Metro Exodus využije nově oznámené nasvětlování scén v reálném čase od NVIDIA
zdroj: tisková zpráva

Metro Exodus využije nově oznámené nasvětlování scén v reálném čase od NVIDIA

23. 3. 2018 16:02 | Hardware | autor: Patrik Hajda |

Technologický pokrok nezastavíš. Zvlášť v kontextu herní grafiky, která není hezčí a uvěřitelnější jen rok od roku, ale už i měsíc od měsíce. NVIDIA na trh tlačí další a další technologie s dalšími a dalšími verzemi čím dál výkonnějších grafických karet, z čehož následně těží jak vývojáři her, tak hráči. Na probíhající vývojářské konferenci GDC došlo k odhalení takové menší revoluce, která bude součástí třeba Metro Exodus.

Jde o takzvaný RTX neboli Real-time Raytracing. Pro koncového zákazníka to neznamená tolik jako pro upoceného vývojáře. Hráč se prostě bude koukat na zase o kousek hezčí kulisy. Ale vývojářům díky této technologii spadne obrovský kámen ze srdce. Jde totiž o renderování a nasvětlování scény v reálném čase.

Dříve by vytvoření patřičné scény trvalo několik hodin, v extrémních případech klidně i dní. Práce s takovou scénou se pak logicky protáhne, když se po vyrenderování zjistí, že něco není úplně optimální a musí se to předělat. Díky RTX to vývojáři uvidí prakticky okamžitě. Více se na toto téma ve svém článku rozepsal Martin, který si detaily vyslechl přímo od zdroje v San Franciscu.

Tvůrci z 4A Games nelenili a pochlubili se nenásilným průletem podzimní lokace, kterou jste mohli vidět již loni při představení Metro Exodus na E3. Prostředí nového Metra sice vypadá k světu, ale nejde o žádný zázrak a nebral bych tak tuto prezentaci nijak vážně, co se nové technologie týče. RTX totiž samo o sobě není tak mocné, pokud ho nepodpírá dobrý engine.

V případě Metro Exodus jím je už trochu stárnoucí domácí 4A Engine. Nemohl jsem si při sledování videa nevzpomenout na The Vanishing of Ethan Carter, jejíž vizuál dle mého názoru vypadá stále o chlup lépe. Síla RTX by se mohla projevit u titulu běžícího na Unreal Engine 4, který i bez této technologie dokáže grafické divy.

Ale i Metro Exodus bude s touto novinkou vypadat o něco lépe než bez ní. Má to však jeden háček. Jak píše Martin ve svém článku, případné zájemce čeká investice do nových, v této chvíli ještě oficiálně neoznámených grafických karet.

Nejnovější články