Nový čip Nvidia Tegra ukazuje na výkonnější a úspornější Nintendo Switch
zdroj: Nintendo

Nový čip Nvidia Tegra ukazuje na výkonnější a úspornější Nintendo Switch

30. 6. 2019 12:30 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Nintendo Switch už v době svého vydání, tedy v březnu 2017, nebyl bůhvíjak výkonnou konzolí. Srdcem zařízení se stala Nvidia Tegra X1, čip učený do mobilního a automotive segmentu, který byl tehdy už více než 2 roky starý a rozhodně nešlo o žádný trhač asfaltu.

Po premiéře si za to Switch taky odnesl pořádnou dávku kritiky. Když se ale podívám, co dnes dokázali vývojáři, ač s kompromisy, ze slabého SoC (System On Chip) vymáčknout, neubráním se údivu.

Stále však platí, že konzoli by se každý výkon navíc hodil, především v dokovacím módu. Richard Leadbetter z DigitalFoundry si dal práci a ze střípků informací poskládal obraz nové revize Tegry X1, která by mohla už v blízké budoucnosti znamenat vylepšení konzole. Zda se bude jednat o novou, menší verzi Nintendo Switch, anebo půjde o tichý upgrade stávající konzole, který pouze ulehčí život vývojářům, to bohužel ještě nevíme.

Aktuální Tegra X1 je založena na osmici jader AMR Cortex A57 a grafickém čipu generace Maxwell. Nese kódové jméno „Logan“ (ano, podle marvelovského hrdiny) a číselné označení T210.

Nástupce, o kterém jsme se dozvěděli z updatu Nintendo Switch někdy před rokem, nese jméno „Mariko“ (ano, také z marvelovského univerza) a číslo t214. V té době ale ještě nebylo známo, o jaký čip jde. Na to přinesl odpověď až průsak informací o nové revizi streamovací krabičky Nvidia Shield.

Nvidia Shield zdroj: Nvidia

Ptát se, proč do toho tahám ještě Shield? Jednoduchá odpověď: Nintendo Switch měl při svém uvedení téměř stejný SoC jako právě Nvidia Shield. Uživatelé se tak začali zajímat, zda by po vzoru minulosti nemohl nový křemík posloužit i v konzoli Nintendo Switch. Studiem zdrojových kódů a dalších technických indicií se nakonec došlo k závěru, že se opravdu jedná o identické produkty. Revize Switche by tak mohla mít stejný hardware jako revize Shieldu. A o tom už máme nějaké konkrétnější informace.

Jde o dokument o řízení spotřeby a frekvencí čipu (DVFS table), který je sice starší, ale stále dostatečně návodný. Z něho lze vyčíst, že novější Tegra X1 má nižší napětí na stejných frekvencích než Tegra X1 Logan, zároveň je však možné dosáhnout vyšších taktů. Zatímco grafické jádro aktuálního Switche má strop na 921 MHz, novinka by se mohla dostat až na 1267 MHz.

Nutno podotknout, že může jít o data k inženýrskému vzorku anebo jiné předprodukční hodnoty, které se v reálu nemusí ukázat jako správné, takže skepse je na místě.

Mistr Leadbetter se přesto pustil do dalších spekulací. Nižší napětí by mohlo znamenat, že revidovaný SoC je vyráběn pokročilejší výrobní technologií. 20nm proces by tak mohla vystřídat 16nm výroba, což by pro refresh konzole Nintendo Switch znamenalo kromě potenciálního zvýšení výkonu i energetickou úsporu – a tedy i vyšší výdrž baterie.

Tegra X1 zdroj: Nvidia

Delší hraní bez zásuvky, to je něco, co sedí k povídačkám o menší konzoli Switch, která by se mohla na trhu prý ukázat už letos. Proti tomu ale jdou informace o vyšších taktech. Čekal bych, že do slabší verze osadí Nintendo nějaký ořezanější čip, aby snížilo pořizovací cenu.

Revidovaná Tegra mi zároveň přijde nepravděpodobná jako kandidát pro výkonnější verzi, o které se v hardwarových kuloárech také šušká. Od ní bych čekal alespoň kalibr Tegry X2, aby měl uživatel patřičný „wow efekt“ z nárůstu výkonu. Těžko odhadovat.

Ať už to bude jakkoli, doufám, že si lepší křemík cestu do Nintenda najde pod jakýmkoliv názvem a dočkáme se alespoň nějakého výkonnostního vylepšení. Nově oznámené hry ho budou potřebovat jako sůl.

Nejnovější články