Hardwarový průzkum Steamu: AMD stoupá v rámci CPU, Nvidia si pojišťuje svou dominanci
zdroj: Vlastní foto autora

Hardwarový průzkum Steamu: AMD stoupá v rámci CPU, Nvidia si pojišťuje svou dominanci

9. 3. 2018 17:45 | Hardware | autor: Jiří Svák |

V nejnovějším hardwarovém přehledu Steamu nedochází k žádným nečekaným překvapením. Nvidia si stále upevňuje pozici mezi hráči, AMD naopak dále ubírá z koláče Intelu. Alespoň tedy podle respondentů ankety.

V království grafických karet stále neochvějně panuje GTX 1060. Zajímavé ale je, že v únoru dosáhly nejvyššího nárůstu čipy GTX 1070 a 1080, což je při kritickém nedostatku těchto grafik poněkud zvláštní. Jedná se však o zlomky procent - 0,18, respektive 0,19 %, takže to můžeme také přičíst na vrub odlišnému složení respondentů oproti minulému měsíci.

Steam Hardware Survey GPU zdroj: Steam

Celkové zastoupení firem Nvidia a AMD se příliš nezměnilo. AMD v porovnání s lednem sice získalo 0,7 procentního bodu navíc, nicméně se tak dostalo na prosincovou úroveň, o nějakém zvyšování podílu tedy nemůže být řeč.

Odvozovat ale ze statistik Steamu něco o tržním podílu není rozumné, anketa se týká pouze hráčů na jedné platformě. Doklad toho můžeme vidět například v reportu analytické společnosti JPR, která na konci únoru informovala o meziročním nárůstu tržního podílu AMD. Přestože trh s GPU klesl, AMD urvala Nvidii dobrých 6,5 procentních bodů oproti kvartálu v minulém roce. A může za to podle slov JPR především poptávka minerů po grafikách Radeon.

Ale zpět k průzkumu Steamu. Když se podíváme na VRAM grafických karet, nejvíce je zastoupená hodnota 2047 MB. 2 GB VRAM, to je GTX 960, 950, 1050, 750/Ti a další karty nižší a nižší střední třídy, plus jejich ekvivalenty v noteboocích, ať už s označením M nebo bez něj. To jenom tak pro ilustraci, abyste se nedivili, že druhé nejčastější rozlišení u hráčů na Steamu je stále HD ready (1366 × 768, 8,20 %).

Co se procesorů týče, zde AMD mírně stoupá, tento měsíc se podíl červených přehoupl přes 9 %, což je nejvíc od října 2017. Ryzen tedy boduje, v celkovém pohledu jsou to ale stále malé zlomky.

Steam Hardware Survey CPU zdroj: Steam

Závěrem se podívejme na Windows. Dle očekávání stoupá Windows 10 64bit a klesá Windows 7 64bit, stále je to však 68 % versus 25 % ve prospěch staršího systému. U hráčů, kteří jsou schopni rychleji přijímat změny než konzervativní „home“ uživatelé, bych čekal, že to bude přesně naopak, zvláště, pokud je lákadlem DirectX 12. Ale taková je realita.

Steam Hardware Survey GPU OS zdroj: Steam

Celou anketu si můžete proklikat na stránkách Steamu, vizte Hardware & Software Survey: February 2018.

Nejnovější články