Nové spínače Cherry MX Low Profile: rozmach mechanických klávesnic v noteboocích?
zdroj: tisková zpráva

Nové spínače Cherry MX Low Profile: rozmach mechanických klávesnic v noteboocích?

18. 1. 2018 16:20 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Firmě Cherry, známému německému výrobci, se povedlo zmenšit výšku svého mechanického spínače MX na pouhých 11,9 mm. Nejenže se jedná o úspěšné vyústění několikaletého vývoje, ale mohlo by to znamenat, že se mechanické spínače dostanou i do kompaktnějších notebooků, kde se z prostorových důvodů dříve nevešly. Pojďme se na novinku blíže podívat.

Kdo se někdy alespoň trochu zajímal o mechanické klávesnice, jistě mu neuteklo jméno Cherry. Německá společnost je etalonem v produkci mechanických spínačů a její výrobky se berou jako zlatý standard trhu. Cherry má v nabídce několik druhů spínačů, které se liší svou charakteristikou, tedy aktivační silou a vzdáleností nebo zvukovým projevem. Jmenujme například MX Blue, MX Red či MX Brown.

Po CES 2018 k nim přibyl nový spínač Cherry MX Low Profile, který si podle slov firmy zachovává typické vlastnosti plných MX spínačů, přesto je menší na výšku asi o 35 %.

Cherry MX Low Profile zdroj: tisková zpráva

Nové nízkoprofilové spínače se parametry blíží svému vzoru Cherry MX Red. Změnu najdeme pochopitelně u celkové dráhy spínače, která je díky menší výšce zkrácena na 3,2 mm oproti 4 mm. Průběh stisku je lineární, to znamená, že klávesa klade stejný odpor po celou dobu své dráhy. Stisk také neprovází žádný klik. Tato kombinace zdá se být vhodná pro hráče – klávesa registruje poměrně vysoko a nevyžaduje překonávat zvýšený odpor, který v případě dlouhodobého stisku při hraní může být pro prsty unavující.

  Cherry MX Low Profile Cherry MX Red
Průběh stisku Lineární Lineární
Aktivační síla 45 cN 45 cN
Aktivační vzdálenost 1,2 mm 2 mm
Celková dráha 3,2 mm 4 mm

Cherry MX Low Profile má průhledné pouzdření, které je optimalizováno pro průchod světla. To umožňuje využít podsvícení včetně dnes oblíbeného RGB, které je, přiznejme si, jedno z důležitých kritérií atraktivity herního příslušenství.

Jak už jsme nastínili v úvodu, nové spínače by mohly nastartovat rozšíření nabídky notebooků s mechanickými klávesnicemi. Dnes mechanické spínače najdeme pouze u herních notebooků vyšší třídy, kde i přes své větší rozměry nevadí – u high-end herního stroje s výkonným hardware se s větší tloušťkou počítá. Mechanické spínače ale neocení pouze hráči, jak by se z momentálního marketingového zacílení mohlo zdát. Jejich vlastnosti jsou vhodné i pro ty, kteří často píšou. Třeba na takové Cherry MX Blue, se svým charakteristickým zvukovým projevem a zvýšeným odporem, nedá spousta psavců dopustit.

Podle zpráv GamerNexus budou produkty založené na spínačích MX Low Profile v prodeji v druhém čtvrtletí 2018. Společnost Cherry prý také plánuje vyrobit i další nízkoprofilové alternativy ke stávajícím modelům MX Blue a MX Brown. O konkrétnějších termínech zatím ale nic nevíme.

Nejnovější články