Nová grafika Radeon Nano přinese výkon Vega 56 do nejmenších skříní
zdroj: Powercolor

Nová grafika Radeon Nano přinese výkon Vega 56 do nejmenších skříní

14. 6. 2018 11:30 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Kdo si pamatuje na grafickou kartu Radeon R9 Nano z roku 2015, zmenšenou verzi tehdy nejvýkonnějšího čipu AMD s HBM pamětmi, o délce pouhých 15 cm? Na veletrhu Computex odhalila AMD jejího duchovního nástupce. Jedná se o kartu Powercolor Radeon RX Vega 56 Nano.

Na rozdíl od svého předchůdce R9 Fury Nano, který byl variantou s plně odemčeným čipem Fiji, Vega Nano nenese nejvyšší jádro své generace, ale „pouze“ její ořezanou verzi Vega 56. V pomyslném žebříčku high-endu tak bude spíše na nižších příčkách. Dřívější karta měla navíc výhodu v tom, že velmi dobře zaplnila díru na trhu, kde tehdy neexistovala takto výkonná grafika podobných rozměrů. Bohužel, v dnešní době, kdy již běžně koupíme Mini-ITX modely konkurenčních GTX 1070 a 1080, už Vega 56 Nano nepůsobí tak exkluzivně.

Stále se však jedná o zajímavý model, který by mohli ocenit hráči s FreeSync monitorem a záluskem na malý počítač formátu Mini-ITX. Vega 56 se k tomu velmi dobře hodí: na délku má 17 cm, takže nebude přesahovat běžnou mini-ITX desku s rozměry 17 × 17 cm. Tak malý plošný spoj byl docílen také díky HBM pamětem, které jsou společně s grafickým jádrem zapouzdřeny pod rozvaděčem tepla čipu a nezabírají tak místo na PCB.

HBM paměti versus GDDR5

Paměti HBM jsou vrstveny pod heatspreader přímo k jádru. Ušetří se tak místo na plošném spoji a karty mohou být prostorově úspornější.

Na výšku karta zaujímá téměř jen prostor záslepky, takže půjde osadit do spousty nízkých skříní i bez použití PCIe Riseru. Šířkou jde o standardní dvouslot.

Karta byla vystavena na veletrhu Computex a výrobce Powercolor ji už také stačil zalistovat na svůj web. Víme tak, jak bude vypadat chladič i portová výbava. Zde se nejedná o žádné překvapení. Z portů nese karta 3× DisplayPort 1.4 a 1× HDMI 2.0. Malé PCB ofukuje jeden ventilátor, podle rozměrů krytu odvozujeme, že půjde pravděpodobně o 80mm model. Hliníkový pasiv má husté žebrování, ale z fotek a videí nelze poznat, zda ukrývá ještě i heatpipe či vapor chamber, což by při tak malých rozměrech karty a výkonu čipu bylo žádoucí. Napájení je realizováno jedním 6pinem a jedním 8pinem, což znamená, že chladič si bude muset poradit teoreticky až s 225 W příkonu. Být to pouhý pasiv, obáváme se, že kartu efektivně neuchladí.

Čip by totiž měl mít plnohodnotné referenční takty RX Vega 56. K žádnému výraznému snížení pracovní frekvence se Powercolor neodhodlal. Předpokládáme však, že karta nebude boostovat jako její „dlouhé“ kolegyně a v zátěži bude značně omezována svým powerlimitem. Na verdikt si ale budeme muset počkat na testy.

AMD Radeon RX Vega 56: srovnání modelů Powercolor

Srovnání grafických karet AMD Radeon RX Vega 56 od Powercolor. Verze Nano má překvapivě stejné frekvence jádra jako referenčně taktovaný, „velký“ model.

Nejnovější články