Hardwarový test: Nvidia Shield TV
zdroj: tisková zpráva

Hardwarový test: Nvidia Shield TV

8. 2. 2017 19:00 | Hardware | autor: Jan Olejník |

Kdo by to byl řekl, že téměř perfektním androidím set-top boxem se stane mašinka od firmy, která primárně vyrábí grafické karty. Nový a podstatně vylepšený Shield má zkrátka co nabídnout nejen těm, kteří chtějí svoji novou 4K HDR televizi krmit atraktivním obsahem ve vysokém rozlišení. Potěší totiž i hráče a hračičky, byť asi ne tolik jako vášnivé diváky.

Konzole a set-top box v jednom

Nová Nvidia Shield TV se nese v designovém duchu současných produktů firmy Nvidia, který připomíná stylizaci moderních dílů Deus Ex. Stejně jako na grafických kartách řady GeForce, i tady najdete povrch rozdělený do trojúhelníků, či chcete-li polygonů. Plášť Shield TV kombinuje matné a bohužel i lesklé plasty, které nejsou úplně praktické. Přístroj je na porty poměrně skoupý, ale vše podstatné tu je: HDMI 2.0b, 2x USB 3.0 i LAN. Celkově se jedná o poměrně elegantní a zároveň nenápadné zařízení, které v případě potřeby můžete snadno schovat za televizi.

V balení vedle Shield TV najdete i elegantně minimalistický dálkový ovladač. Je vybavený kruhovým směrovým ovladačem s potvrzovacím tlačítkem, dvěma funkčními tlačítky (typicky menu a zpět) a aktivací hlasového ovládání. Důmyslně je v těle ovladače skrytý i dotykový posuvník hlasitosti, ale abyste na něj palcem dosáhli, musíte trochu nepohodlně přehmátnout.

A nakonec je tu i neotřelý gamepad. Vzhledem i rozměry je někde napůl mezi ovladači PlayStation 4 a Xbox One. I zde najdeme typické designové prvky výrobků ze stáje Nvidia. Gamepad je tím pádem tvořený malými polygony, což se může na první pohled zdát nepohodlné, ale překvapivě si o povrch dlaně nepořežete, naopak. V ruce sedí ovladač dobře, ačkoliv by mohl být robustnější. Rozložení tlačítek je prakticky stejné jako u DualShocku, přičemž ve spodní části se nacházejí funkční tlačítka pro krok zpět a otevření menu. Navíc je tu i tlačítko pro okamžité ukončení streamování. Potěší i přítomnost 3.5mm jacku na spodní straně. Gamepad lze nabíjet pouze prostřednictvím USB.

Shield TV zdroj: tisková zpráva

Odladěný Android

S miniaturními počítači, postavenými na systému Android, mám bohužel bohaté zkušenosti. Zkoušel jsem se s nimi v minulosti skamarádit mnohokrát, ale vždycky se objevilo něco, co mě donutilo vrátit se ke klasické platformě PC a softwaru XBMC (nyní KODI). Většinou to byla nekompatibilita s různými formáty, pády aplikací, nevyladěný systém, neschopnost pracovat s některými typy bezdrátových klávesnic, slabá Wi-Fi… a tak dále, a tak dále.

Proto mě příjemně překvapilo, že Shield TV běhá svižně a hladce. Tedy, nenechte se mýlit, když jsem přístroj poprvé nastavoval v instalačním průvodci, stejně jsem se setkal s pádem aplikace. Bylo to však jen jednou, a po restartu už všechno šlapalo bez problémů. Android byste pod vrstvou upraveného uživatelského rozhraní asi jen tak nepoznali, díky čemuž Shield TV působí jako produkt skutečně určený pro velkou obrazovku.

zdroj: Archiv

Již v základu je několik nejdůležitějších aplikací předinstalováno (Netflix, Youtube, Google Play služby), ovšem díky obchodu Google Play si můžete do systému natahat další programy. Pochopitelně zamrzí regionální omezení, tudíž například Amazon Prime Video, které mám nativně nahrané v televizi, si přes Shield TV stáhnout nemohu – což mimo jiné znamená, že si můžu nechat zajít chuť třeba na Grand Tour.

Shield TV si tedy poradí nejen s přehráváním streamovaného obsahu v HDR s rozlišením 4K, ale pokud mu například zadáte cestu k domácímu NASu, rád přehraje nejrůznější videoformáty i z jiných zdrojů. Bát se tudíž nemusíte MP4, MKV, DivX a dalších. Už minulá generace tohoto přístroje patřila k těm nejuniverzálnějším přeborníkům na všechny možné videosoubory. Počítat samozřejmě musíte s tím, že pro přehrávání UHD obsahu potřebujete buď velmi solidní bezdrátový router, případně raději klasické kabelové připojení. Potěší i možnost připojit a naformátovat externí disk, čímž výrazně rozšíříte interní úložiště. Zkrátka, co se týče multimédií, funguje vše na jedničku.

Shield TV zdroj: tisková zpráva

Hello, computer!

Momentálně se nacházíme na úsvitu doby, kdy se do našich domácností snaží dostat nejrůznější rádoby chytrá zařízení aktivovaná hlasem. Amazon má svoje Echo, které je schopné spolupracovat s dalšími spotřebiči, Microsoft nabízí v Xboxu asistentku Cortanu a Google má Google Home. Tudíž i Shield TV lze ovládat hlasem, což je často rychlejší než zadávání textu pomocí virtuální klávesnice.

