Darth Vader bude hvězdou nového VR Oculus Quest, ke kterému nepotřebujete kabely ani PC
zdroj: Oculus VR

Darth Vader bude hvězdou nového VR Oculus Quest, ke kterému nepotřebujete kabely ani PC

27. 9. 2018 16:00 | Hardware | autor: Patrik Hajda |

Virtuální realita u nás zatím není tolik rozšířená, jak bychom my i tvůrci možná chtěli. Důvodů je několik, přičemž mezi ty hlavní většinou patří vysoká cena, a ještě vyšší nároky na počítač. Samozřejmě není úplně žádoucí nevolnost a kabely věčně se motající pod nohy. Zatímco závratím asi jen tak zamezit nepůjde, zbytek se snaží omezit nadcházející VR Oculus Quest. Zjevně úspěšně.

Oculus Quest působí v dnešní době jako takové malé zjevení. Překvapivý není fakt, že jak helma, tak ovladače se obejdou bez kabelů. To dokáže už HTC Vive Pro. Ale absence připojeného počítače zní docela neuvěřitelně při pomyšlení na hry, které brýle podporují (Robo Recall, The Climb, Moss a dalších 47 titulů).

Nejenže si Oculus Quest sám o sobě poradí s hrami, ke kterým dřívější model potřeboval výkonné PC, a nejenže vás u toho nebudou otravovat dráty, ale zároveň vám koupě nevysaje peněženku tolik, jako to dokázaly předešlé sety pro virtuální realitu při svém startu. Novinka začne na 399 dolarech, což je v čistém přepočtu nějakých 8 763 korun.

Oculus Quest je tedy zhruba čtyřikrát levnější než konkurenční bezdrátové HTC Vive Pro s ovladači, ke kterému navíc potřebujete nadupané PC. Cenově se dá srovnat s velmi rozšířeným PSVR, které ale trpí kabely a nutností vlastnit PlayStation 4. Oculus Quest tak sbírá kladné body na všech frontách.

Přesně tohle by mohl být ten krok, který virtuální realitu dostane k masám. Nepotřebujete silné PC, nepotřebujete PS4, nezabijete se kvůli kabelům. Koupíte jednu krabici, ve které naleznete všechno a rovnou hrajete.

Oculus Quest zdroj: tisková zpráva

A třeba za Darth Vadera, který bude hlavní postavou v launchovém titulu pro Oculus Quest někdy na jaře příštího roku. Vader Immortal: A Star Wars VR Series – Episode I bude první hrou z třídílné série, ve které se zhostíte role ikonického záporáka, nebo se s ním aspoň potkáte. Využití virtuální reality je zjevné – máchání světelným mečem a škrcení na dálku nesmí chybět.

Fanoušky Hvězdných válek jistě potěší prostředí, ve kterém se hra odehrává. Podíváte se totiž na vulkanickou planetu Mustafar, konkrétně do útrob Vaderova zámku, který jste měli možnost zahlédnout ve filmu Rogue One.

Na hře dělá studio ILMxLAB, které možná neznáte, ale vypomáhající Ninja Theory už určitě ano. Nevíme přesně, jaká je úloha tvůrců Hellblade: Senua’s Sacrifice na Star Wars projektu. Zkušenosti s virtuální realitou mají a bylo by opravdu zajímavé aplikovat jejich psychologickou expertízu na duševní stav Vadera.

Oculus Quest tak začne ve velkém stylu a slibuje zásadní evoluci na poli virtuální reality. Bude jistě zajímavé sledovat, jak se k celé věci postaví konkurenční HTC a kdy se i tato firma vydá na trh s hardwarem, který pořídíte z jedné výplaty.

Nejnovější články