Modelový gamer podle Steamu: GTX 1060 a čtyřjádrový procesor
zdroj: tisková zpráva

Modelový gamer podle Steamu: GTX 1060 a čtyřjádrový procesor

5. 1. 2018 9:30 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Steam každý měsíc publikuje přehled hardware a software svých uživatelů. Ačkoli se nejedná o plně reprezentativní vzorek, díky rozšířenosti platformy Steam lze z ankety vyvozovat, na jakých strojích hraje většina běžných hráčů, jaký hardware si pořizuje a jak rychle přijímá inovace typu 4K či virtuální reality. Co se změnilo v posledním měsíci?

Z prosincového sběru vyplývá, že u hráčů na Steamu je nejoblíbenější grafickou kartou Nvidia GeForce GTX 1060, následovaná dalšími modely Nvidia střední a nižší střední třídy. Zajímavostí je, že se poměrně výrazně zvýšil podíl staršího čipu Nvidia GTX 970, přestože jsou na trhu novější a výhodnější řešení. Že by se část majitelů chytla za nos a nově se ankety zúčastnila? Nárůst byl zaznamenán také u uživatelů karet AMD Radeon, v celkovém obrazu je však podíl červeného týmu oproti Nvidii stále malý (8,95 % ku 84, 88 %).

Na poli procesorů drtivě kraluje Intel, oproti listopadu však jeho podíl klesl ve prospěch konkurenčního AMD. Určitě s tím má co dělat úspěch nové generace Ryzen, který se v grafech postupně projevuje. Co se počtu jader týče, vedou 4jádrové procesory, vícejádrové modely zaznamenaly jen nepatrný růst.

steam_hw_survey zdroj: tisková zpráva

Nejvíce se hraje v rozlišení Full HD (69,78%), ostatní oblíbená hráčská rozlišení, jako je QHD (2 560 × 1 440) nebo 4K (3 840 × 2 160) paběrkují na úrovni jednotek, respektive zlomků procent. Naopak došlo k růstu rozlišení HD Ready (1 366 × 768), které dnes najdeme snad už jen v levných notebookových konfiguracích. Pro HW nadšence a early adoptery je to špatně stravitelná informace, na druhou stranu přesně tohle je třeba, abychom občas vykoukli ze své komunitní bubliny a uvědomili si, jak to chodí v mainstreamu :-) Ostatně, výmluvné je i číslo u VR headsetů: 0,17 %. Uvidíme, zda rok 2018 bude konečně tím pravým rokem rozmachu virtuální reality, jak je nám často z optimistických prezentací předkládáno.

Nejnovější články