Jak ale asi správně tušíte, bez háčku to nebude. V zásadě jde o to, že Google má v anglickém jazyce výrazně více hlasových příkazů než v češtině, ovšem chce to velmi dobrou výslovnost. Česky naopak můžete hovořit téměř hovorově a software nemá s rozpoznáváním problém. Tedy, dokud se nepokusíte česky vyhledat třeba Assassin’s Creed nebo Deus Ex, protože v ten moment se Google pokusí najít nejbližší podobně znějící výraz v češtině, což je v tom druhém případě „Kde je sex“. Rozsah příkazů v našem mateřském jazyce navíc pochopitelně není tak rozsáhlý.

zdroj: Archiv

Vyhledávat můžete hry, filmy, muziku i YouTube videa - například při vyhledání Jurského parku se zobrazí přehledná karta s výsledkem, kde dostanete možnost vybrat si, odkud si chcete film pustit – zda z Netflixu nebo třeba Google Play. Přístroj je samozřejmě vybavený nejen bezdrátovým adaptérem (802.11ac), ale i podporou technologie Chromecast, tudíž můžete přehrávat audiovizuální obsah i z mobilu či tabletu.

Sečteno a podtrženo, hlasové ovládání použitelné je, jen to zkrátka v našich končinách není až takový trhák – mimo jiné i kvůli menší nabídce aplikací, ze kterých by Google tahal výsledky.

Shield TV zdroj: tisková zpráva

Přišel čas na streamování her?

Jednou z hlavních předností Shield TV má být i podpora pro streamování her. Ta je dvojího druhu – z vašeho vlastního PC (pokud máte grafickou kartu řady GeForce 6xx či novější), nebo ze serverů firmy Nvidia. Co se týče streamování v domácí síti, je situace jednoduchá. Vlastníte-li některou z podporovaných her (seznam zde), stačí pouze v počítači povolit GameStream v uživatelském rozhraní GeForce Experience a je v podstatě hotovo.

Ještě snazší je streamování z internetových serverů. Drobný zádrhel je pochopitelně v tom, že váš zážitek je přímo závislý na kvalitě vaší linky a síťové infrastruktuře. V ideálních podmínkách si můžete hry užít i v rozlišení 1080p při 60 snímcích za vteřinu v plných detailech, ale s nějakými bleskurychlými reakcemi úplně nepočítejte – data musí urazit cestu až do Německa. Hry jsou navíc pochopitelně placené, byť vybrané kousky jsou v rámci placeného měsíčního členství zdarma. Celou službu si můžete na měsíc vyzkoušet bezplatně a zjistit, zda pro vás má smysl. Jestliže máte doma herní mašinu, asi pravděpodobně zůstanete u ní, případně si vyzkoušíte in-house streamování.

Vzhledem k tomu, že uvnitř Shield TV naleznete výkonný procesor Tegra X1, můžete se pochopitelně pustit do hraní nativních titulů, které jsou dostupné přes obchod Google Play a snadno je naleznete v dedikované kategorii, kde je shromážděno vše, co podporuje hraním s gamepadem. Zcela odpadá zdlouhavé zkoušení, co funguje, a co ne. V nabídce najdete i parádní záležitosti typu Borderlands 2, The Witness, Half-Life 2 nebo Metal Gear Rising, a lze předpokládat, že další kousky budou přibývat.

zdroj: Archiv

Multimediální… konzole?

Nvidia Shield TV je tedy v první řadě vynikající přehrávač, který si poradí prakticky s jakýmkoliv formátem, ať už se jedná o přehrávání z místního úložiště, NASu či internetu. Běží na něm parádně vyladěný Android, plně uzpůsobený pro jednoduché ovládání pomocí dálkového ovladače, a v rámci možností zvládá dobře i ovládání hlasem.

S hrami si bez problémů poradí taktéž, byť bych tento přístroj (zatím) primárně nenazval herní konzolí – na to přijde čas, až se rozroste nabídka nativních her. Jestliže však máte rychlý internet a zároveň slabý domácí počítač, můžete si užít streamované hry prostřednictvím služby GeForce Now. Nabízí rozumnou kvalitu (ovšem silně záleží na rychlosti a kvalitě linky), na druhou stranu bych se rozhodně nepokoušel o hraní svižných akčních titulů, kde záleží na super rychlých reakcích. Servery jsou přece jen umístěny v Německu, tudíž se prodlevám nevyhnete. Stále je tu samozřejmě možnost streamovat omezenou nabídku her v domácí síti či sáhnout po některém z nativních titulů jako Half-Life 2 či Borderlands 2.

Kolem a kolem, hledáte-li kvalitní zařízení, které vašemu televizoru propůjčí schopnost přehrát prakticky cokoliv odkudkoliv, a nezaleknete se vyšší ceny či drobných nedodělků v Androidu jako takovém, pak pro vás bude Shield TV téměř ideální volbou. Zvlášť pokud toužíte po přehrávání 4K/HDR obsahu. Google Chromecast Ultra zatím není v našich končinách dostupný, a super levným čínským přehrávačům je lepší se vyhnout. Škoda jen, že tu zatím nemáme takový výběr video služeb. Tak snad jednou…

Nejnovější články