Lenovo Legion Y530 - test z pohledu programátora
zdroj: tisková zpráva

Lenovo Legion Y530 - test z pohledu programátora

20. 12. 2018 19:00 | Hardware | autor: Jindřich Zubec |

Než se pustím do samotného článku musím upozornit, že nejde o recenzi v pravém slova smyslu, ale o dojmy z pozice běžného uživatele, který Lenovo Legion Y530 vedle občasného hraní používá hlavně ke každodenní práci, programování a sledování videa. Nečekejte proto zástup benchmarků, nebo podrobné grafy.

Notebook Lenovo Legion Y530 s osmivláknovým procesorem 8300H, 16GB operační paměti a grafickou kartou GTX 1060 (existují i kombinace variant s 8 GB, GTX 1050 a GTX 1050 Ti), je nejnovějším představitelem notebookové vyšší střední třídy. Tato kategorie je posledních několik let určena pro zákazníky, kteří chtějí plnohodnotnou náhradu za stolní PC, včetně občasného hraní AAA titulů, ale zároveň nechtějí utratit víc, než musí. Různé konfigurace Legionu přesně takové požadavky splňují.

„Nějak“ poskládat jednotlivé komponenty dnes umí každý větší výrobce, takže hlavní přidanou hodnotou je pro běžného zákazníka cena odpovídající kvalitě zpracování. Lenovo má jednotlivé konfigurace správně cenově odstupňované, posuďte sami: testovaná herní verze stojí 30 000 Kč s DPH, ale 8GB s GTX 1050 se dá běžně sehnat jen za 20 000 (ta ale zase nemá SSD).

Procesor

Srdce každého počítače je ještě stále CPU, v čem přesně se tedy liší nejnovější i5-8300H oproti staršímu i7-7700HQ, nebo jinak značenému i7-8550U? Počtem jader, ani vláken bohužel ne, všechny procesory mají stejnou 4C/8T konfiguraci, ovšem Intel zapracoval v případě 8300H na schopnosti udržet delší dobu vyšší boost frekvenci (4.0 GHz). Výsledkem je průměrně 5-10% nárůst výkonu v aplikacích oproti 7700HQ (vždy ale záleží na konkrétním chlazení stroje, tj. zda je podložka stůl, nebo deka…). 8550U je v dlouhodobé zátěži pomalejší dokonce o 12-18%, ovšem je také daleko úspornější na baterii.

zdroj: Archiv

Disky

Kombinace disků M.2 PCIe SSD 128GB + HDD 1TB (7200 otáček), je ve většině situací pro práci včetně programování bezproblémová. Ovšem pokud plánujete provozovat na jednom stroji více lokálních vývojových projektů / prostředí, větší databázi, práci s 4K videem, nebo nedejbože provozovat virtuální stroje, například pro testovací účely, je jasné, že 128GB SSD disk stačit nebude. Dle zahraničních fór však lze klasické HDD vyměnit za SATA SSD disk, otázkou je, zda vám tuzemský prodejce nebude vyhrožovat zrušením záruky.

Monitor

Už papírově šlo o kvalitní 15palcové 1920×1080 IPS, ovšem až samotný pohled ukázal velmi čistý obraz s dobrým barevný podáním a pozorovacími úhly. Samozřejmě, že existují daleko lepší obrazovky, ale znovu, v této cenové hladině jde o nadprůměrnou volbu. Vzhledem k neustálému podmračenému počasí jsem nemohl poctivě otestovat používání pod slunečním svitem, ale světelný zdroj v podobně lampy neměl větší negativní efekt, než je běžné.

Grafika

Na testy grafiky si budete muset počkat na další článek od Jirky nebo Aleše, protože já bych si při svém používání vystačil i s tou integrovanou v procesoru.

Lenovo Legion Y530-15ICH zdroj: tisková zpráva
Váha

2,5kg jsou alespoň pro mne těsně na hraně použitelnosti coby mobilního notebooku, který si položíte bez podložky na nohy a něco na něm tvoříte. U herních strojů, jde však o běžnou hmotnost.

Chlazení

I při běžném používání internetu má větrák tendenci se chvilkově razantně roztočit a notebook pak chvíli znatelně hučí. Jde o běžnou „featuru“ nejen Lenova, která ale mnoha lidem, včetně mě, vadí.

Design

Vzhled je hezký, rozhodně lepší než u předchozích verzí. Oceňuji tenký profil a systém chlazení odvádějící teplo hlavně zadní částí. Oceňuji umístění nejrůznějších konektorů včetně internetového RJ45 na zadním panelu pro opravdu rychlé připojení – vhodné i na AAA hry s multiplayerem.

Klávesnice je příjemná na dotek, vzbuzuje dojem, že vydrží intenzivní používání a podsvícení není rušivé.

Používání

8 vláken zvládá internet bez záškubů, a to včetně reklam. Minimálně dalších několik let by se surfováním neměl být žádný problém. Přehrávání 4K videa je plynulé a procesor má dokonce velkou rezervu (běží na 15%), po prvotním boostu se uklidní i procesorový ventilátor a neruší sledování.

Co se týče práce, M2 disk zvládá dobře provozovat vývojové prostředí typu PyCharm, menší databáze, textové procesory. Ovšem při seriózní práci s větší databází/ velkým množstvím souborů je právě disk limitujícím faktorem celé sestavy. Protože je opravdu malý nemá ani žádné úspory rychlosti z velikosti a nejde ho ani nijak šetřit pro delší životnost nastavením Over-Provisioning.

Nedomyšlený je software změny jasu obrazovky. Dovolí totiž bez upozornění jít až na 0, kdy je monitor zcela černý, pokud běžný uživatel popojede kurzorem, nastává neřešitelný problém. Předinstalovaný je „antivirový bloatware“ McAfee, který hodně zpomaluje i běžné surfování po internetu. Musíte jej nahradit kvalitním antivirem, jinak je uživatelský zážitek o hodně horší, než by mohl být.

Shrnutí

Po řadě nekompromisně výkonných a drahých notebooků v redakci byl Legion Y530 osvěžující změnou, o které se dá uvažovat jako o produktu pro běžného zákazníka. Pro příležitostné hráče, kteří nepotřebují ždímat z SSD disku maximální výkon jde o dobrou volbu třeba pod stromeček. Pokud ovšem chcete maximální výkon i při práci, která nezahrnuje jen Word a trochu Photoshopu, či hraní, budete muset investovat víc peněz do jiného stroje.

Nejnovější články