Jak obstojí levná mechanická klávesnice za 1300 Kč? Recenze Genesis Thor 300
zdroj: Genesis

Jak obstojí levná mechanická klávesnice za 1300 Kč? Recenze Genesis Thor 300

26. 11. 2018 18:30 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Obliba mechanických klávesnic u hráčů neustává. A výrobci se tomuto lukrativnímu trendu snaží pochopitelně vyjít vstříc. I díky tomu dnes můžeme koupit „mechaniku“ už za cenu kolem 1000 Kč. Do tohoto ranku patří i model Thor 300 od polské firmy Genesis. Jak si taková levná klávesnice s napodobeninami spínačů Cherry MX povede ve srovnání s dražšími modely světových značek? Dozvíte se v testu.

Ačkoli se kategorie mechanických klávesnic často překrývá s herními periferiemi, pojem herní klávesnice hned automaticky neznamená osazení mechanickými spínači. Ty jsou totiž poměrně drahé, navíc klávesnice jimi vybavená je také podstatně konstrukčně složitější. Někteří výrobci se proto snaží obyčejné klávesnice „navonět“, aby budily dojem herní mechaniky: vysoké kloboučky kláves, výraznější hmatová odezva při stisku označovaná jako „mechanical feeling“. V posledních letech se objevily i hybridní membráno-mechanické modely. Základní věc ale ošálit nejde: opravdová mechanická klávesnice musí mít mechanický spínač.

Cherry MX Grey

Příklad mechanického spínače. Na obrázku vidíte model MX Grey od společnosti Cherry.

Zlatým standardem v tomto oboru je německá společnost Cherry. Její spínače Cherry MX jsou takovým etalonem, že je s oblibou kopíruje hned několik čínských společností. S originálem sdílí rozměry, funkční charakteristiky i pojmenování. Kdyby se vám nějaký spínač Cherry MX zkazil, můžete ho klidně takovou čínskou kopií nahradit. Ať už si o takové praktice myslíme cokoliv, výhoda je zřejmá: nižší cena.

Právě takovými spínači je osazena recenzovaná klávesnice Genesis Thor 300. Jedná se o spínače značky Outemu, které vyrábí čínská společnost Gaote. U nás jsou z čínských kopií známější spíše spínače značky Kailh, jejichž variaci můžeme nalézt třeba i v klávesnicích od Razeru. Kvalitativně jsou si zmíněné spínače velmi blízko. Znamená to, že se kopie vyrovná originálu? I na to se v testu pokusím odpovědět.

Konstrukce a parametry klávesnice Genesis Thor 300

Genesis Thor 300 klame cenou. Klávesnice je bytelná, nikde nevrže ani se neprohýbá. Pevnost ještě podporuje kovový vrchní kryt. Na kousek za třináct stovek je zpracování skvělé. Jen k nanesené barvě na kovovém plátu mám trochu výhrady: velmi snadno se poddá škrábancům.

Genesis Thor 300 zdroj: Vlastní foto autora Genesis Thor 300 zdroj: Vlastní foto autora

Plast zbylých částí pochopitelně nenese tak příkladný finiš, jak jsme zvyklí u dražších modelů, na dvou místech jsem zaznamenal i malé otřepy nebo nerovnosti. Plast kloboučků kláves je také standardní sorty. Ocenit nicméně musím technologii, s jakou jsou na klávesách vyvedeny popisky. Jedná se o vstřikování – tělo klávesy je tvořeno z jednoho druhu plastu, do výřezu pro písmeno se pak vstříkne plast druhý. Takové popisky se nikdy „neošoupají“. U Thor 300 je plast popisků průhledný, aby jím proniklo podsvícení kláves. Jeho barva nejde navolit ani přiřadit individuálně ke každé klávese, Thor 300 svítí pouze zeleně.

Genesis Thor 300 zdroj: Vlastní foto autora Genesis Thor 300 zdroj: Vlastní foto autora

Zespoda má klávesnice kanálek pro vedení kabeláže, kabel je možné vyvést po stranách i vzadu (ten je mimochodem opletený a dostatečně měkký). Samozřejmostí jsou protiskluzové gumy. Škoda jen, že nožičky mají po vysunutí jen jednu polohu, klávesnice tak má jen dvě nastavení výšky. Opěrka v balení chybí.

