Podrobnější informace o konzoli Nintendo Switch  - umí HD, nabízí haptickou odezvu a v handheld módu vydrží až 6 hodin
zdroj: Vlastní foto autora

Podrobnější informace o konzoli Nintendo Switch - umí HD, nabízí haptickou odezvu a v handheld módu vydrží až 6 hodin

13. 1. 2017 12:36 | Hardware | autor: Adam Homola |

Po měsících spekulací a několika únicích informací přišlo Nintendo s dříve oznámenou prezentací své domácí konzole Nintendo Switch, kterou můžete vyjmout z dokovací stanice a používat ji i jako handheld. Samozřejmě je toho mnohem víc, co Switch umí, a co nabízí. Pojďme si tedy nový stroj od Nintenda blíže představit.

Switch má displej s úhlopříčkou 6,2 palců (např. displej iPhone 7 Plus má 5,5 palců) a rozlišením 1280x720. V „handheldovém módu“ to znamená možnost hrát hry až v 720p, zatímco v dokovací stanici je Switch schopná vysílat do televize obraz v rozlišení 1080p skrze HDMI. Nintendo potvrdilo, že srdcem jejich nové konzole je speciálně upravený procesor Nvidia Tegra, byť konkrétní detaily o výkonu a specifikách této Tegry si zatím Nintendo nechává pro sebe.

Co se úložného prostoru týče, můžete počítat s 32GB místa s tím, že něco z toho si ještě vezme systém. Na druhou stranu si můžete prostor jednoduše rozšířit dokoupením microSDXC karty a hry lze kupovat také postaru, v krabičkách. Namísto DVD nebo Blu-ray disků si budete moct kupovat fyzické verze her na nosiči GameCard.

zdroj: Archiv

Nintendo Switch připojíte k internetu přes Wi-Fi 802.11ac, zatímco v zadokované verzi máte možnost připojit konzoli k internetu ethernetovým kabelem. Nezadokovaný Switch pak můžete nabíjet skrze kabel USB-C, který ovšem není součástí balení.

Jakkoliv je Switch prezentována jako domácí konzole, můžete ji samozřejmě vytáhnout z dokovací stanice a používat ji jako handheld či „tablet“. V takovém případě se ovšem připravte na trochu omezenou výdrž baterie, která by se měla pohybovat někde mezi 3-6+ hodinami. Záleží ale na konkrétní hře a její náročnosti. Jako příklad za všechny uvedlo Nintendo The Legend of Zelda: Breath of the Wild, při jejímž hraní by měla konzole vydržet zhruba 3 hodiny.

zdroj: Archiv

Naopak je příjemná absence regionálního zámku konzole, což znamená volné ruce pro případný import her či samotné konzole z jakéhokoliv trhu. Co se trhů a vůbec vydání konzole týče, počítá se zatím s celosvětovým launchem 3. března - jestli ale bude v tento den konzole dostupná i v ČR, to zatím jasné není.

Krabice s Nintendo Switch bude obsahovat i dva ovladače Joy-Con s řadou specifických funkcí. Levý má tlačítko Capture Button, skrze které uděláte screenshot ze hry a eventuálně s ním půjde i zaznamenat video z hraní. Pravý Joy-Con se zase může pochlubit infračervenou kamerou se schopností rozpoznat tvary a vzdálenost objektů.

Oba Joy-Cony jsou vybavené akcelerometrem i gyroskopem, mají tlačítka i po stranách a můžete k nim připnout přídavný „modul“ s páskou na ruku a dalšími tlačítky. Ovladače mají haptickou odezvu, které Nintendo přezdívá HD Rumble. Ta je prý natolik přesná, že dokáže emulovat pocit padání různých kostek ledu do sklenice nebo pocit z nalévání vody...

O české ceně můžeme zatím jen spekulovat, protože v tuto chvíli je známa pouze americká (299 dolarů) a britská (279 liber) cena. Teoreticky bychom se tak mohli v ČR pohybovat někde kolem osmi či devíti tisíc korun, ale na oficiální doporučenou maloobchodní cenu si musíme ještě počkat.

Nejnovější články