Nintendo vyšle Wii U na trh koncem roku - celosvětově
zdroj: tisková zpráva

Nintendo vyšle Wii U na trh koncem roku - celosvětově

26. 1. 2012 10:49 | Hardware | autor: Petr Poláček |

Zatímco nové konzole od Microsoftu a Sony jsou zatím pořád ve fázi internetových a papírových spekulací (momentálně frčí bezpředmětná debata o tom, kolikrát bude nový Xbox výkonnější, než ten starý, i když takový údaj nic nevyjadřuje), Nintendo už má k nové platformě rázně nakročeno. Už od E3 2011, kde jsme si novou konzoli Wii U osahali, víme, že v plné parádě má být představena na letošní E3 (od 5. do 7. června) a následně se dostat do prodeje ještě tento rok.

V průběhu podzimu pak Nintendo ještě několikrát přibližný termín launche nové platformy upravovalo na druhou polovinu roku 2012 a právě ze setkání s investory po oznámení hospodářských výsledků za třetí kvartál účetního roku (viz níže) víme, že Nintendo hodlá konzoli Wii U uvrhnout do prodeje po celém světě naráz v předvánočním čase tohoto roku.

Pro Nintendo to bude dosti neobvyklé (pokud se to povede), protože normálně nový hardware launchuje postupně v jednotlivých světových teritoriích v pořadí: Japonsko, US a Evropa. Zahájení prodeje v jeden čas po celém světě znamená, že Nintendo bude potřebovat poměrně velkou zásobu vyrobených kusů, které musí s dostatečným předstihem rozvést po světě a ještě ke všemu připravit globální marketingové i prodejní kampaně. A to všechno stojí dost velké peníze, mnohem větší, než když se nový HW launchuje postupně.

Nintendo s Wii U tedy (opět) na sebe bere risk a navíc v době, která pro firmu není nejlepší, jakou za poslední roky zažila. Za čtvrtletí končící prosincem 2011 Nintendo hlásí ztrátu 48,3 miliardy jenů oproti zisku 49,5 miliardy jenů z minulého roku. Je to hlavně na konto snížených tržeb (z 807,9 miliardy na 556,1 miliard jenů), daných nutností srazit cenu handheldu 3DS, dále je pak ztráta přičítána částečně na konto silného jenu a významnou roli určitě hrají i náklady, které jsou nevyhnutelně spojeny s novou konzolí Wii U.

zdroj: Archiv


Prezentace zajímavých funkcí Wii U z veletrhu spotřební elektroniky CES 2012

Za kvartál, co skončil prosincem 2011, prodalo Nintendo 11,43 milionů kusů handheldu 3DS, 8,92 mil. kusů konzole Wii (před rokem to bylo ve stejném období 13,72 mil. kusů) a 4.64 mil. kusů handheldu DS (minulý rok to bylo za stejnou dobu 15,7 mil. kusů).

Hardware se tedy zjevně prodává Nintendu dobře a ztráty za jeden kvartál, ani předpokládaná ztráta za celý účetní rok, nemusí firmu z hlediska hospodářského zdraví příliš trápit. Dlouhodobě se totiž pohybuje v zisku, a ztráta je obvyklý důsledek příprav na launch nového hardwaru. Analytici z JP firem spíše varují před tím, že Nintendo bude do budoucna se svými produkty čelit stále více chytrým telefonům a něco povídají i o tom, že do budoucna nebude lukrativní ani trh s konzolemi. Analytici jsou však jedna věc, samotný trh je věc druhá. Třeba masivní úspěch konzole Wii předpokládán rozhodně nebyl a dostavil se.

Nejnovější články