Hardwarový průzkum Steamu: bugfix Číňanů a růst AMD díky Ryzenům
zdroj: Vlastní foto autora

Hardwarový průzkum Steamu: bugfix Číňanů a růst AMD díky Ryzenům

5. 5. 2018 9:30 | Hardware | autor: Jiří Svák |

V minulém reportu o hardwarové anketě Steam jsme se pozastavili nad neobvykle vysokým podílem staršího systému Windows 7. Nyní je záležitost jasnější: Valve potvrdila, že část dat jsou duplicity pocházející z internetových kaváren v Číně. Můžeme se dovtípit, že vinu na tom nese populární titul PUBG, který způsobil masivní nárůst platformy Steam v asijských hernách.

Nutno podotknout, že vysoká čísla jdou na vrub nejen novým účtům na Steamu, ale také jejich zmnožováním coby prostředkem obcházení banu. Příliv čínských hráčů do PlayerUnknown's Battlegrounds s sebou přinesl i spoustu cheaterů, je tedy pravděpodobné, že velká část duplicit byla způsobena opakovanými instalacemi klienta na často banovaných, sdílených PC v cyber kavárnách.

Podle slov Steamu by ale měla být již situace vyřešena, a to i do budoucna. To je dobrá zpráva pro reprezentativnost ankety, i když ji stále musíme brát s rezervou, protože vzorek účastníků je pořád velmi proměnlivý a mohou ho ovlivňovat neočekávané anomálie, jak ostatně vidíme v tomto případě. Nabízí se také otázka, jak teď hodnotit historická data a změny předchozích měsíců. Zkresleny byly nejen hodnoty operačních systémů, ale také GPU, CPU a pravděpodobně i dalších metrik.

Podíl dvou nejrozšířenějších OS se po opravě Valve znova přiblížil realitě. Korekce ubrala Windows 7 téměř 21 procentních bodů (na 36,15 %), Windows 10 tak nyní vede s náskokem 17 procentních bodů (53,1 %).

V takové „datové nejistotě“ je složité hodnotit nějaké změny, nicméně alespoň jedna koresponduje s dalším sledováním trhu: AMD stoupá v rámci procesorů. U hráčů jsou Ryzeny oblíbené a za rok své existence postupně uzmuly pár procent z dominance Intelu. Vypadá to, že trend pokračuje i po uvedení druhé generace Ryzen.

Hardwarový průzkum Steamu: podíl AMD v CPU stoupá zdroj: Steam

Druhou stálicí je vedení grafické karty Nvidia GeForce GTX 1060, s jejíž podílem příliš nezahýbala ani korekce dat. Ve svém PC ji má osazeno téměř 13 % všech účastníků ankety. Mimochodem, GTX 1060 s 6 GB VRAM je zase běžně skladem a cenovka se pomalu vrací do normálu. Kdo by rád přesedlal na novější grafiku střední třídy, má teď po delší době možnost zakoupit ji za cenu přibližující se té původní, před vrcholem těžební horečky, jak jsme probírali v posledním díle našeho Hardware Clubu.

zdroj: Vlastní

Nejnovější články