Panasonic chystá MMO handheld Jungle
zdroj: tisková zpráva

Panasonic chystá MMO handheld Jungle

5. 10. 2010 9:46 | Hardware | autor: Petr Poláček |

Na scéně se objeví další herní handheld. Nebude to však od Microsoftu, jak se dlouho spekulovalo, ale od japonského giganta Panasonic, který se v oblasti herních konzolí už jednou spálil s neúspěšnou mašinkou 3DO.

Jungle je nové přenosné herní zařízení určené primárně pro online hraní, ať už klasických MMO her nebo onlineovek v browseru. Tím se chce Jungle odlišit od jiných handheldů dostupných na trhu (PSP, DS), které online hraní umí také, ale jaksi kolem této funkcionality nebyly postaveny.

Nazývat Jungle handheldem však může být ošidné. QWERTY klávesnice, touchpad, HDMI port a další prvky nasvědčují spíše tomu, že se jedná o mini verzi mini notebooku. Směrový kříž a tlačítka na zadní straně jsou však zase obvykle výsadou handheldů, čert aby se v tom vyznal.

Podpora Wi-Fi je už v dnešní době samozřejmostí, 3G snad také, protože bez možnosti využívat mobilního internetu by celá onlineové koncepce handheldu jaksi ztratila smysl. Operační systém, který bude Jungle pohánět, zatím odhalen nebyl, spekuluje se o Linuxu. To ovšem znamená, že by všechny hry pro Jungle musely být portovány, protože málokterá onlineovka provozuje vedle PC verze i Linuxovou. A tím pádem už je tedy jasno, co rozhodne o úspěchu, či neúspěchu handheldu – nabídka portovaných her. Zatím jsou na oficiální homepage oznámeny pouze dvě – Battlestar Galactica Online a online show Online Underground.

Jungle nevyvíjí mateřská japonská centrála Panasonicu, jde o projekt malé divize  Panasonic Cloud Entertainment ze Silicon Valley. Vzhledem k nedostatku oficiálních informací se tak nemá cenu pouštět do obsáhlých rozborů o potenciálu Jungle, i když pochybnosti vyvstávají už nyní. Cena určitě nebude závratně nízká, spíše naopak (300 babek a více). Mini notebooky navíc nejsou o moc větší a nabízí plnou funkcionalitu Jungle a ještě něco navíc, zdá se. Navíc už tu dříve bylo několik zařízení podobného druhu, které se pokoušely uspět a tvrdě narazily, na průšvih jménem Gizmondo si jistě řada z vás pamatuje.

A pak půjde o už zmíněnou nabídku her a další možnosti Jungle, o nichž aktuálně nevíme vůbec nic (HDMI port asi leccos svědčí o multimediálnosti). Opomenout se nedá ani image, kterou Panasonic pro Jungle vytvoří a snaží se o to vehementně už nyní, kupříkladu prezentací v MTV pořadu Rob Dyrdek's Fantasy Factory. Faktorů, které budou mít na Jungle vliv je zkrátka hodně, ale ještě než je začneme zkoumat, počkejme si na podrobnější informace o zařízení samotném.

Nejnovější články