Streamování her a AR brýle součástí dalšího Xboxu?
zdroj: tisková zpráva

Streamování her a AR brýle součástí dalšího Xboxu?

18. 6. 2012 15:38 | Hardware | autor: Petr Poláček |

Na každém šprochu bývá trochu pravdy, nebo se to alespoň povídá. Obzvlášť to pak platí o údajných interních dokumentech, které mají odhalovat specifikace budoucích konzolí. Pokud člověk sleduje, co se kde okolo chystaných mašinek šustne, tak ani nepotřebuje žádné tajné informace, aby se alespoň v pár údajích strefil. Nicméně, jako návod k dalším spekulacím a rozvášněným debatám fungují všechny ty polotajné a polovymyšlené dokumenty skvěle. Ten poslední se objevil na Scribd a popisuje údajné specifikace nástupce X360, takže se na ně podívejme, ať se v tom pařáku je o čem bavit.

Dvaapadesáti stránkový dokument v podezřele ubohé grafické úpravě hovoří o další konzoli od Microsoftu jako o Xbox 720 a podává ji jako všeobjímající centrum domácí zábavy, které zvládne přehrát všechno od CD po Blu-ray, obsahuje nativní podporu 3D, nechybí mu automatická podpora služeb typu Netflix nebo LastFM, ale i placené TV služby zvané XTV.

Z hráčského pohledu zní ale mnohem zajímavěji plánovaná podpora plnohodnotného streamování her skrze OnLive od roku 2015 a podpora AR (augmented reality) brýlí Fortaleza od roku 2014, které by prý měly být dalším velkým krokem vpřed po vzoru Kinectu. Ten bude v X720 přítomen ve své druhé verzi s vylepšenou přesností snímání a rozpoznávání pohybů i zvuků až čtyř osob. Nový Xbox by také měl zvládnout streamování libovolného obsahu (hra, film, hudba) do jakéhokoli (pravděpodobně Windows only) zařízení v bytě či blízkém okolí. Zkrátka něco na způsob SmartGlass, představeného letos na E3.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Tento strojek, vybavený mimochodem 4GB DDR paměti a šesti až osmijádrovým procesorem, zaručujícím několikanásobný výkonový nárůst oproti X360, by se měl za cenu 299 dolarů objevit na trhu už v roce 2013. A při takovém výkonu by pro mašinku nemělo být problémem provozování několika aplikací zároveň, jak dokument na několika příkladech uvádí.

Fakt, že na právnickou pohrůžku firmy, mezi jejímiž klienty je i Microsoft, byl dokument stažen z oběhu, by mohl naznačovat, že zrovna v tomto případě na tom šprochu kousek pravdy bude. Ale moc bych na to nespoléhal, protože není důvod, aby Microsoft nedal pokyn, aby právníci šli po jakémkoli dokumentu hovořícím o další Xbox konzoli. Právě proto, aby jako pravdivé vypadaly na konto stažení z oběhu plagiáty všechny.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Jestli jsme z té pravdy alespoň kousek četli či viděli, o tom se stále lze jenom dohadovat. Nicméně už jen samotný termín zahájení prodeje konzole (2013) zní v tuto chvíli už možná trošku nereálně. Ano, na představení nového stroje má Microsoft ještě spoustu času. Otázkou ale je, proč by to dělal, když Wii U pro X360 zas tak velkou hrozbu nepředstavuje a Sony se také holedbá, že na uvedení nové konzole je ještě dost času.

Nejnovější články