Genesis Thor 300 zdroj: Vlastní foto autora Genesis Thor 300 zdroj: Vlastní foto autora

Genesis Thor 300 zdroj: Vlastní foto autora

Bez zapnutého podsvícení má Genesis Thor 300 spartánský vzhled. Nenajdeme zde žádné designové prvky, prakticky jde o nevýrazný černý monolit. Pro někoho negativum, mě osobně taková věc nevadí, důležitější je pro mě funkčnost. A tu u klávesnice dělají spínače.

Testovaný model je osazen spínači Outemu Blue, což jsou kopie Cherry MX Blue. Klávesy se vyznačují výrazným proklikem, při stisku je zároveň třeba překonat odpor, takže mají také značnou hmatovou odezvu. Aktivační bod je ve výšce 2 mm, celkový zdvih klávesy je 4 mm. Síla potřebná pro stisk je 55 g.

Cherry MX Blue princip

Průřez spínačem Cherry MX Blue. Na stejném principu funguje i klon Outemu Blue. Zdroj: cherrymx.de

Pokud jste někdy slyšeli „modré“ spínače v akci, pak víte, že jsou hlučné. Verze od Outemu jsou pak ještě hlučnější. Nic do prostředí, kde je žádoucí ticho. Paradoxně jsou spínače s proklikem vyhledávané pisálky, kteří mají rádi jasnou hmatovou i zvukovou odezvu. Pro hráče mi tento spínač přijde méně vhodný, protože prsty musí překonávat při stlačení odpor. Při opakovaném mačkání pár kláves, což se u hraní děje především, to může být únavné. Genesis nicméně vyrábí stejnou klávesnici také s „červenými“ spínači (Outemu Red), takže je možné si vybrat dle osobních preferencí.

Genesis Thor 300 zdroj: Vlastní foto autora

Klávesnice je 6řadá, s dvouřádkovým enterem a dlouhými shifty, backspace je také dlouhý. Stav ideál. Nechybí numerický blok. Mimochodem, v nabídce Genesis je i TKL (tenkeyless) verze bez numerického bloku, někde jsem zaslechl, že je takový typ u hráčů momentálně oblíbený. Pravděpodobně kvůli ceně, jinak si neumím představit, co může někomu na numerickém bloku vadit, obzvláště ve světle výhod, které nabízí. Nad numerickým blokem je čtveřice stavových diod: num-lock, caps-lock, scroll-lock, blokace klávesy Windows.

Genesis Thor 300 zdroj: Vlastní foto autora

Klávesy F1–F12 mohou být pomocí tlačítka Fn přepnuty na funkční klávesy. Z funkcí zde najdeme standardní zkratky pro zapnutí základních programů Windows (Průzkumník souborů, hledání, kalkulačka...), ovládání přehrávače či zvuku. Přítomny jsou ale i méně obvyklé funkce: přepínač NKRO, klávesa pro vypnutí/zapnutí klávesnice, zkratka pro blokaci klávesy Win. Společně s klávesou Fn lze také ovládat podsvícení, ale o tom níže v samostatné kapitole. Makro klávesy na modelu chybí.

Na závěr kapitoly jedno upozornění: klávesnice není vodotěsná ani nemá žádné odtokové kanálky. Se sladkým pitím na stole pozor.

Parametry klávesnice Genesis Thor 300
Počet kláves 104, včetně numerického bloku
Spínače Outemu Blue (mechanické, s proklikem)
Aktivační síla 55 g
Zdvih 4 mm
Aktivační bod 2 mm
Zapojení USB kabel (1,6 m)
Rozměry 442 × 136 × 36 mm
Podsvícení ano, jednobarevné
NKRO / anti-ghosting ano / ano

Podsvícení klávesnice

V době, kdy i kabely mají RGB LEDky, je jednobarevné podsvícení na klávesnici téměř kacířství. Ale dost ironie, RGB podsvícení je sice pěkné, jeho funkční přidaná hodnota je ale diskutabilní. Zvláště pak u mechanické klávesnice za 1300 Kč, kdy jde o cenu především.

Genesis Thor 300 tak má jen jednu barvu podsvícení. Testovaná varianta s „modrými“ spínači svítí zeleně, model s „červenými“ spínači svítí bíle.

