Spekulace: nový Xbox bude vyžadovat stálé připojení k internetu
zdroj: tisková zpráva

Spekulace: nový Xbox bude vyžadovat stálé připojení k internetu

6. 2. 2013 14:55 | Hardware | autor: Petr Poláček |

Do přestavení nových konzolí od Microsoftu a Sony už opravdu zbývají týdny, maximálně pár měsíců a všemožné spekulace začínají nabírat konkrétnější kontury budoucí reality – zejména to platí pro ty, které jsou opakovaně papouškovány z vícero, na sobě nezávislých, zdrojů. Jestliže mi tedy přišlo opravdu divné, že by nový Xbox vyžadoval pro aktivaci, možná i hraní hry, konstantní připojení k internetu, když to internetem prolétlo poprvé, tak nyní mi to přijde ještě divnější, ale zřejmě se s tím budu muset smířit.

Tentokrát s touto spekulací přišel Edge a odvolává se na nejmenovaný zdroj, který má s next-gen mašinou od Microsoftu osobní zkušenost.  Podle něj se bude nový Xbox koncepčně přímo točit okolo online funkcí, ať už je tím myšlena zbrusu nová verze Xbox Live, nebo prodej her primárně v digitální podobě. Hry se prý i nadále budou prodávat na fyzickým médiích, konkrétně na 50 GB Blu-ray discích, ale v krabičce bude tím nejhlavnějším aktivační kód. Jakmile ho jednou použijete a hru aktivuje, znovu už použitelný nebude.

Utajený zdroj už ovšem neříká, jestli bude možné hru „aktivovat“ za nějaký poplatek, což by byla funkcionalita online passu, nebo jestli to už nepůjde vůbec a hra tak bude pro bazarový prodej zcela nevhodná. Vypadá to ale spíše na druhou variantu, protože dle Edge je maximální využití online prvků u nového Xboxu motivováno právě snahou o eliminaci bazarových prodejů. Z toho ale žádný hráč při smyslech radost mít nemůže… Ale pojďme dál, co dalšího „hluboké hrdlo“ redaktorům Edge prozradilo?

Specifikace přeskočíme, o těch už byla řeč několikrát, ale zajímavé jsou zmínky o složitosti architektury nového Xboxu a PlayStationu. Historicky platí, že vývoj na PS2 i PS3 byl vždy náročnější, než na Xbox a X360, protože podpora ze strany Sony asi nebyla nejlepší, zatímco architektura konzolí umožňovala programátorům provádění psích kusů. Tedy těm šikovným, protože relativní otevřenost zase pro ty méně šikovné znamenala jenom spoustu problémů, když ani v Sony spoustu funkcí neměli zdokumentováno.

Nejmenovaný zdroj však nyní tvrdí, že při vývoji pro novou generaci konzolí vývojáři preferují mašinku od Sony, protože je Sony přímo podporuje v tom, aby s hardwarem pracovali skoro až na té nejzákladnější úrovni - nestaví vývojářům do cesty překážky v podobě bariér v rámci operačního systému, zatímco u nového Xboxu je tomu prý naopak. Operační systém next-gen Xboxu vývojářům neumožňuje pracovat s některými funkcemi a tím pádem jim nedovolí netradiční a specifická řešení různých problémů. A to se jim nelíbí.

To už se ale opravdu brouzdáme rybníčkem totálních spekulací a silně subjektivních závěrů někoho, koho ani neznáme, takže nelze říci, jestli to je byznysmen, zkušený vývojář, vývojář nováček, nebo jenom nějaký podržtaška (bez urážky). Ano, už aby ty nové mašinky od Sony i MS byly odhaleny, protože spekulace jsou jedno velké zlo.

Nejnovější články