Oculus Rift dostane do základního balení ovladač a streamování z Xbox One
zdroj: tisková zpráva

Oculus Rift dostane do základního balení ovladač a streamování z Xbox One

11. 6. 2015 20:38 | Hardware | autor: Aleš Smutný |

Tisková konference Oculu se nakonec vešla do jedné hodiny a dá se říci, že jsme asi čekali trochu víc. Ačkoliv byla představena spotřebitelská verze Oculus Rift, nedočkali jsme se přesné technologické specifikace, data vydání a ani ceny. Nicméně s prázdnou jsme neodešli, mimo jiné byl představen prototyp ovladače Oculus Touch a spolupráce s Microsoftem se projevila ve streamování her z Xbox One, nativní podpoře ze strany Windows 10 a přibalením Xbox One gamepadu do základního balení OR.

Nejčastěji jsme o finální verzi Oculus Rift, která půjde na trh slyšeli, že bude pohodlná a prakticky zapomenete, že máte na hlavě systém virtuální reality. O tom sice pochybuji, ale je pravda, že Oculus Rift vypadá poměrně ergonomicky. Když odhlédneme od vzhledu a podíváme se k funkčnosti, je třeba zmínit dva OLED displeje, které mají poskytnou široké pole rozhledu. To doplní trackovací systém pohybu, který má mít velmi nízkou latenci pohybu a hlavně byl ukázán dodatečný pohybový senzor, který si můžete dát na stůl.

V celém setu najdete i integrované reproduktory, které mají mít schopnost prostorové orientace v 360 stupních, ale kdyby vám nesedly, jdou z brýlí odstranit a nahradit vašimi vlastními. Jako dobrý a vlastně klíčový nápad zní nastavení vzdálenosti čoček od sebe, protože ne každý má mezi očima stejnou mezeru. Specifičtější už ale tisková konference nebyla a otěže převzal Microsoft.

zdroj: Archiv

Phil Spencer oznámil, že si bude Oculus Rift skvěle (nativně) rozumět s Windows 10 a hlavně zvládne streamovat hry z Xbox One do brýlí. Má to jeden háček, tyto hry bude promítat na virtuální plátno, ne v dotvořeném 3D. Moc nevidím smysl v tom pouštět si hru do systému virtuální reality, kde ji uvidíte na virtuálním 2D plátně, když je poněkud snazší si ji prostě pustit na TV. Mnohem zajímavější je, že k základnímu balení Oculus Rift bude přibalen Xbox One ovladač a reciever pro vaše PC, aby si s ním ovladač rozuměl. To není špatná nabídka, protože pro spoustu her budete ovladač potřebovat.

Oculus ovšem představili i vlastní, experimentální ovladače pod názvem Oculus Link. Jde pouze o prototypy, takže nebyly předvedené v akci. Dojem z nich je pro mne poněkud rozpačitý. Je jasné, že Oculus řeší, jak dostat do her možnost ovládání prostředí kolem vás a neví tak úplně jak na to. Kroužky, které si nasadíte na obě ruce a díky nim hra sleduje váš pohyb rukou zní rozhodně dobře. Ale, že na obou kroužcích je ještě analogová páčka a klasická tlačítka plus trigger už nezní moc intuitivně. Jde ale o koncept do budoucna, ne dokončenou technologii.

oculus_touch zdroj: tisková zpráva

K vydání Oculus Rift bude už k dispozici jeden z hlavních titulů, vesmírná střílečka EVE: Valkyrie, která se představila v novém traileru. Mezi dalšími hrami byl představen Chronos od Gunfire Games a Edge of Nowhere od Insomniacu. Oculus ovšem nechtějí nic podcenit a tak do vývoje nezávislých titulů pro OR investují deset milionů dolarů. Kdy ale bude Oculus Rift vržen do prodeje zatím přesně nevíme, pořád jsme u rámcového prvního čtvrtletí roku 2016.

Nejnovější články