První „recenze“ Intel Core i7-9700K je venku
zdroj: Intel

První „recenze“ Intel Core i7-9700K je venku

12. 9. 2018 14:33 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Do vydání procesorů Coffee Lake Refresh zbývá minimálně několik týdnů (přesné datum ještě není známo), některé redakce však už očividně mají k dispozici testovací vzorky i kuráž publikovat své naměřené výsledky pod NDA. To platí pro španělský web El Chapuzas Informático, kde se objevila recenze procesoru Intel Core i7-9700K. Tedy, podle mého skromného názoru, spíše polo-recenze, protože je ve spoustě pasáží až příliš stručná. I přesto je zajímavé se na výsledky podívat.

Refresh procesorů Coffee Lake je očekávaný především kvůli novým osmijádrovým modelům Intel Core i7-9700K a i9-9900K, které by měly stanout na samém výkonnostním vrcholu Intelu. Novinky by navíc po dlouhé době měly mít pájený rozvaděč tepla, což by mělo zlepšit provozní vlastnosti čipu a potenciál pro přetaktování. Více informací o předpokládaných parametrech najdete v článku Parametry osmijader Intel Core i9-9900K a i7-9700K. Konečně návrat pájeného rozvaděče? .

Pro začátek je třeba zdůraznit, že takto brzký test je třeba brát s rezervou. Testovaný čip patří ještě mezi inženýrské vzorky, a ačkoli redakce tvrdí, že stejná revize půjde do obchodů, opatrnost v soudu není nikdy na škodu. Čísla v testech mohla být také jednoduše vymyšlena a screenshot CPU-Z zfalšován.

Raná recenze Intel Core i7-9700K

Intel Core i7-9700K nově postrádá technologii HyperThreading, která až dosud byla poznávacím znamením řady Core i7. Procesor tak má „jen“ 8 jader/vláken, na rozdíl od vyššího modelu i9-9900K, který by již měl mít 8 jader a 16 vláken.

CPU-Z Intel Core i7-9700K

Údajný screenshot CPU-Z procesoru Intel Core i7-9700K. Zdroj: El Chapuzas Informático

Podle testu El Chapuzas Informático se nicméně 8 fyzických jader vyrovná 12 logickým jádrům (v některých případech je i předežene), které má k dispozici stále ještě oficiálně nejvýkonnější mainstreamový model Core i7-8700K.

Ve vícevláknovém testu wPrime vidíme identický výsledek s i7-8700K, v Cinebench R15 už i7-9700K vede. V jednovláknové zátěži má navrch novinka, ale to je pochopitelné, když disponuje o 200 MHz vyšším boostem (4,9 vs. 4,7 GHz). V testu kódování videa x264 dokonce vidíme Intel Core i7-9700k na vrcholu grafu, nový procesor o chlup předehnal i konkurenci AMD s 16 vlákny.

Benchmark Intel Core i7-9700KBenchmark Intel Core i7-9700K

Benchmark wPrime při zatížení všech jader / jednoho jádra. Výsledek v sekundách, méně je lépe. Zdroj: El Chapuzas Informático

Benchmark Intel Core i7-9700KBenchmark Intel Core i7-9700K

Benchmark Cinebench R15 / x264 při zatížení všech jader. Výsledek v bodech/FPS, více je lépe. Zdroj: El Chapuzas Informático

V grafických benchmarcích a herních testech už informace tak zajímavé nejsou, protože redakce El Chapuzas Informático použila jako kartu Nvidia GeForce GTX 1070, což by ve spoustě případů mohlo znamenat, že grafika omezuje výkon procesoru. U většiny her ani není napsáno, v jakém rozlišení a na jakou úroveň detailů byly testovány.

Naměřené výsledky jsou velmi vyrovnané, kvůli výhradám výše z nich ale můžeme vyvodit nanejvýše to, že novinka na moderní hry stačí. To se však dalo předpokládat i bez testu. Na jasný verdikt, jak je na tom Intel Core i9-9700K jako herní procesor, si tak budeme muset počkat na plnohodnotné recenze.

Přetaktování Intel Core i7-9700K

Kvůli pájenému rozvaděči tepla se na nová osmijádra upíná spousta pozornosti, ať už od overclockerů či běžných uživatelů, kteří by ocenili lepší provozní vlastnosti. Jak dopadlo přetaktování pod rukama Španělů?

Žádné oslavy se v případě Intel Core i7-9700K nekonají, alespoň co se týče testovaného kusu křemíku. Čip šel popohnat na 5 GHz na všech jádrech, přičemž napětí bylo nastaveno na 1,4 V (reportováno v OS jako 1,3 V). Takových hodnot běžně dosahují i starší modely Coffee Lake. Je možné, že redakce měla pouze smůlu na špatný kus. Mimochodem, redaktoři rozvaděč tepla procesoru neodstraňovali, takže ani neověřili, zda je letovaný, anebo se pod ním nachází pasta šedivka. To jen pro úplnost.

Intel Core i7-9700K přetaktovaný na 5 GHz

Intel Core i7-9700K přetaktovaný na 5 GHz. Zdroj: El Chapuzas Informático

Vyplatí se Intel Core i7-9700K?

Z testu, ač ho musíme brát z rezervou, vyplývá, že i při menším počtu logických jader Intel Core i7-9700K vyrovná nebo předežene svého předchůdce a v některých případech dostihne i 16vláknové modely od AMD. To není vůbec špatné. Vzhledem k takovému výsledku jsem velmi zvědavý, co předvede Intel Core i9-9900K, který už HyperThreading postrádat nebude.

K jednoznačnému závěru nad testovaným osmijádrem nám nicméně schází to nejdůležitější: cena. Ta ještě nebyla oficiálně oznámena, není tak možné odvodit, zda by se při takovém výkonu mohla novinka vyplatit. Takže se budu opakovat: test El Chapuzas Informático berte jen jako takovou ochutnávku, je třeba počkat na plnohodnotné recenze.

Nejnovější články