Parametry osmijader Intel Core i9-9900K a i7-9700K. Konečně návrat pájeného rozvaděče?
zdroj: Intel

Parametry osmijader Intel Core i9-9900K a i7-9700K. Konečně návrat pájeného rozvaděče?

28. 7. 2018 10:00 | Hardware | autor: Jiří Svák |

V poslední době se na internetu vyrojilo množství zpráv o očekávaných osmijádrových procesorech Intel. Kromě názvů a údajných specifikací mezi nimi najdeme také informace o pájeném rozvaděči tepla. Zbaví se Intel konečně pasty šedivky?

Co víme o nových osmijádrech Intel?

Pro ty, kdo nesledují novinky, krátké „uvedení do děje“. Na špici mainstreamové nabídky procesorů Intel jsou momentálně šestijádra s 12 vlákny Intel Core i7-8700K a Intel Core i7-8086K. I přes jejich nepřekonaný herní výkon ztrácí na konkurenční osmijádra AMD Ryzen v úlohách, které dokáží využít více než 6 jader. Intel tak logicky chce uvést na trh i svá osmijádra, aby tak výkonnostní grafy opanoval znova na všech frontách.

O důležitý produkt nejde jen z pohledu Intelu, ale i zákazníka. Intel dosud žádné osmijádrové procesory v mainstreamu neuvedl. Společně s vysokými takty a silným výkonem na jedno jádro, v čemž Intel stále vyniká, by tak konečně mohlo dojít k citelnému mezigeneračnímu nárůstu výkonu, na který čekají nároční hráči nebo tvůrci obsahu. Otázka je, zda se AMD nevytasí se svým trumfem, Ryzenem 7 2800X, a nezkazí tak kupujícím radost. Ale buďme za to rádi, po dlouhé době máme na trhu zase konkurenci.

i9-9900K coolaler.com

Uniklý přehled pravděpodobných parametrů Intel Core 9. generace. Zdroj: coolaer.com

Předpokládá se, že osmijádra budou představena jako vlajkový produkt 9. generace Core (aka Coffee lake Refresh), jejíž některé modely jsou nám už známy. Značeny mají být jako Core i7-9700K a Core i9-9900K. „Nižší“ model by přitom jako první Core i7 v desktopu měl přijít o HyperThreading, což znamená, že půjde o čisté osmijádro. 8 jader a 16 vláken najdeme až v nejvyšším Core i9-9900K. HyperThreading byl přitom poznávacím znamením řady Core i7, pokud se informace potvrdí, udělá to v přehlednosti nabídky Intelu trochu guláš, nemluvě o tom, že exkluzivní nálepka i9 v případě nejvyššího modelu hrozí vysokou cenou.

Ačkoli jsou shrnuté informace citovány i respektovanými zahraničními redakcemi, radíme je zatím brát spíše jako pobídku k diskuzi, než jako potvrzené údaje. Hlavním zdrojem je příspěvek na čínském webu coolaler.com spolu se záznamem z databáze SiSoft Sandra zachyceným známým únikářem TUM APISAK. My za jejich reputaci ruku do ohně nedáme.

Bude pájka, nebo ne?

Spekulaci o tom, že oba osmijádrové modely Coffee Lake Refresh budou mít pájený rozvaděč tepla, přinesl německý IT web Golem.de, který se odvolává na své interní zdroje.

Pasta šedivka

Teplovodivá pasta „šedivka“ pod odstraněným rozvaděčem tepla. Zdroj: der8auer via Golem.de

Odvrat od pasty šedivky dává v případě osmijader smysl. I nynější odemčená šestijádra při vysokých taktech dosti topí a bez high-endového chlazení si je pravděpodobně moc nepřetaktujete. Nadšenci a overclockeři se proto běžně uchylují k delidu, neboli odloupnutí rozvaděče tepla, odstranění původní teplovodivé pasty a její nahrazení tekutým kovem. Dá se tak dosáhnout snížení teplot až o 15-20 °C oproti původním hodnotám.

Je proto možné, že v případě osmjiader se k pájení Intel uchýlil z nutnosti, jinak by nedosáhl plánovaných taktů.

A ty podle dosavadních klepů vypadají velmi slušně. Maximální boost Intel Core i9-9900K má dosahovat 5 GHz, a to jak při zatížení jednoho, tak i dvou jader. Všechna jádra pak mají tikat na 4,7 GHz. Zajímavé je, že se Intelu údajně povedlo udržet TDP na 95 W. Core i7-9700K na 5 GHz nedosáhne, maximální boost jednoho jádra činí 4,9 GHz, dvou 4,8 a tak dále až ke 4,6 GHz pro všech 8 jader.

Údajné hodnoty boostu osmijader Coffee Lake Refresh
Procesor / Boost s počtem jader (GHz) 1 2 4 6 8
i9-9900K 5,0 5,0 4,8 4,7 4,7
i7-9700K 4,9 4,8 4,7 4,6 4,6

Nejnovější články