Sony vydala hromadu odpovědí na otázky kolem PlayStation 4
zdroj: tisková zpráva

Sony vydala hromadu odpovědí na otázky kolem PlayStation 4

1. 11. 2013 17:30 | Hardware | autor: Adam Homola |

Nová generace konzolí u nás oficiálně vstoupí na trh 13. prosince s vydáním PlayStation 4. Xbox One se do naší kotliny letos s největší pravděpodobností nedostaví. Vzhledem k blížícímu se vydání dala Sony dohromady spoustu otázek a odpovědí, které vyvěsila na oficiálním PlayStation Blogu. Hodně otázek a odpovědí se opakuje a už byly několikrát oficiálně potvrzené, nebo se o nich zástupci Sony zmiňovali v různých rozhovorech a na prezentacích. Některé věci ale doposud oznámené nebyly, možná z dobrého důvodu - moc totiž nepotěší.

Ale pojďme už k samotným otázkám a odpovědím. Vyzobali jsme pro vás z toho kvanta ty nejzajímavější, nebo ty, o kterých se doposud nemluvilo. Nejdřív trochu hardwarově. V krabici najdete společně s konzolí, kabelem, manuálem apod. i mono headset. Naopak tam nenajdete zdroj, který je ukrytý přímo v těle konzole. Příjemné je, že disk, který v konzoli bude, můžete vyměnit za lepší nebo větší. Méně příjemné už jsou ale parametry základního disku. Bude mít jen 5400 otáček.

V dnešní době už mohly mít nové konzole SSD disk pro systém a pro nejčastěji spouštěné aplikace a hry, a k tomu velký a rychlý SATA II disk pro zbytek. Bohužel by to dost zvedlo cenu konzole. Kdybyste si chtěli z PlayStation 4 dělat nějaké masivní úložiště, tak máte smůlu. Externí disk totiž k PS4 nepřipojíte, nebude vám to fungovat.

Když se od disku a samotné škatule přesuneme k jiných technickým věcem, tak začněme třeba u rozlišení. PS4 bude přes HDMI podporovat 480p, 720p, 1080i a 1080p. Podporu 4K rozlišení Sony teprve zvažuje, ale ze začátku určitě nebude fungovat pro hry. Dá se ale očekávat, že dříve či později PS4 bude 4K rozlišení podporovat. Co naopak zvládne PS4 od začátku, je stereoskopické 3D. Vtipné je, že žádná ze startovních her nebude 3D zobrazení podporovat. A takovou s tím 3D dělali v Sony ještě relativně nedávno parádu.

Když od 3D poskočíme k filmům, tak si je na PS4 samozřejmě přehrajete, ale pouze s aktualizací, která bude k dispozici v den zahájení prodeje a pro používání konzole jako takové bude povinná. Jestli náhodou patříte k lidem, kteří nemají internet, tak si budete moct update stáhnout na flashku u kamaráda a nainstalovat update z flashky.

Co si zatím nepřehrajete vůbec, jsou audio CDčka. Ano, je to v dnešní době cloudů archaická věc, ale jestli máte doma ještě nějaká audio CDčka a posloucháte je, tak do PS4 je ani nemusíte zkoušet dávat. Nebudou fungovat, tedy zpočátku. Sony už se vyjádřila, že spoustu funkcí dostane PS4 skrze updaty v týdnech a měsících po zahájení prodeje. Dále vám hry nebudou fungovat bez instalace. Z blu-rayů nebo z internetu se nebude nic streamovat, instalace budou povinné. A když už jsme u těch her, tak doporučená obchodní cena pro velké krabicové AAA hry je od Sony stanovena na 70 euro.

Čistě teoreticky by se mohla cena first party her zvednout o 10 euro, ale prakticky bude asi stejná a už teď jsou PS4 hry v obchodech k předobjednání za cenu srovnatelnou s hrami na tuhle generaci konzolí. Cena 3rd party her (EA, Acti, Ubi...) je samozřejmě na vydavatelích, takže když někomu rupne v bedně a bude po vás chtít za hru třeba 80 euro, je to věc vydavatele, ne Sony. Další odpovědi už vezměme jen ve zkratce:

- vaše Online ID nepůjde změnit/přejmenovat

- PS4 nebude podporovat dynamické wallapapery

- streamovat média z PC do PS4 nepůjde

- absolutně žádná zpětná kompatibilita

- hraní napříč platformami mezi PS3 a PS4 technicky možné je

- slíbené pauzování a obnovování her bude možné až časem

- patche se budou stahovat automaticky, pro předplatitele PS+ i ve standby módu

- lightbar na Dualshocku 4 nepůjde vypnout

- periferie z PS3 na PS4 obecně nepůjdou, některé hry je podporovat mohou

- funkce Remote Play nebude fungovat přes 3G, jen přes Wi-Fi

- některé free to play hry nebudou vyžadovat předplacený PlayStation Plus

- na PS4 můžete mít až 16 lokálních účtů + dočasné účty pro hosty

- ke svému obsahu se můžete dostat na dvou PS4 najednou

- dva lidi mohou používat váš obsah na dvou různých PS4 najednou

- během hraní můžete poslouchat hudbu na pozadí přes službu Music Unlimited

- vlastní MP3 skladby si na PS4 nepustíte - automatické nahrávání hraní nepůjde vypnout

- některé části her nahrávat nemůžete, záleží to na vývojářích

- do nahraných videí nepůjde přidávat audio, například váš komentář

- nahraná videa nebudete moct kopírovat na jiná zařízení, pouze postovat na Facebook

- livestreamy na Ustreamu nebudete moct archivovat, na Twitch jen přes PC

- nahraná videa nemůžete sdílet na YouTube

Při zahájení prodeje PS4 v Evropě (29. listopad) by k dispozici mělo být celkem 23 her. Dá se tedy předpokládat, že stejné to bude při zahájení prodeje PS4 v ČR, které je naplánováno na 13. prosinec.  Jaké hry si tedy budete moci koupit a zahrát?

Hry od Sony

Flower
Killzone: Shadow Fall
Knack
Resogun
Sound Shapes
Escape Plan
Flow

Hry od 3rd party vydavatelů

Angry Birds Star Wars (Activision)
Assassin’s Creed IV: Black Flag (Ubisoft)
Call of Duty: Ghosts (Activison)
FIFA 14 (EA Sports)
Battlefield 4 (Electronic Arts)
JUST DANCE 2014 (Ubisoft)
Injustice: Gods Among Us Ultimate Edition (Warner Bros. Interactive Entertainment)
LEGO MARVEL Super Heroes (Warner Bros. Interactive Entertainment)
Madden NFL 25 (EA Sports)
NBA 2K (2K Sports)
War Thunder (Gaijin Entertainment)
NBA Live (EA Sports)
Need for Speed (EA)
DC Universe Online (Sony Online Entertainment)

Nezávislé tituly

Contrast (Compulsion Games)
Pinball Arcade (FarSight Studios)

Tak a je to. Na PlayStation Blogu najdete ještě fůru dalších otázek a odpovědí, ale pokud sledujete Games pravidelně, tak drtivá většina pro vás asi nebude vůbec nic nového. Mějte ale na paměti, že jde pouze o stav, který platí při startu konzole. Stačí se ostatně podívat na start Xbox 360 a PS3 a na současné služby, které tyto konzole mají a podporují. Časem se limity uvolní, přijdou nové služby, nové podmínky a nové možnosti.

Nejnovější články