Herní notebooky Max-Q a ASUS Zephyrus: tiché, tenké, lehké a výkonné
zdroj: tisková zpráva

Herní notebooky Max-Q a ASUS Zephyrus: tiché, tenké, lehké a výkonné

10. 11. 2017 18:30 | Hardware | autor: Jiří Jelínek |

Technologie postupuje mílovými kroky kupředu, hlavně co se integrace a minimalizace elektroniky i počítačů týče. Tato miniaturizace umožňuje do nepředstavitelně malých prostor ukrýt ohromný výpočetní výkon. Dnes máte telefon o výkonu 5 let starého laptopu, žárovku ohromné svítivosti při zlomku spotřeby, a tak bychom mohli ve vývoji technologie pokračovat celý den. Nicméně, vraťme se zpět k tématu. Píše se 30. květen 2017 a na Tchaj-wanu probíhá svátek technologických nadšenců COMPUTEX. Společnost NVIDIA představuje zbrusu nový design herních notebooků s označením Max-Q.

Co je to Max-Q, a proč to zní jako název kondicionéru na vlasy?

Název Max-Q převzala NVIDIA od NASA, která tak definuje působiště bodu, kde aerodynamický tlak dosahuje maximálního aerodynamického odporu na příď rakety, a podle tohoto je následně upravován trup lodi. Právě tímto designérským počinem se nechala NVIDA inspirovat a přišla s návrhem výkonných notebooků s třikrát tenčím tělem a zároveň třikrát vyšším výkonem oproti předchozí generaci. Výsledkem je herní notebook s tloušťkou 18 mm a herním výkonem až o 70 % větším, než jaký nabízely notebooky podobných rozměrů z generace před uvedením Max-Q.

Max-Q je tedy komplexní řešení designu herních notebooků, který se opírá o architekturu Pascal, a společně se skvělou optimalizací, inteligentním řízením spotřeby a ultra tenkým i (na herní mašinu) lehkým designem tvoří celek, jaký tu ještě nebyl.

zdroj: Vlastní

NVIDIA Pascal

Pascal, jako nástupce architektury Maxwell, je vyráběn technologii FinFET 16nm oproti předchozí 28 nm. Co ale vlastně z této skutečnosti, že někdo ubral nějaké nanometry, plyne pro normálního smrtelníka? Ve zkratce je to především snížení celkové spotřeby i zvýšení efektivity a výkonu grafického jádra. Volně přeloženo to znamená delší výdrž na baterii, méně hluku i tepla, ale hlavně více snímků za vteřinu.

Hlavní výhody Max-Q

Technologie Max-Q těží také z optimalizace, která je předností společnosti NVIDIA, a to ve formě služby GeForce Experience, která se soustředí na správný chod grafických karet pro většinu nových herních titulů díky pravidelným aktualizacím. Je také třeba zmínit využití grafické paměti GDDR5X, které se vyznačují vyšší rychlostí i propustností, což pro hráče ve zkratce znamená rychlejší načítání textur. Celý trik tak nespočívá ve vizuální formě, která je vám prezentována právě aplikačním rozhraním, ale skrývá se v samotném kódu, který řídí chod grafické karty.

GeForce Experience dělá to, že v reálném čase sleduje zátěž grafické karty, okamžitě reaguje na změny a dynamicky upravuje výkon tak, aby uživatel nebyl ošizen o jediný snímek a zároveň notebook zůstal takřka neslyšný a energeticky úsporný. Tím je dosaženo poklesu teploty a celkově plynulejšího chodu.

Mikro kód společně s upraveným designem chlazení, napájení a softwarovou optimalizací si jako celek, který slučuje tyto vlastnosti, nazvěme právě Max-Q. Max-Q je podporovaný na nejnovější grafických kartách NVIDIA Pascal začínaje modelem GTX1060 a konče GTX1080. Max-Q proto nalezneme momentálně jen u dražších modelů notebooků.

IMG_7385 zdroj: tisková zpráva

Šepot květin

Společně s představením technologického celku Max-Q uvedla NVIDIA vychytávku s označením WhisperMode. Tato technologie ve zkratce snižuje vnímanou úroveň hluku při zachování stabilního herního zážitku. Algoritmus, který se stará o to, aby Whisper Mode fungoval efektivně, těží právě z jedné z vlastností GeForce Experience – konkrétně z Game Ready. Program automaticky rozpozná na základě vaší herní knihovny, o jaký herní titul se jedná. Pak následuje optimalizace, která je uživatelsky plně přizpůsobitelná pro jednotlivé hry, takže se nemusíte bát, že byste byli jakkoliv výkonově omezeni. Případně se dá tato utilita vypnout, ale tím se ochudíte o kouzlo optimalizace.

