Spekulace: první informace o hardwaru PlayStation 4
zdroj: tisková zpráva

Spekulace: první informace o hardwaru PlayStation 4

2. 11. 2012 10:45 | Hardware | autor: Adam Homola |

Jak by mohli držet jazyk za zuby dabéři herních postav, kteří prokecávají zatím neoznámené nové díly, když mlčet nedokáží ani samotní vývojáři? Těžko. Smlouvy nesmlouvy, informace se dostane ven tak jako tak. Teď bychom tu měli mít první pořádné hardwarové specifikace PlayStation 4. Není to oficiální, nejde o finální verzi konzole, ale o vývojářské verze (devkity), ale i tak je to zajímavé. Bude to mít pořád optickou mechaniku, spoustu paměti, velký disk a možná se to nebude jmenovat PlayStation 4.

Sony při schůzkách s vývojáři říká nové konzoli Orbis, což je kódové označení, o kterém jsme slyšeli už před několika měsíci, takže tady nic nového. Zajímavé je, že Sony prý o nové konzoli vůbec nemluví jako o PlayStation 4 nebo o dalším PlayStationu, ale říkají jí zatím jen a pouze Orbis. Těžko to asi bude finální jméno, ale je možné, že by další konzole od Sony nenesla legendární a světoznámou značku PlayStation? Osobně tomu spíš nevěřím, ale takový menší rebranding si Sony zkusila u PS Vita. Najednou to nebylo další PSPčko, ale Vita. Odváží se Sony pro PlayStation Orbis? PS Orbis?

Samotný hardware zní zatím také docela pěkně. Zapomeňte na procesor Cell, Orbis by měl být postavený na platformě AMD A10 APU, která řeší jak procesor, tak grafiku. Samostatná grafická karta tedy nebude. Jak přesně silný bude procesor založený na téhle platformě, zatím nevíme, ale konkrétnější informace máme ohledně pamětí. Devkity mají 8 a 16 GB RAM. Teď můžeme rozjet spekulace, jestli Sony jen zkouší a zatím neví, jestli míň nebo víc, nebo jestli budou dvě verze Orbisu, jedna výkonnější a dražší a druhá slabší a levnější.

Chybět nebude samozřejmě pevný disk - standardem by měl být 256 GB disk, ovšem nevíme, jestli to bude klasický disk nebo SSD. Nebo nějaká kombinace obou? Bohužel či bohudík, podle vašeho názoru na prosazování digitální distribuce, bude přítomna i optická mechanika, konkrétně blu-ray. Žádný nový formát se tedy poprvé v historii PlayStation konzolí nekoná. Rozebírat přítomnost Wi-Fi, HDMI, ethernetu a podobných samozřejmostí snad netřeba.

Aktuální verze devkitu, která jde vývojářům, je prý druhou verzí a dodává se jako upravené PC - zatím tedy není žádná krabička, díky které by stroj vypadal jako konzole. První verze prý byla v podstatě jen grafická karta. Třetí verze, která se má objevit v lednu, se bude už blížit finálním specifikacím a definitivně finální devkity by měli vývojáři dostat v průběhu léta.

Mnohem zajímavější než počet RAM a velikost disku mi ale přijde informace, že záměrem Sony není opakovat PlayStation 3. Cílem je údajně vydat dostupnou konzoli, která zároveň není žádný chcípák. Vzhledem k ekonomickému stavu nejen herní divize Sony by bylo asi těžko představitelné, že by firma opět dotovala několik dlouhých let prodej konzolí. Alespoň ne v takové míře, jako tomu bylo v případě PS3. V Sony zřejmě pokukovali po Nintendu, které se s Wiičkem vykašlalo na nějaký výkonný hardware, na prodeji konzolí na rozdíl od Sony nebo Microsoftu vydělávalo a stejně to bylo úspěšné.

Oficiálního oznámení bychom se pak měli dočkat krátce před E3 a pořádné odhalení se očekává na samotné výstavě. Můžeme všemu výše uvedenému věřit? Těžko říct. Nic z toho není oficiální a informace pochází z webu VG247. Ti tvrdí, že si to nevycucali z prstu, ale mají to od několika nejmenovaných zdrojů. Věřte nevěřte, je to na vás. Nic z toho ale rozhodně nezní nereálně a přestřeleně. Odpovídá to i časově a obecně to zní uvěřitelně.

Jen je možná trošku s podivem, že když bychom se měli dočkat nové generace konzolí příští podzim/zimu, tak zatím nic moc nevíme o novém Xboxu. Buď má Microsoft lepší bezpečnostní opatření, vývojáře pod palcem a fakt nic neuteče, nebo ještě nezačal devkity řešit v takové míře, jako Sony. Určitě to ale nebude trvat dlouho a dozvíme se před oficiálním představením většinu věcí. Jak se budou devkity dostávat k více a více vývojářům, bude jích víc a víc mluvit.

Což je sice hezké, protože příchod nové generace konzolí je zajímavé téma, ale zase potom nebude oficiální oznámení tak překvapující. Všechno uteče na internet a jediné, co do té doby snad neuvidíme, budou ty ukázky z next gen her. To ale není problém jen herního průmyslu - o iPadu Mini jsme taky věděli první poslední ještě před oznámením a na posledních několika E3 výstavách asi máloco vyloženě šokovalo. Do příští E3 ale zatím času dost, stejně jako prostoru pro spekulace a odhady.

Nejnovější články