Pokud bych si měl osobně vybrat, jakou barvu podsvícení zvolím u klávesnice, která neumožňuje pozdější změnu, asi bych se držel co nejvíce neutrálních tónů, tedy bílé. Ale proti gustu žádný dišputát. Důležité je, že se podsvícení dá vypnout. Nečekejte žádné sofistikované ovládání v přibaleném software, Genesis nic takového nenabízí, veškeré funkce klávesnice se ovládají přímo pomocí klávesových zkratek. A to platí i pro podsvícení. Pro vypnutí tak stisknete Fn + „sluníčko“ a je to. Fn + šipka nahoru/dolů pak koriguje intenzitu podsvícení, celkem jsou 3 úrovně.

Genesis Thor 300 zdroj: Vlastní foto autora

Kromě stavu vypnuto/zapnuto má klávesnice ještě 20 dalších módů podsvícení. Prvními deseti se dá cyklovat pomocí kláves Fn + INSERT a poskytují různé efekty: reakce na stisk klávesy, mexická vlna, spirála, pulsování, osvětlení zóny WSAD/šipek atp. Mezi dalšími deseti lze přepínat klávesami Fn + 0–9. Jedná se o herní módy, kdy podsvícení odpovídá nejčastěji používaným klávesám. Osm z nich je přednastavených (RTS, MOBA, FPS...), poslední dva módy slouží k uložení uživatelského presetu, kdy je možné přiřadit osvětlení individuálním klávesám dle vlastního uvážení. Funkční systém, být tady víc barviček, hodnotím vysoko.

Testování klávesnice

Než si povíme mé postřehy z testování, nejprve trocha teorie, co by měla mít herní klávesnice.

  • Důležité je, aby dokázala zaznamenat co nejvíce současných stisků kláves. V případě ideálního stavu, kdy lze zachytit všechny klávesy naráz, se vlastnost značí jako NKRO (N-key Rollover). Pokud je model schopný zachytit třeba 6 kláves, označuje se jako 6KRO (6-key Rollover). Čím více, tím lépe, obzvláště u kompetitivních hráčů je nezbytné, aby klávesnice s jistotou předala všechny příkazy (zdravím profi ligu Starcraftu!). Základní membránové klávesnice často umožňují simultánní stisk například jen 3 kláves, což už může být pro hráče nedostačující. Je také dobré vědět, že čistě technicky funguje NKRO pouze při připojení klávesnice přes port PS/2. USB je omezeno na 6KRO. Dnes už však výrobci znají metody, jak limitaci USB obejít, možným negativem jsou ale problémy s kompatibilitou. NKRO přes USB se tak často zapíná až na vyžádání uživatele (NKRO mód – to je případ i testovaného modelu Genesis Thor 300).
  • Druhou důležitou vlastností je takzvaný anti-ghosting. Ve zkratce jde o eliminaci jevu, kdy klávesnice při stisku určité kombinace kláves generuje nesmyslné hodnoty (například při stlačení tří kláves dojde k zapsání čtyř). Souvisí to s tím, jak klávesnice zpracovává signály v rámci své matice na plošném spoji.
  • Poslední důležitou vlastností je odolnost. Nemyslím tím zrovna odolnost pro případ, že klávesnici omlátíte o stůl po další smrti v Super Meat Boy, ale spíše životnost spínačů. V tom mají mechanické klávesnice navrch oproti membránovým protějškům – zvládnou i více než 50 milionů úhozů.

Genesis Thor 300 umožňuje NKRO při zapojení přes PS/2 nebo USB, druhá varianta ale vyžaduje zapnutý NKRO mód. V opačném případě je výstup omezen na 5KRO. Anti-ghosting funguje i jinde než na nejčastější kombinaci WSAD, což je pozitivní, levnější klávesnice bývají často optimalizovány pouze na tuto oblast a s méně častými kombinacemi mohou mít problémy. U Genesis Thor 300 se mi nepodařilo chybné chování vyvolat. Testy provedené v programu AquaKey tak potvrdily údaje výrobce.

Co se spínačů týče, zmíněné Outemu Blue mají výrazný proklik, který zapříčiňuje hlučný projev. Na spínačích chybí tlumicí o-kroužky, takže hluk není nijak potlačen. Subjektivně jde o jednu z nejhlučnějších klávesnic, kterou jsem měl tu čest slyšet (vyjma starých modelů s ohýbací pružinkou).

