Intel ulovil další velkou rybu pro svou grafickou divizi, tentokrát z Nvidie
zdroj: Guru3D

Intel ulovil další velkou rybu pro svou grafickou divizi, tentokrát z Nvidie

3. 4. 2019 17:31 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Intel se nijak netají tím, že jeho cílem je vstoupit na trh grafických karet a vytvořit tak novou konkurenci zavedené dvojici AMD a Nvidia. A tím je myšleno nejenom v profi odvětví, ale i v segmentu herních GPU, kde by polovodičový gigant mohl výrazně zahýbat momentálním duopolem a osvěžit tak nabídku i ceny grafických karet. Vývoj ostatně jede na plné obrátky, jak dokazují nábory Intelu v poslední době.

Dalším veteránem, který se nechal do týmu modrých zlákat, je Tom Petersen. Ten přes dvě dekády pracoval u Nvidie, kde svou profesní jízdu zakončil na pozici ředitele technického marketingu s titulem „významný inženýr“ (Distinguished Engineer). Kromě prezentace produktů Nvidia před médii a veřejností měl Peter pod palcem také vývoj analytických nástrojů (FCAT) a pracoval také na technologii GPU BOOST.

Tom Petersen se v polovodičovém průmyslu pohybuje opravdu dlouho, ještě před svou štací v Nvidii pracoval u zvučných jmen typu MIPS, IBM nebo Motorola. Kromě toho je držitelem asi 40 patentů. Intel tak pro svou prezentaci budoucích produktů ulovil opravdu povolaného člověka.

Vzpomeňme ale i jiné veterány, kteří se nechali zlákat nabídkou Intelu. Nejkontroverznější jméno v seznamu zaujme určitě Raja Koduri, který jako šéf grafické divize AMD doslova přeběhl na stejnou pozici k Intelu.

Neméně slavné je i jméno Jima Kellera, který dříve pracoval jako hlavní architekt procesorů AMD. Ze stejné konkurenční stáje ulovil Intel ještě Chrise Hooka, vedoucího marketingového manažera. Taková sestava vyvolává nemalé očekávání, tak doufejme, že Intel nezklame.

Intel CE dGPU

Fanouškovská vizualizace plánované grafické karty Intel Xe. Zdroj:

Připomínám jen, že budoucí řada GPU Intel ponese pravděpodobně jméno Intel XE. Název by měl zahrnovat jak profesionální řešení, tak i spotřebitelské karty, od integrovaných až po diskrétní. Nejvíce očekávané, dedikované herní čipy, by měly být postaveny na architektuře Arctic Sound, její specifikace ale ještě nejsou známy. Nástup na trh se očekává kolem roku 2020, ale jak to v tomto oboru známe, nic ještě není jisté.

Nejnovější články