Test herní myši Asus ROG Strix Evolve - zajímavá volba pro praváky i leváky
zdroj: Asus

Test herní myši Asus ROG Strix Evolve - zajímavá volba pro praváky i leváky

13. 3. 2018 18:10 | Hardware | autor: Jiří Jelínek |

Asus ROG Strix Evolve je herní myš pro praváky i leváky se zajímavým konceptem výměnných krytů nad spínači. Oproti ostatním symetrickým myším tak umožňuje upravit ergonomii pro pravou i levou ruku. Podívali jsme se, jak tento systém v praxi funguje, a zda myš obstojí jako herní model.

Pokud bychom si měli vzpomenout na nějakou modulární herní myš, napadly by nás pravděpodobně modely Corsair Glaive, MSI Clutch GM70 nebo Mad Catz R.A.T. Když vynecháme značku Mad Catz, která je ve svých možnostech úprav až extrémní, Corsair umožňuje modifikovat boční panely a MSI ještě navíc vrchní kryt myši společně s jedním tlačítkem.

Asus ROG Strix Evolve na to jde trochu jinak. Boční panely vyměnit nejde, ale zato je možné nastavit si zvlášť kryt pro pravé i levé tlačítko myši. Kryty se přitom liší svou výškou, s dvojicí panelů pro každé tlačítko tak můžeme dosáhnout 4 různých kombinací.

Ještě než se blíže podíváme na modularitu myši, pojďme si model rozbalit a krátce představit.

Balení a specifikace Asus ROG Strix Evolve

U balení Asus vsadil na osvědčený design: jednoduchá černá krabice s neonově barevnými logy a stručným popisem produktu. Přední strana krabice je otevírací a po odklopení poskytne přímý pohled na myš, která je zabalená v plastovém výlisku a vypadá jako vakuované kuře.

Asus ROG Strix Evolve zdroj: Asus

Kromě samotné myši se v balení nachází dvojice zmíněných krytů, sáček s manuálem a dvě samolepky ROG.

Celkový vzhled myši je konzervativní a drží se dress kódu ROG. Dominuje zde matný, tmavě šedý plast, po stranách pak nalezneme gumové panely, které zlepšují úchop myši a mají na dotek příjemnou perforaci.

Myš ozvláštňuje podsvícení na hřbetu a spodním okraji, které má tvar obráceného písmena T. Barva světla je nastavitelná ve spektru RGB. Pomocí aplikace Asus Armoury nebo Aura Sync si tak můžete navolit libovolný odstín. Podsvícení je decentní a neoslňuje, případně jej lze zcela vypnout.

Myš je vybavena dvojicí bočních tlačítek napravo i nalevo, kolečkem s proklikem a horním tlačítkem pro přepínání DPI. Všechna tlačítka kromě levého jsou programovatelná. Opletený USB kabel není uživatelsky odnímatelný.

Asus ROG Strix Evolve
Ergonomie univerzální (s možností nastavení)
Spínače Omron, výdrž 50 milionů kliknutí
Optický senzor 7200 DPI, 150 IPS, zrychlení 30 G
Citlivost (reakce) 1000 Hz
Připojení kabel (opletený), USB 2.0, pozlacená koncovka
Tlačítka Pravé/levé, 2× 2 boční, horní, kolečko; programovatelné
Přepínač DPI dvouúrovňový, možnost nastavení
Rozměry 125 × 65 × 41 mm (délka × šířka × výška)
Hmotnost 102 g, bez možností úpravy
OS Windows 10/8/7
Cena 1799–1829 (~1809) Kč

Zpracováním je na tom myš dobře. Plast je velmi pevný, nikde nic nevrže, vše pěkně lícuje a kliká. Společně s opleteným kabelem budí myš pocit kvalitního produktu.

Hmotnost myši je poměrně nízká. V tomto směru je ale těžké vyhovět všem, každý preferuje jinou váhu, proto je škoda, že myš neumožňuje žádné váhové přizpůsobení. Tím by se její modularita povýšila na další úroveň.

Asus ROG Strix Evolve zdroj: Vlastní foto autora

Co se senzoru týče, ten v Evolve nedosahuje takových parametrů jako třeba u konkurenčního modelu Gladius II, nicméně jeho přesnost a výkon shledáváme dostatečným i pro FPS. Myš kvůli svému symetrickému designu nemá boční Sniper tlačítko, jako je tomu u Gladius II, nicméně přepínač DPI lze nastavit na některé z dalších bočních tlačítek, takže to nebereme jako negativum.

Výhodou jsou jistě kvalitní snímače Omron, které jsou specifikovány na 50 miliónů kliknutí. Nedají se však vyměnit.

Modulární karoserie Strix Evolve

Nyní už k nejzajímavější vlastnosti myši – vyměnitelným krytům. V balení přístroje nalezneme kromě nízkoprofilových panelů (osazeny od výroby) také dvojici krytů s vyšším profilem. Výměna je znát a projeví se to v odlišné ergonomii úchopu. Celkově je možné navolit 4 kombinace.

Kombinace výměnných panelů Strix Evolve zdroj: Vlastní foto autora

Otestovali jsme několik nastavení u dobrovolníků s krátkými i delšími prsty. Každý z nich si dokázal nastavit myš tak, že mu po krátkém navyknutí vyhovovala.

