Microsoft začne prodávat Xbox One bez kinectu a zpřístupní aplikace všem uživatelům Xbox Live
zdroj: tisková zpráva

Microsoft začne prodávat Xbox One bez kinectu a zpřístupní aplikace všem uživatelům Xbox Live

13. 5. 2014 18:15 | Hardware | autor: Petr Poláček |

Až se v ČR a SR začne (snad v září tohoto roku) prodávat konzole Xbox One, dostanou tuzemští zákazníci možnost výběr ze dvou variant – Xbox One s kinectem, nebo samotná konzole bez kinectu. Doposud byl kinect povinnou a neoddělitelnou součástí Xbox One balení. V zahraničí, tedy v zemích, kde se Xbox One už nyní prodává, bude samotná konzole k dostání od 9. června tohoto roku za 399 dolarů, tedy o 100 babek levněji než kolik stojí Xbox One s kinectem nyní. Šéf Xboxu Phil Spencer oznámil rozseknutí Xbox One od kinectu v článku na Xbox.com, kde krom jiného zveřejnil i novinky ohledně dostupnosti zábavních aplikací pro X360 a Xbox One.

Cenu samostatného kinectu Phil Spencer neprozradil, nezmínil ani konkrétní termín, kdy bude kamerka a pohybový senzor v jednom samostatně dostupný. Mělo by k tomu dojít v průběhu letošního podzimu.

Možnost koupit samostatně konzoli a kinect je zjevně motivovaná snahou dohnat Sony, která zákazníkům umožňuje PS4 a kamerku koupit zvlášť od samého začátku. Momentálně má PS4 v prodejích nad Xbox One navrch o několik milionů kusů. PS4 se podle čísel z dubna prodalo přes 7 milionů kusů, Xbox One podle čísel z ledna tři miliony, ale to už bude v mezičase zase trošku jinak.

Nové i stávající majitele konzolí Xbox 360 a Xbox One zřejmě potěší oznámení o vyřazení celé řady populárních herních i neherních aplikací z placeného členství Xbox Live Gold. Appky typu Machinima, Twitch, NHL Game Center, Skype nebo Internet Explorer byly (a až do června ještě budou) dostupné členům XBL Gold, přestože mnohé z nich jsou pak následně dále zpoplatněné. Od června budou ale dostupné všem uživatelům. Ne všechny appky, které uvádí Spencer, jsou dostupné či funkční v ČR a SR. Na seznam platný pro naše dvě krásné země si musíme počkat až ho zveřejní česká pobočka MS.

Od června letošního roku bude populární program Games with Gold fungovat vedle X360 i na Xbox One, přičemž k jeho využívání na X360 a Xbox One bude stačit jedno XBLA Gold předplatné.  A protože Games with Gold oslaví v červnu rok úspěšného provozu, nedostanou členové XBL Gold přístup ke dvěma, nýbrž hned třem hrám zdarma – vedle Dark Souls a Charlie Murder si v červnu budou moci zahrát bezplatně i Super Street Fighter IV: Arcade Edition. Spuštění Game with Gold na Xbox One obstarají tituly Max: Cruse of Brotherhood a Halo: Spartan Assault.

Ve snaze zpřístupnit již běžící služby z X360 i na Xbox One se majitelé novější konzole dočkají od června i pravidelných slev vybraných titulů. V červnu to budou Ryse a Forza 5.

Lze očekávat, že další novinky ohledně Xbox One a X360 se dozvíme za necelý měsíc během herní výstavy E3 v Los Angeles. Microsoft přeci jenom musí reagovat na poněkud vlažný start své konzole ve srovnání s konkurenční PS4 od Sony. A zdá se, že z toho budeme těžit v podobě smysluplnějších či opravdu zajímavých nových služeb a nabídek. Jen houšť a větší kapky.

Nejnovější články