Microsoft představil konzoli nové generace Project Scarlett a promluvil o streamingu
zdroj: tisková zpráva

Microsoft představil konzoli nové generace Project Scarlett a promluvil o streamingu

10. 6. 2019 0:58 | Hardware | autor: Patrik Hajda |

Zatím jsme slýchali zkazky o nové generaci konzolí pouze ze strany Sony, která se letošní E3 neúčastní a přepouští tak prostor Microsoftu. A ten této výhody náležitě využil. Jak asi všichni očekávali, nová konzole od Microsoftu na velkém jevišti nechyběla, ale představila se vesměs totožným způsobem jako „PlayStation 5“. Pár technických detailů, žádná vizualizace, dost možná jen pracovní název (vzpomeňte na Project Scorpio alias Xbox One X).

Project Scarlett nastaví novou laťku konzolím z hlediska rychlosti a výkonu. Uvnitř krabičky, jejíž vzhled zatím nebyl světu představen, naleznete upravený procesor AMD s architekturou Zen 2, grafickou kartu Navi s pamětí GDDR6 a SSD disk, kterému budeme vděčit převážně za bleskurychlé načítání.

Konzole zvládne až 120 snímků za vteřinu a bude stejně jako nová konzole od Sony připravena na rozlišení 8K. Není ale jasné, zda zvládne obojí naráz, nebo zda si budete muset vybírat mezi lepším rozlišením a lepším FPS. Co se zpětné kompatibility týče, tak zde Microsoft nešel do velkých detailů, ale přislíbil, že na nové konzoli si zahrajete tisíce her ze všech čtyř generací.

zdroj: Archiv

Project Scarlett vyjde o Vánocích v roce 2020 spolu s launch titulem Halo Infinite. Nová generace plně využije streamování her Project xCloud, které se ale spustí už letos v říjnu. Návštěvníci E3 si tuto technologii mohou dokonce vyzkoušet přímo na výstavě, kde si zahrají Hellblade: Senua’s Sacrifice a Halo 5: Guardians na mobilech a tabletech.

Až se xCloud zpřístupní úplně všem, v praxi z vaší domácí konzole Xbox One udělá zdarma streamovací server, ze kterého si budete „posílat“ hry na mobilní zařízení. Služba bude fungovat s vašimi zakoupenými hrami i s tituly z Xbox Game Passu, který se zároveň dostává na PC.

zdroj: Archiv

Technické okénko Microsoftu završíme novou verzí elitního ovladače, která přináší další vyměnitelné komponenty, nastavitelné sticky, novou baterii s výdrží až 40 hodin a tak dále.

Další informace ohledně streamingu můžeme očekávat v následujících měsících, ale nedivil bych se, kdyby se Project Scarlett pořádně představil až na příští E3.

Nejnovější články