Genesis Thor 300 zdroj: Vlastní foto autora

Pokud bych měl srovnat Outemu Blue a Cherry MX Blue, průběh stisku u kopií není tak jistý. Spínač by měl sepnout těsně po momentě, kdy dojde ke kliknutí. Pro jistý pocit ze psaní je přitom nejdůležitější, aby všechny klávesy spínaly ve stejném bodě. To se u Outemu Blue občas neděje. Zatímco některé klávesy spínaly korektně, jiné se mi podařilo sepnout, aniž by k prokliku došlo. Rozdíly to nejsou velké a běžný uživatel nebo hráč je při provozu nezaznamená, náruživého pisatele by nicméně mohly vyrušovat. Troufám si odhadnout, že důvodem bude ne tak přesná výroba (kontrola kvality) jako v případě originálních Cherry MX.

Genesis Thor 300 zdroj: Vlastní foto autora Genesis Thor 300 zdroj: Vlastní foto autora

Velké klávesy jako mezerník, shift, backspace a další jsou vybaveny stabilizéry a dobře tak spínají i při stisku na okraji tlačítka.

Spínače mají průhledné pouzdro, takže snadno propouští podsvícení. Každá z kláves má svou diodu, takže je světlo rozmístěno rovnoměrně a žádná klávesa o něj nebyla ochuzena. Výjimku bohužel najdeme u českých popisků, k nim se světlo diody už nedostane, takže zůstávají nepodsvícené. O konkrétních efektech podsvícení jsem se rozepsal pár odstavců výše.

Hodnocení a závěr

Základ Genesis Thor 300 je slušný: bytelná konstrukce s kovovým horním krytem, která svou tuhostí překoná i dražší modely (koukám na tebe Asus ROG Strix Flare!), mechanické spínače, odolné popisky kláves a plné NKRO.

Naopak chybí funkce, na které už je dnes spousta hráčů zvyklá, a to především makro klávesy a RGB podsvícení (Thor 300 svítí pouze jednou barvou – zeleně). Kompromisy můžeme najít také u spínačů. Použitý model Outemu Blue není v přesnosti ještě tam, kde Cherry MX, ale pořád je pocit ze psaní lepší než v případě membránových klávesnic. Jen ten hluk! Pokud byste chtěli pracovat s jedinci citlivými na randál, doporučoval bych osadit spínače tlumicími o-kroužky.

Spínače s proklikem také nebudou pravděpodobně vyhovovat každému hráči. Hodí se spíše pro psaní, při němž podporují přesnost úderu na klávesy. Pro hráče jsou vhodnější lineární spínače, které nekladou prstům takovým odpor. Thor 300 se naštěstí vyrábí i ve variantě s „červenými“ spínači Outemu, takže je možné zvolit, co komu vyhovuje.

Genesis Thor 300 zdroj: Vlastní foto autora

Ve srovnání s aktuálně módními světélkujícími klávesnicemi s bohatými možnostmi nastavení působí Genesis Thor 300 až trochu spartánsky. Ale víte co? Není to vůbec špatně. Při testování jsem měl pocit, že jsem se vrátil v čase o kus zpátky, kdy u méně rozšířených periferií vládla funkčnost nad formou. V poslední době nabývám dojmu, že je to právě naopak. Uživatel pak platí za stylové funkce, které často ani nevyužije. Tady to nehrozí. Za 1300 Kč dostanete mechanické spínače, robustní tělo a základní podsvícení. Nic víc, nic méně. Vzhledem k ceně je to tak akorát.

Plusy

  • pevná konstrukce, kovový horní kryt
  • vstřikované popisky kláves
  • plné NKRO i pod USB + anti-ghosting
  • nastavitelné podsvícení, možnost vypnutí
  • cena!

Mínusy

  • pouze jednobarevné podsvícení (zelená)
  • nepodsvícené české popisky
  • hlučnost
  • absence makro kláves
  • pouze jedno nastavení výšky
  • odchylka v aktivačním bodu u několika kláves

Ke zvážení

  • spínače s proklikem nejsou ideální pro hráče (ale existuje i varianta s lineárními spínači)

Nejnovější články