Asus ROG Strix Evolve zdroj: Vlastní foto autora Asus ROG Strix Evolve zdroj: Vlastní foto autora

Uchycení panelů není žádná složitá mechanika. Na spodní straně krytů jsou distanční sloupky, do kterých jsou našroubovány malé vruty. Kovové hlavičky pak zapadnou do dírek na těle myši, kde drží pomocí magnetu. Výměna panelů je tedy jednoduchá a nehrozí ulomení nějakého dílu, jak tomu mnohdy je v případě „zacvakávacích“ mechanismů.

Asus ROG Strix Evolve zdroj: Vlastní foto autora Asus ROG Strix Evolve zdroj: Vlastní foto autora

Vyměnitelné kryty mají ještě jednu výhodu – usnadňují údržbu. Všichni to známe. Při intenzivním používání myši se nám potí ruce, u počítače také svačíme či obědváme a občas se nevyhneme umaštěným prstům. Vrchní část se tak snadno znečistí. U Asus ROG Strix Evolve ale stačí kryty odejmout, omýt třeba pod vodou a po vyschnutí usadit zpět.

Stejnou věc bohužel nemůžeme udělat u bočních krytů v oblasti palce a malíčku, tam budou nečistoty jistě ulpívat a jejich odstranění nebude tak jednoduché.

ROG ARMOURY II: nastavení myši a podsvícení

Nastavení myši ROG Strix Evolve se provádí pomocí aplikace ROG Armoury. Software není omezen pouze na jeden produkt, ale je to centrum, které sdružuje ovládání všech periferií Asus. Aplikace ROG Armoury při startu sama pozná, co máte připojené za periferie, a zkontroluje aktuálnost firmware.

Co se myši týče, můžete zde nastavit chování a citlivosti senzorů, nahrávat makra pro jednotlivá tlačítka, upravovat osvětlení myši a synchronizovat s ostatními komponenty.

Asus ROG Strix Evolve - Armoury zdroj: Vlastní foto autora Asus ROG Strix Evolve - Armoury zdroj: Vlastní foto autora

Profily jsou maximálně tři a je zcela na vás, jakou konfigurací budou oplývat. Myš nemá továrně přednastavený žádný z profilů.

Přepínaní jednotlivých profilů se děje stisknutím tlačítka nad kolečkem společně s jedním z bočních tlačítek. Případně můžete zvolit cestu softwarovou a profil přepnout kliknutím v Armoury.

V aplikaci najdeme také volbu kalibrace, která přizpůsobí myš aktuálnímu povrchu. Zajímavá je rovněž záložka Stats, kde se shromažďují statistiky o používání myši, jako je počet kliknutí, celková vzdálenost pohybu myši v centimetrech nebo počet akcí za minutu. Užitečné pro hráče StarCraft, DOTA 2 nebo League of Legends.

Asus ROG Strix Evolve - Armoury zdroj: Vlastní foto autora Asus ROG Strix Evolve - Armoury zdroj: Vlastní foto autora

Prostředí programu je poměrně přehledné a netrpí grafickým balastem, jak tomu často u doprovodných herních aplikací bývá.

Při používání jsme nicméně narazili na jeden problém, a tím byla nekompatibilita ROG Armoury s aplikací Aura Sync. Armoury vás v případě nainstalovaného Aura Sync požádá o jeho vypnutí, jinak nebude spolupracovat.

Pokud chcete používat nastavení myši se všemi jejími možnostmi, které poskytuje program Armoury, nebude vám fungovat podsvícení zbylých ROG produktů. Naopak, pokud chcete, aby vám svítila myš a společně s ní byly synchronizovány i ostatní komponenty, použijete Aura Sync, čímž se připravíte o nastavení samotné myši.

Věřím, že tento nesoulad urovná Asus brzkou aktualizací.

Hodnocení myši Asus ROG Strix Evolve

U Evolve není modularita pouze kosmetická záležitost. Díky vyměnitelným horním krytům je možné dosáhnout pohodlného úchopu jak u praváka, tak i u leváka. Myš se tedy skutečně může označit jako univerzální, ale zároveň neztrácí tolik z ergonomie v porovnání se specializovanými modely.

Společně s kvalitním senzorem, spínači a možností nastavení 7 tlačítek je myš vhodná i pro náročnější hráče. Snad jen fandové MMORPG s požadavkem na spoustu tlačítek/maker by mohli mít výhrady. Na ně ale Evolve necílí.

Asus ROG Strix Evovle zdroj: Vlastní foto autora

Ačkoli myš míří do vod silné konkurence, svou cenu kolem 1800 Kč si díky modulární konstituci a kvalitnímu zpracování dokáže obhájit.

V redakci si myslíme, že tento koncept má budoucnost a můžeme očekávat další revizi.

Klady

  • Pro praváky i leváky, nastavitelná ergonomie
  • Kvalitní spínače Omron
  • Jednoduchost softwarového nastavení
  • Kvalitní zpracování
  • Snadnější čištění díky odnímatelným krytům
  • Dobrá cena

Zápory

  • Nižší váha
  • Absence přídavných závaží
  • Nenahraditelnost krytu při případném zničení
  • Gumové strany se budou zanášet špínou
  • Absence indikace DPI
  • Armoury a Aura Sync odmítají spolupracovat

Nejnovější články