Nová aplikace Steamu umožní streamovat PC hry na tablety a telefony
zdroj: Steam

Nová aplikace Steamu umožní streamovat PC hry na tablety a telefony

12. 5. 2018 13:58 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Společnost Valve představila v krátké tiskové zprávě svou novou aplikaci s názvem Steam Link, která umožní streamovat vaši herní knihovnu z počítače do zařízení s operačním systémem Android nebo iOS. PC tituly si tak budeme moci nově zahrát třeba na mobilu nebo tabletu.

Nová aplikace pěkně zapadá do ekosystému streamovaného hraní na Steamu. Pro ty, kdo neví, o co se jedná, krátké vysvětlení: streamované hraní funguje na principu takzvaného tenkého klienta. Zařízení, na kterém pracujeme, slouží pouze jako přijímač obrazu a odesílatel ovládání, veškerou těžkou práci vykonává nějaký výkonný počítač v síti. Když to vztáhneme na domácnost a hry, roli pracanta zastupuje naše herní PC a roli klienta třeba náš malý notebook, s nímž se k počítači přes síť připojíme a hru ovládáme.

Díky tomuto principu si můžeme zahrát i na nevýkonných strojích, které by hry jinak vůbec nerozběhly, nebo můžeme hrát vzdáleně třeba na televizi v ložnici. Negativem je samozřejmě fakt, že veškerá komunikace probíhá přes síť, která má omezenou propustnost. I při propojení pomocí kabelu může docházet k zásekům nebo obraz nemusí být vždy tak ostrý. Síť je holt síť.

Vraťme se ale se zpátky ke streamování podle Steamu. Dosud bylo možné jako klienta využívat pouze počítač (notebook) s operačním systémem Windows, Mac a Linux. Případně šlo pořídit si chytrou krabičku Steam Link, která streaming her dokázala zprovoznit i na televizích nebo dalších displejích.

Steam Hardware zdroj: Steampowered

Po uvedení aplikace pro Android a iOS se záběr streamingu rozšiřuje i na další zařízení, jako jsou tablety, telefony a chytré televize (takže již nebude třeba dokupovat doplňkový hardware).

Otázka ale je, jak hry navržené především na počítač budou fungovat na malých displejích mobilních zařízení. Hraní na mobilu a tabletu z gauče vypadá velmi lákavě, nicméně je si třeba uvědomit, že většina PC titulů vůbec nepočítala s možností dotykového ovládání. Pravděpodobně tedy bude k ovládání většiny her zapotřebí klasických periferií, jako je klávesnice s myší nebo gamepad.

Zpráva zmiňuje podporu Steam Controlleru a certifikovaných ovladačů pro Apple produkty (MFI, Made For iPhone), na konci věty je i magická formulka „and more“, z čehož se bohužel nedá vyčíst nic konkrétního. Snad bude možné využít také ovladače pro Xbox a PS4, oba se dají připojit přes Bluetooth a již na Androidu fungují.

Valve zdůrazňuje, že funkčnost aplikace Steam Link je podmíněna rychlou WiFi v pásmu 5 GHz, případně kabelovým zapojením. Protože u telefonu není LAN připojení příliš reálné, jsme zvědaví, jak si služba povede v bezdrátové síti i s omezeným výkonem telefonů.

Aplikace Steam Link by měla být dostupná od 21. května v App Store a Google Play. Verze pro Android bude z počátku nabízena jako beta.

Nejnovější články