Test Asus ROG Gladius II – RGB herní myš se zaměřením na FPS akce
zdroj: tisková zpráva

Test Asus ROG Gladius II – RGB herní myš se zaměřením na FPS akce

9. 1. 2018 17:00 | Hardware | autor: Jan Holub |

Asus ROG Gladius II patří již podle označení Republic of Gamers mezi herní příslušenství. Tomu odpovídá i použitý senzor a efektní RGB podsvícení. Na druhou stranu se nejedná  žádný „cirkusový“ model, jak to u spousty rádoby herních periferií vídáme. V našem testu se pokusíme zjistit, zda si Asus ROG Gladius II zaslouží nálepku „herní myš“ oprávněně, a pro jaké hry (a hráče) je tato myš určena.

Specifikace a balení Asus ROG Gladius II

Asus ROG Gladius II je dle výrobce ergonomicky tvarovaná herní myš s RGB podsvícením, odpojitelným kabelem a pestrou nabídkou možností nastavení. Zbystřit by měli hlavně hráči FPS her.

Hardwarové parametry jsou následující:

 Snímač  Optický, 12 000 dpi, akcelerace až 50 G
 Připojení  Kabel / port USB
 Hmotnost  110 g (bez připojeného kabelu)
 Rozměry  126 × 67× 45 mm (délka × šířka × výška)
 Spínače  Omron (Japonsko), s životností 50 milionů kliknutí
 Možnost výměny spínačů  ✓
 Nastavitelná tlačítka  ✓
 Asus Aura Sync  ✓
 Podpora OS  Windows 7, 8.1 a 10

Myš je zabalena ve stylové ROG krabičce spolu s příslušenstvím. To zahrnuje:

  • 1× opletený USB kabel v délce 2 m
  • 1× standardní pogumovaný USB kabel v délce 1 m
  • 2× náhradní spínač Omron
  • 1× ROG pytlíček pro přenos a příslušenství
  • 1× nálepka s logem ROG

ASUS ROG Gladius II zdroj: tisková zpráva

Galerie Asus ROG Gladius II

Výrobky Asus se signaturou ROG vynikají osobitým, moderním a dravým designem. Asus přes Gladius II názorně ukazuje svou představu o spojení ergonomie a designu.

ASUS ROG Gladius II výměna spínačů

Gladius II můžete ve 3 snadných krocích rozebrat a vyměnit si tak opotřebené spínače (jeden náhradní pár přibalen)

ASUS ROG Gladius II přepravní pytlíček

Pro snadné cestování (třeba na LAN party) se hodí stylový pytlíček

Rog Armoury – centrum nastavení a synchronizace

Aplikace Asus ROG Armoury slouží k nastavení myši (funkce tlačítek, makra) a také zde můžete synchronizovat i ostatní zařízení podporující podsvícení Asus Aura Sync. Samozřejmostí je také funkce pro update firmware vašeho zařízení. Bonusem jsou podrobné statistiky používání jako například pohybu myši, počtu kliknutí či počtu akcí za minutu.

ROG Armoury zdroj: tisková zpráva ROG Armoury zdroj: tisková zpráva

ROG Armoury zdroj: tisková zpráva ROG Armoury zdroj: tisková zpráva

Za účelem otestování funkčnosti Aura Sync jsem zapojil také druhou myš, Asus ROG Pugio. Obě myšky barevně pulzovaly přesně dle nastavení v ROG Armoury.

ASUS Aura Sync zdroj: tisková zpráva ASUS Aura Sync zdroj: tisková zpráva

Provozní vlastnosti a ovládání myši

Instalace a zapojení

Myš připojíme jedním ze dvou dodávaných kabelů klasicky do PC přes USB port. Na kabelu chválím pozlacený USB konektor a kvalitní tenké opletení. Po zapojení si Windows myš nainstaluje k základnímu použití, zbývá jen stáhnout utilitu Asus ROG Armoury a doladit vše podle svých představ. Aplikace ROG Armoury se ovládá intuitivně a vše je v ní jasně popsáno. V průběhu instalace, stahování a nastavování se nevyskytl žádný problém.

Ergonomie

Ovladatelnost myši hodnotím velmi pozitivně. Pomineme-li fakt, že každý uživatel disponuje jinak velkou rukou, povedlo se Asusu najít dobrý kompromis pro uživatele s průměrnou až větší dlaní. Držení těla myši je příjemné, komfortně se budou cítit i uživatelé s delšími prsty. Tlačítka kladou dost krátký, ale dostatečně tuhý odpor při stisknutí. Výsledkem je jistá a rychlá aktivace tlačítka.

ASUS ROG Gladius II zdroj: tisková zpráva

Tlačítka

U tlačítek se trošku zdržíme. Již jsme si řekli, že v případě poškození či únavy materiálu si lze spínače hlavních tlačítek snadno vyměnit. Gladius II nabízí k využití celkem až 9 tlačítek. Celkem 8 z nich se nachází na očekávaných místech a 9. na levém boku myši. Toto boční tlačítko slouží k aktivaci změny citlivosti myši. V praxi to tedy znamená, že si během hraní měníte horním tlačítkem citlivost na hodnotu, kterou potřebujete, a bočním ji pak následně aktivujete přímo. Tímto odpadá časté klikání při přepínání citlivosti myši. Při hraní například můžete tuto funkci využít při zoomu na nepřítele a rychle si změnit přesnost myši pro precizní headshot.

Celkově hodnotím tlačítka na Gladius II jako velmi povedená. Nejen, že jim nechybí tolik důležité funkce, ale zároveň mají i optimální tuhost, takže zde nehrozí nechtěné zmáčknutí při pohybu s myší. Není totiž nic horšího, než když máte na bočním tlačítku myši „nabindovaný“ granát a ihned po zahájení hry nechtěně „připravíte“ svoje týmové kolegy na boj :-) Tímto neduhem však Gladius II netrpí. Myš rovněž dobře klouže po podložce, reakce jsou bez prodlev a na změny režimu citlivosti myš reaguje okamžitě.

Závěrečné zhodnocení

Herní přínos Gladius II hodnotím velmi kladně. Oproti běžné myši se dvěma až čtyřmi tlačítky poznáte obrovský rozdíl. Citlivost je řádově jinde, oceníte ale i možnost nastavení tlačítek spolu s makry a okamžitou aktivací změny citlivosti. To vše dělá z této myši opravdovou hardwarovou výhodu ve FPS hrách, představíme-li si ji například v rukou šikovného snipera.

Asus ROG Gladius II si oprávněně zaslouží titul „herní myš“. Díky širokým možnostem nastavení, kvalitním senzorům, solidnímu zpracování a bezchybné funkčnosti si ospravedlní i vysokou cenu kolem 2 500 Kč.

Klady

  • technické parametry
  • RGB podsvícení + Aura Sync
  • kvalitní zpracování
  • ROG Armour umožňující podrobné nastavení myši včetně vedení její statistiky
  • boční tlačítko pro aktivaci změny citlivosti
  • dobře padne do ruky většině hráčů (střední/větší ruce)
  • přináší výhodu ve FPS hrách

Zápory

  • orientace na FPS akce znamená menší ústupek ostatním žánrům her
  • na MMO hry najdete vhodnější kandidáty

Nejnovější články