Představení řady čipů DeltaChrome od S3
zdroj: tisková zpráva

Představení řady čipů DeltaChrome od S3

22. 9. 2003 20:20 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Přestože kdysi byly karty se značkou S3 Trio hodně rozšířené, vlna 3D akcelerace v období vlády Voodoo 1 až GeForce 2 položila S3 téměř do kolen a firma tehdy nedokázala vyvinout dostatečně výkonný čip.

Ve finančních problémech zmítaná S3 však nakonec byla zachráněna firmou VIA, která je známá jako častý kupující „firem v problémech“. Právě VIA investovala do S3 Graphics dostatečné množství peněz k vývoji konkurenceschopného GPU. Tím má být DeltaChrome, první grafický čip od S3, který bude podporovat DirectX 9. Abych byl přesný - bude se jednat o celou sérii čipů. Měly by pokrýt téměř celý trh, ale asi nebudou moci soupeřit o pozici nejvýkonnějším GPU jako Radeon 9800 PRO nebo GeForce FX 5900 Ultra. V tabulce pod tímto odstavcem vidíte, komu budou jednotlivé verze DeltaChrome určeny. Na své by si měli přijít méně majetní (verze S4 a S4 Nitro - 4 pipelines), ale také běžní hráči (S8 a S8 Nitro - 8 pipelines) a nakonec také uživatelé bažící po co největším výkonu (F1 a F1 Pole).

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Produkce nových GPU od S3 bude probíhat v továrně TSMC na úrovni 0,13 mikronu. Samotné čipy budou mít samozřejmě také některá „designová omezení“. Při jejich návrhu došlo ke kompromisům - antialiasing je proti konkurenci omezen (16X anisotropic, ovšem pouze 2X AA), 128bitový paměťový řadič není natolik propracovaný jako u čipů nVidie nebo ATi (uvidíme, zda nebude příliš omezovat fillrate). Ovšem nejen ze 3D výkonu živ je uživatel. Dobrý 2D obraz by měl zajisti zdvojený RAMDAC běžící na 400 MHz. Karty postavené na DeltaChrome by také měly umět pracovat se 2 monitory najednou. Podpora DVH výstupu je samozřejmostí, karty budou moci mít samozřejmě i další výstupy: composite video, S-Video a HDTV. Obraz na LCD vypadá podle prvních dojmů zahraničních kolegů výborně. Při přehrávání videa jsou zajímavostí se sporným využitím efekty v reálném čase (např. Emboss). Velice praktickou vlastností může být „Video de-blocking“ umožňující odstranění artefaktů z obrazu při přehrávání videa.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Sklidí DeltaChrome úspěch? Od velkých očekávání zrazují především zkušenosti z dřívějška. Je doopravdy těžké vmísit se na trh vedle ATi a nVidie (viz neúspěch čipů Kyro a Xabre), které těží ze svých dlouholetých zkušeností a dobrého jména. Nové GPU od S3 bude mít nelehký život a podmínkou úspěchu je nejen dostatečný výkon, ale také kvalitní softwarová podpora. Pokud poběží drtivá většina oblíbených her bez problémů a půjde o levnou kartu, bude mít DeltaChrome na úspěch zaděláno. Vše tedy kromě ceny dost záleží na kvalitně vyvinutých ovladačích. Budoucnost S3 pod křídly VIA vypadá "papírově" docela nadějně, ačkoliv obnovovací cyklus produktů nenastavila firma zrovna agresivně. Další úpravy v DeltaChrome se totiž chystají až na rok 2004, kdy přibude podpora rozhraní PCI Express. V roce 2005 se údajně dočkáme grafického čipu podporujícího DirectX 10. Kromě toho se budou od těchto GPU odvozovat integrované čipy, které budou mířit kam jinam než do čipsetů VIA.

celeb

Nejnovější články