Jestli je WhisperMode aktivovaný, zjistíte v nastavení aplikace Geforce Experience. Případně je možné nastavit WhisperMode pro jednotlivé hry zvlášť. A je tu ještě jedna důležitá poznámka – Whisper Modefunguje pouze v případě napájení notebooku ze sítě.

Realizace koncepce Max-Q se stala skutečností s pomocí optimalizace a inteligentního řešení chlazení i správy výkonu. S příchodem nové architektury Volta můžeme opět očekávat celkové zlepšení a třeba se na scéně zjeví i nějaký ten handheld. Že Max-Q funguje, o tom nás již přesvědčila řada testů jednotlivých notebooků. Můžeme tedy říct, že když zohledníte rozměry a zmenšení velikosti, hlavně co se tloušťky a váhy týče, odvedli inženýři pořádný kus práce. Kompaktní herní zážitek získal pro hráče cestovatele úplně jiný rozměr. Příkladem je třeba model Zephyrus od ASUSu.

MaxQ zdroj: tisková zpráva

Asus Zephyrus

Ultra tenký, ultra lehký a ultra výkonný – to je ve zkratce ASUS Zephyrus, jeden z vůbec prvních notebooků na bázi Max-Q designu. Notebook disponuje plnohodnotným čipem GeForce GTX1080, upraveným tak, aby byl schopen provozu v notebooku za příznivých teplot a při snesitelné hlučnosti. Výrobce udává 39 dB, což si můžete představit jako hluk v knihovně. A to je dost pozoruhodné, když vezmete v úvahu, že tělo notebooku je 17,9 mm tlusté.

Designéři dosáhli této tloušťky díky aktivnímu aerodynamickému systému „AAS“, který celý notebook otevře na spodní straně při odklopení horního víka. Díky tomu dojde ke zvýšení průtoku vzduchu o 32 %, což zapříčinilo pokles teploty až o 20 %. Tomuto snížení také z velké části napomáhají ventilátory vyrobené ze speciálních plastů, které umožnily snížit celkovou tloušťku lopatek o 33 %.

Na to konto má ventilátor více lopatek v ploše, což nejenom zvyšuje průtok vzduchu, ale také celkový tlak o 26 %. Celé toto ústrojí, tvořené dvěma ventilátory, fouká vzduch měděným chladičem, jehož žebrování tvoří 0,1 mm tlusté listy měděných žeber, které jsou přirovnatelné k tloušťce papíru. Takovéto snížení tloušťky mělo za následek nárůst celkové plochy chladiče a tím pádem lepší chladící účinky. Shrnuto a podtrženo, designéři nejenom všechno zmenšili, ale natolik zvýšili efektivitu, že vznikl design umožňující takto tenkou konstrukci.

ASUS-ROG-ZEPHRYUS-GX501-2 zdroj: tisková zpráva

Specifikace notebooku

  • CPU: Intel Core i7-7700HQ (2.8 GHz základní frekvence, 3.8 GHz při maximální turbo frekvenci) a chipset Intel HM175
  • Grafická karta: NVIDIA GeForce GTX 1080 8 GB GDDR5X (základní takt je 1556 MHz, boost takt 1733 MHz)
  • Displej: 15.6” anti-glare wide-view Full HD panel (1920x1080) s obnovovací frekvencí 120 Hz a podporou NVIDIA G-SYNC
  • RAM: 16 GB RAM o rychlosti 2400 MHz, rozšiřitelných až na 24 GB.
  • Pevný disk: M.2 PCIe x4 SSD o kapacitě 256 GB/512 GB/1 TB
  • Rozměry: šířka 37,9 cm, hloubka 26,2 cm, výška 1,69 cm, váha 2,2 kg

zdroj: Vlastní

Skvělé parametry i výkon si ale vybraly svou daň na ceně, která se v českých e-shopech pohybuje kolem 80 000,- Kč vč. DPH, což není zrovna málo. Dá se ale čekat, že časem se objeví notebooky s Max-Q designem za příznivější cenu.

Nejnovější články