Nová konzole od Nintenda: streamuje obraz do ovladače, snadné porty z Xboxu
zdroj: tisková zpráva

Nová konzole od Nintenda: streamuje obraz do ovladače, snadné porty z Xboxu

17. 4. 2011 16:30 | Hardware | autor: Petr Poláček |

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Update - GameInformer otevřel svými nepotvrzenými informacemi o nástupci konzole Wii pomyslnou bránu do pekla. Další a další informace, v této chvíli jim musíme říkat spekulace, se následně začaly hrnout na světlo světa, přičemž ty nejzajímavější přinesl francouzský web 01.net (který už dříve přinesl s předstihem poměrně přesné informace o PSP2) a IGN.

Informace z dlouhého článku na 01.net lze shrnout do několika základních bodů. Interní označení Wii 2 je „Project Café“, představena bude na E3 2011 (redakce Games bude samozřejmě u toho), do prodeje má jít v červnu 2012. Navzdory předchozím informacím o brutálním výkonu bude Café lehce výkonnější než X360, ale díky podobné architektuře by portování her z Xboxu na Café mělo být poměrně jednoduché a rychlé. Pokud je to pravda, vydavatelé by mohly pro novou konzoli od Nintenda snadno a rychle vytvořit katalog kvalitních titulů a hlavně už by konzole core komunitou hráčů nebyla brána jako ten třetí vzadu, který je zajímavý jen kvůli hrám od Nintenda.

Zpět k HW architektuře nové konzole. Základem prý bude na míru vyrobený PowerPC procesor od IBM se třemi jádry, o grafický čip se opět postará ATI (má jít o model z R7000 řady se shader jednotkou verze 4.1 kvůli efektům). Operační paměť má být „pouze“ 512 MB, což je na úrovni PS3 a X360, a přestože tento údaj sám o sobě není pro odhad výkonu směrodatný, vyplývají z něj pro vývojáře už nyní různá omezení.

Nejzajímavější jsou informace/spekulace o ovladači, který má mít v sobě zabudovanou šestipalcovou dotykovou obrazovku bez multitouch funkce (mají všechny moderní telefony a tablety) a schopností nabídnout na výstupu obraz v rozlišení maximálně v 720p (čili ne Full HD). Dále má mít ovladač jednu kamerku mířící na obličej hráče, která funguje jako senzor bar od Wiička, směrový kříž a základní sadu tlačítek, tak jako ovladače od PS3 a X360. Nikde se nic nepíše o analogových páčkách, ale snad nebudou chybět.

IGN v souvislosti s ovladačem vyzvědělo (opět od tajného zdroje), že konzole bude schopna do displeje na ovladači streamovat veškerý obsah včetně her. To by znamenalo, že byste se jenom s ovladačem mohli pohybovat kdekoli po bytě a hrát třeba i na WC – místo do TV by konzole streamovala obraz do ovladače. Funkcionalitou je to tedy něco podobného, jako umožňuje Sony s PS3 + PSP, jen ve vylepšené podobě a s možností streamovat cokoli včetně her.

Dotykový displej na ovladači samozřejmě nabízí i jiné využití, než jenom streamování  obrazu. Mohlo by to fungovat jako tzv. Visual Memory doplněk pro Dreamcast, který v některých hrách sloužil pro ovládání specifických prvků, zobrazování dpplňujících informací ze hry běžící na TV, ale v jistém smyslu i jako handheld, na kterém se daly hrát minihry (opět u specifických titulů)...dokud dříve než do hodiny nedošla baterka.

Nintendo si ostatně podobné hrátky vyzkoušelo už v několika hrách na Gamecube, kdy se ke konzoli daly připojit handheldy GameBoy Advance, jejichž obrazovky pak hráčům sloužily k zobrazování dodatečných informací při hraní Legend of Zelda: Four Swords a podobně.

Z doposud vypuštěných spekulací je také třeba upozornit na plnou zpětnou kompatibilitu nové konzole s Gamecube a Wii, což platí nejenom pro hry, ale údajně i pro všechny periferie.

Více toho zatím tajné zdroje neprozradily, uvidíme, s čím přijdou v týdnu. A kdo ví, Nintendo možná brzy oznámí, že na E3 2011 novou konzoli odhalí. Čekají nás zajímavé časy.

Původní zpráva z 15. dubna - O tom, že Nintendo potřebuje přijít s nástupcem konzole Wii, a pokud možno co nejdříve, se v herních kuloárech štěbetá už delší dobu. Řada indicií z posledních dní a hodin přitom naznačuje, že Nintendo pečlivě naslouchalo a další konzoli nejenom chystá, ale hlavně ji hodlá představit na letošní E3. A spekulovaná sleva Wiička bude jen předehrou.

Ve zkratce: měla by být (logicky) výkonnější než PS3 či X360 a zaměřená na podporu hraní ve Full HD, bude prý podporovat pohybové ovládání, nabídne ovladač s dotykovým interfacem, bude zpětně kompatibilní s Wii a pro hry nebo filmy nebo obojí by mohla používat Blu-ray formát.

Tohle všechno a ještě mnohem více v několika posledních hodinách namluvili anonymní zdroje redakcím IGN, CVG, Edge, Eurogamer a dalších herních magazínů. A své si k tomu všemu řekli také analytici, kteří udržují již dříve nastavenou linii: na jednu stranu tvrdí, že Nintendo mělo s novou konzolí přijít už dříve, na druhou stranu však Nintendu predikují úspěch a odvolávají se na historický přístup Nintenda, které se nebojí přijít na trh s něčím novým a nevyzkoušeným a uspět s tím. Což je pravda.

Dle GameInformeru už Nintendo prezentuje novou konzoli vydavatelům a vývojářům, kteří s povděkem kvitují, že se jedná o výkonný stroj a ne hračku, jako v případě Wii (slova anonymního zdroje). Podle CVG už se plánují launchové hry – EA a Ubisoft už mají vývojářské verze nové konzole řadu měsíců.

Zmíněný nový ovladač se zabudovanou dotykovou plochou bude dle utajených zdrojů podporovat i pohybové ovládání, které je lepší než u PS Move. V čem je lepší, to už řečeno nebylo.

Potvrzení existence nové konzole by mělo přijít ještě tento měsíc, samotné odhalení pak údajně proběhne na E3. Do prodeje by měla jít konzole v druhé polovině příštího roku. Jestli jsou tedy všechny zvěsti pravdivé, se ukáže poměrně brzy.

Nejnovější články