzených informací nejenom o spekulativním výkonu nových konzolí, ale třeba i o hardwarovém vybavení. Přeci jenom, nějaký nástřel finálního hardwaru už se mezi vývojáři pohybuje, takže k tomu má přístup spousta lidí a bude čím dál tím obtížnější udržet na tahle data informační enmbargo. Server VGleaks tak přinesl poměrně detailní přehled o HW složení nového Xboxu včetně přehledu architektury.

Z prezentovaných informací, jejichž pravdivost je ale samozřejmě v této chvíli lehce zpochybnitelná, vyplývá, že se nový Xbox bude držet filosofie konzole X360, která vývojářům poskytovala poměrně velkou možnost ve využití systémových prostředků. Konzoli by měl pohánět osmijádrový procesor běžící na frekvenci 1.6 GHz, pravděpodobně od AMD. Doplňovat jej bude nesériová grafická karta běžící na frekvenci 800 MHz, 8 GB RAM a 32 MB ESRAM, přičemž oba dva druhy paměti mohou být využívány zároveň, jejich propustnost se tím pádem sčítá, což umožňuje přesun dat rychlostí až 170 GB za sekundu!

ESRAM, která je obecně rychlejší a má větší propustnost, než RAM, může využívat jakákoli komponenta konzole, ne pouze grafická karta. To by vývojářům mělo usnadnit práci s konzolí a poskytnout prostor k různým experimentům, které potenciálně mohou vyústit v zajímavé herní výstřelky. Nový Xbox prý nabídne 500 GB pevný disk, který bude přítomen v každém modelu (takže už žádný socka model bez HDD jako Arcade), stejně jako Blu-ray mechanika pro disky s maximální kapacitou 50 GB.

Nová konzole od Xboxu by měla být vybavena hned několika hardwarovými akcelerátory pro zpracování videa, obrázků a zvuků/hudby, dále speciálními enginy pro šifrování a dešifrování dat a zatím se zdá, že Kinect nebude zabudován v nové konzoli, ale půjde opět o perferii připojitelnou přes USB 3.0

Osobně z výše uvedeného žádné závěry neudělám, protože si nedokážu z HW specifikací udělat představu o výkonu a možnostech, který to přinese pro hry. O tom to ale stejně není, respektive vývojář si na základě dat asi představu udělá, ale pro běžného konzumenta jde o to, co bude nová konzole od Microsoftu nabízet za služby. A v tomto ohledu zatím zůstáváme v informační tmě.

Nejnovější články