Kano je počítač pro hračičky, který slaví úspěch Kickstarteru
zdroj: tisková zpráva

Kano je počítač pro hračičky, který slaví úspěch Kickstarteru

22. 11. 2013 11:40 | Hardware | autor: Adam Homola |

Trend ve výpočetní technice nebo obecně uživatelských zařízeních, je posledních pár let jasný a jen tak se asi měnit nebude - všechno se pomalu uzavírá. Ať už hardwarově, nebo softwarově. Například na iOS neuděláte věci, které Apple nechce. Většina moderních tabletů a telefonů jsou natolik uzavřená zařízení, že si v nich často nevyměníte ani baterku. Na jednu stranu to má něco do sebe, lidé se nemusí zabývat vnitřnostmi přístroje a můžou zařízení prostě jednoduše používat. Na druhou stranu se tím ale vytrácí jakási základní počítačová gramotnost. Když se něco pokazí, nebo když chce člověk něco víc, tak už musí za odborníkem. Tohle by chtěl zvrátit nový projekt jménem Kano

Kano je malý počítač postavený na známém minipočítači Raspberry Pi. S výkonem to tedy nebude nějak žhavé, ale na to, k čemu je Kano určen, to bohatě stačí. Nepůjde ani tak o herní mašinu, byť si na ní můžete nějaké hry sami udělat. Základním konceptem je nabídnout počítač podobný stavebnici LEGO.

S Kano si tak můžou klidně hrát malé děti - jednoduše do sebe zapojí jednotlivé komponenty, nečeká je nic složitého a bude to fungovat. Můžete si upravovat case, konektory, reproduktor a další prvky. Kano by měl zvládat HD video, hudbu a zvuky a hlavně programování jednoduchých her jako je Pong nebo klasický had známý ze starých Nokií. Pro zapálené hráče Kano skutečně nebude, ale své uplatnění by mohl najít například na školách nebo v rozvojových zemích, kde by byl o podobné věci na školách zájem.

“Možnost stavění počítače na základní desce Raspberry Pi milujeme, stejně jako tvorbu společně s komunitou. Chceme zpřístupnit ten potenciál a sílu zařízení všem a následně celý ekosystém rozšiřovat. Navrhli jsme zcela nový hardware, nové hacky a opravili jsme tucty známých problémů na Raspberry Pi - všechno bude otevřené, takže na tom pak může stavět někdo jiný dál celý projekt vylepšovat,” napsali tvůrci na Kickstarteru.

Při pohledu na Kickstarter stránku zjistíte, že o Kano je velký zájem. Kampaň se spustila teprve před pár dny a tvůrci chtějí pouhých 100 tisíc dolarů. V tuto chvíli mají už 420 tisíc dolarů a do konce Kickstarteru jim zbývá ještě necelý měsíc. Na kolik milionů se Kano vyšplhá? Možná by z toho mohlo být něco jako Ouya - masivní úspěch na Kickstarteru, ale pro tradiční hardcore hráče to určitě nebude. Tak jako tak jde ale o hodně zajímavý projekt a hračičkové, ať už je zajímá software nebo hardware, by se měli mít na pozoru.

Nejnovější články