Nvidia představila Titan Xp – nejvýkonnější grafickou kartu současnosti
zdroj: tisková zpráva

Nvidia představila Titan Xp – nejvýkonnější grafickou kartu současnosti

7. 4. 2017 18:15 | Hardware | autor: Jiří Vašina |

Společnost NVIDIA kuje „železo“, dokud je žhavé. Nedávno představil Jen-Hsun Huang během výstavy GDC 2017 model GeForce GTX 1080 Ti s výkonem 11,3 TFLOPS coby nejvýkonnější grafickou kartu současnosti. Od 6. dubna je ale všechno jinak. Do prodeje se totiž dostal plnohodnotný nástupce modelu TITAN X s názvem TITAN Xp, který se pyšní teoretickým výkonem 12 TFLOPS, a pořídit ji můžete za „mrzkých“ 37 500 Kč.

Základem karty je opět architektura Pascal, tedy čip GP102, který je ale oproti GTX 1080 Ti kompletně odemknutý. Všech 3840 CUDA jader karty TITAN Xp (GTX 1080 Ti operuje s 3584 stream procesory) běží na frekvenci až 1,6 GHz (přesněji 1582 MHz). Stejně jako u loňské verze využívá karta 12 GB paměti typu GDDR5X, která je instalována na 384bitovou paměťovou sběrnici. Rychlost pamětí byla zvýšena na 11,4 Gbps efektivně, čímž se současně zvýšila propustnost na 547,7 GB/s. Ve výsledku se v tomto bodě setkáváme s vyšší hodnotou, než je avizovaných 512 GB/s u budoucí AMD VEGA 10 s pamětí HBM2 a 2048bitovou sběrnicí.

Co se týče podpory aktuálních technologií, je grafická karta připravená pro API DirectX 12, Open GL ve verzi 4.5 nebo Vulkan, kterou využívá kupříkladu nejnovější Doom. Komu by brutální výkon nestačil, může samozřejmě zapojit dvě karty najednou prostřednictvím Nvidia SLI. Počítá se i s „atrakcemi“ pro virtuální realitu či zprostředkování obrazu u více monitorů současně. Použité výstupy využívají standardy DP 1.43 (na zadní straně budou patrně tři) a HDMI 2.0b – protokol HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) je ve verzi 2.2.

Titan Xp zdroj: tisková zpráva

A kolik toho taková herní bestie „sežere“? Dle oficiálních stránek výrobce je TDP 250 wattů, přičemž je doporučován minimálně 600 wattový zdroj. Při maximální zátěži by teplota karty neměla přesáhnout více jak 94 stupňů Celsia. O regulaci teplot by se měl postarat referenční chladič, pravděpodobně tentýž, který je použitý u GTX 1080 Ti Founders Edition.

Stejně jako u předchozích generací TITAN karet se nepředpokládá, že by karta měla být v distribuci výrobců třetích stran, a že by se zákazníci mohli dočkat sofistikovanějších způsobů chlazení od značek jako Gigabyte, MSI nebo ASUS.

Titan Xp zdroj: tisková zpráva

Mimochodem, zajímavostí je, že dle oficiální fotodokumentace karta na sobě nemá logo TITAN Xp, ale pouze TITAN X. Panuje okolo toho celá řada dohadů, od urychleného vývoje a spěšného uvedení na trh kvůli „červené“ konkurenci, až po chybu v Matrixu, respektive v komunikaci ve firmě.

Nic to však nemění na faktu, že nový TITAN Xp je nyní co do výkonu tím nejlepším, co si lze pořídit. Doporučená cena byla stanovena na 37 500 Kč.

Nejnovější články