Dle vývojáře se uniklému dokumentu o Xbox 720 dá věřit
zdroj: tisková zpráva

Dle vývojáře se uniklému dokumentu o Xbox 720 dá věřit

23. 6. 2012 12:46 | Hardware | autor: Petr Poláček |

Šestapadesátistránkový dokument, mapující dopodrobna plány Microsoftu ohledně nástupce konzole Xbox 360, je údajně důvěryhodný. Redaktorům CVG to potvrdil nejmenovaný vývojář ze studia, které spolupracuje na vývoji projektu pro X720. Anonymní vývojář však zároveň varovně zvedá prst a upozorňuje, že navzdory důvěryhodnosti dokumentu by neměly být všechny informace v něm obsažené považovány za stoprocentně spolehlivé. Naráží tím zřejmě na konkrétní hardwarové specifikace X720 (jak je nová konzole v dokumentu označována) a druhého Kinectu, potažmo na předestření plánů ohledně AR brýlí v rámci projektu Fortaleza, který by se měl rozjet až rok či dva po zahájení prodeje X720. Prototyp nové konzole, s nímž citovaný vývojář pracuje, stejně jako celá řada dalších studií po celém světě, je zjevně v některých oblastech odlišný od plánů předestřených v uniklém dokumentu. „Některé hardwarové specifikace jsou…podivné, zcela neodpovídají tomu, co máme v rukách. A jsou tam ještě další věci, o nichž jsem vůbec neslyšel,“ popisuje své výhrady vůči akurátnosti informací vývojář.

Poněvadž zdroj zůstal, jako obvykle, anonymní, podrobný dokument o novém stroji ze stáje Microsoftu se tedy nálepky „spekulace“ či „dobře udělaný podvrh“ zatím zbavit nemůže. Jen s velkými obtížemi si však dokážu představit, že by si redakce CVG vymýšlela. Je nad slunce jasné, že Microsoft novou konzoli chystá a její uvedení není daleko, takže už vývojáři ve vybraných studií musí s nějakou verzí X720 pracovat. S „nějakou“ přitom s největší pravděpodobností znamená „ne finální“, takže se může ve výsledku v jistých oblastech lišit částečně od toho, co Microsoft v budoucnu uvede na trh. A s ohledem na to, že na všech tě 56 stránkách se kolikrát cela zjevně probírají hlavně ideové záměry a výhledy do budoucna, které se mohou při srážce s realitou (zejména tou finanční) změnit, není vlastně důvod, proč kvůli drobným nesrovnalostem dokument považovat za záměrně vytvořenou mystifikaci.

První Kinect měl mít také docela dlouho svůj vlastní procesor, ale nakonec parazituje na výkonu samotné konzole, protože by to výrazně zvýšilo náklady na výrobu a cena by musela být mnohem větší, než je. K této zásadní změně přitom došlo až v době, když už byl Kinect (jako Natal) představen. K něčemu podobnému už mohlo dojít i v případě X720, kdy se věci popisované v dokumentu během praktické implementace prostě musely změnit. Času na to bylo dost, protože artworky použité v dokumentu naznačují, že vznikl snad už někdy v roce 2010.

Připomeňme si, že krom HW specifikací (ty se už pravděpodobně změnily) nové konzole z dokumentu nejvíce vystupují tři hlavní záměry. První spočívá v integraci všemožných streamovacích (hry, firmy, hudba, TV) služeb pod nálepkou XTV. Společně s nabídkou sociálních aplikací, přehráváním Blu-Ray médií, možností nahrávat záznamy, sledováním více streamů (i z her) a technologií SmartGlass představuje XTV hlavní krok k tomu, aby se z X720 stal skutečný vládce obýváku. Druhá hlavní iniciativa spočívá v inovovaném Kinectu s dvojicí separátních kamerek i mikrofonů, který je schopen precizně snímat až čtyři osoby naráz, což by mělo z pohybových hrátek udělat skutečný socializační prvek.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Třetím krokem směrem k zamýšlené dominanci je zmíněný projekt Fortaleza, který chce na domácí konzole přivést augmentovanou realitu. Dokument uvádí, že se speciálními brýlemi by generované AR obrázky v prostoru mohlo sledovat několik hráčů naráz. A s pomocí Kinectu a jeho schopnosti určit pozici hráče by každý z hráčů mohl daný obraz v prostoru sledovat i z jiného úhlu. Vzhledem k tomu, že tzv. rozšířená realita prozatím funguje hlavně ve spojení s mobilními zařízeními (mobily, handheldy), zní plán Microsoftu dost ambiciózně. A není pochyb o tom, že celý projekt by v případě realizace nezůstal omezen pouze k herním účelům. Dokument obsahuje zmínku o tom, že někdy v roce 2015 by se vývojářům měly do rukou dostat vývojářské nástroje pro vývoj aplikací, které by sloužily při pohybu s Kinect brýlemi venku. Microsoft nechce nechat Google a další firmy, aby si vybudovaly náskok v oblasti vývoje chytrých AR brýlí.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Projekt Fortaleza hodlá Microsoft dle dokumentu rozhodně realizovat až několik let po uvedené samotné konzole na trh. Stejně jako v případě Kinectu pro X360. Vývojářské nástroje pro vývoj aplikací pro Kinect brýle by se měly vývojářům dostat do rukou až v roce 2014, tedy rok po hypotetickém zahájení prodeje X720. V této chvíli ale nemá jakýkoli smysl na roky uvedené v dokumentu spoléhat, protože jestli samotná konzole je podle mě prakticky hotová věc, které už se nevyhneme, projekt typu AR brýlí ještě může na cestě k realizaci potkat celá řada překážek…

Nejnovější články