Nvidia na CES 2018: GeForce NOW pro PC (beta zdarma) + velkoformátové herní monitory
zdroj: tisková zpráva

Nvidia na CES 2018: GeForce NOW pro PC (beta zdarma) + velkoformátové herní monitory

9. 1. 2018 10:02 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Ačkoli se novinářská konference nesla spíše v duchu AI a automobilového průmyslu, Nvidia oznámila na CES 2018 i dvě novinky herního charakteru: spuštění služby GeForce Now pro PC, kterou si v rámci free bety můžete vyzkoušet zdarma, a představení nových velkoformátových displejů s názvem BFGD, neboli Big Fuc… Ne, fanoušky Dooma tentokrát nepotěšíme, je to Big Format Gaming Display. Ale popořádku.

GeForce Now je nyní i pro PC

GeForce Now již známe jako streamovací službu pro zařízení Shield, která funguje na bázi předplatného podobně jako Netflix: zaplatíte měsíční poplatek a můžete hrát hry z katalogu, které se renderují na serverech Nvidie, zatímco váš Shield přijímá pouze obraz a odesílá povely ovládání. Díky tomu si můžete i na poměrně nevýkonném zařízení zahrát hry ve kvalitě, jakou by vyprodukovala GTX 1080 v herním PC. Záleží pak prakticky jen na rychlosti vašeho internetového připojení.

Podobně to funguje i u nově spuštěné varianty pro PC (Mac), rozdíl je však v tom, že místo herního času v katalogu si pronajímáte virtuální stroj, na který instalujete hry, jež už vlastníte. Budoucí uživatelé tedy musí k ceně služby počítat ještě náklady na hry. Nvidia (zatím) akceptuje tituly ze Steamu, Uplay či Battle.net. Aktuální seznam naleznete zde.

zdroj: Archiv

GeForce Now každopádně podporuje streaming her ve Full HD až při 120 FPS. K tomu vyžaduje připojení minimálně 25 Mb/s, ideálně pak 50 Mb/s. Pro občasné hráče, kteří si už teď platí rychlou přípojku a do herního PC s takovým výkonem investovat nechtějí, by to mohla být přijatelná alternativa. Minimálně pak pro uživatele Macu, kteří by srovnatelného výkonu dosáhli až při vysokých nákladech.

GeForce Now pro Shield jsme měli minulý rok možnost vyzkoušet a trápila nás především vyšší odezva ovládání, která byla v akčních titulech trochu znát. Se spuštěním serverů blízko naší domoviny (Geforce Now je jako beta oficiálně v Evropě a Severní Americe) a předpokládaným laděním služby se ale domníváme, že by situace už měla být lepší. Nvidia zatím neoznámila datum ukončení free bety, tak testujte, dokud je čas. Stát vás to nic nebude, jen se musíte přihlásit do pořadníku na stránkách Nvidia.

BFGD – herní displeje podle Nvidie

Jen-Hsun Huang se na pódiu CES 2018 hodně snažil, aby zkratku BFGD co nejsrozumitelněji předal publiku. Včetně patřičného důrazu na první tři písmena. Ale dost narážek. „Big Format Gaming Display“ je představa Nvidie, jak by měl vypadat herní monitor. Parametry jsou následující: úhlopříčka 65“, rozlišení 4K, 120Hz panel s rychlou odezvou, Quantum Dot, pokrytí barevného prostoru DCI-P3, podpora HDR, jas až 1 000 cd/m2 a samozřejmě G-Sync. Jako třešnička na dortu je v displeji integrovaný Shield TV.

To jsou velmi působivé parametry, na kterých Nvidia spolupracuje s výrobcem panelů AU Optronics. Monitory by se měly začít prodávat „později tento rok“ pod značkami Acer, Asus a HP.

BFGD zdroj: tisková zpráva

Z pohledu herní společnosti dává uvedení velkoformátových displejů smysl. Na trhu chybí zařízení pro hráče, kteří touží po velkém displeji à la televize, ale zároveň se nechtějí vzdát výhod herních monitorů. Dnešní televize se totiž, co se odezvy týče, nemohou herním monitorům rovnat, a to ani po aktivaci herního režimu. Pokud BFGD splní udávané parametry, mohl by to být velmi zajímavý počin. Ale jako vždy: bude záležet hodně na ceně, která, troufáme si odhadnout, nebude zrovna nízká.

Nejnovější články