Test herních sluchátek SteelSeries Arctis 1
zdroj: Vlastní foto autora

Test herních sluchátek SteelSeries Arctis 1

23. 9. 2019 17:30 | Hardware | autor: Matěj Havránek |

Před pár měsíci oznámil SteelSeries nový lineup herních sluchátek ze své nejznámější řady – Arctis. Kromě refreshe modelů Arctis 3 a Arctis 7 s drobnými kosmetickými a technickými úpravami jsme se dočkali i rozšíření řady o model Arctis 1, určený jako univerzální headset pro celou řadu zařízení od PC a telefonů až po Nintendo Switch. Sluchátka přitom slibují stejný poslechový zážitek jako jejich dražší sourozenci za podstatně nižší cenu. Vážně dostáváme stejnou kvalitu za méně peněz, nebo se budeme muset spokojit s kompromisy?

Parametry a balení sluchátek

Balení je jednoduché – obsahuje pouze sluchátka, odnímatelný mikrofon a prodlužovací kabel s adaptérem z jednoho TRRS 3,5mm jacku (kombo) na dva TRS (mikrofon a sluchátka odděleně). Celková délka kabelů dosahuje 3m.

SteelSeries Arctis 1 zdroj: Vlastní foto autora

Parametrově sluchátka nijak nevybočují z řady, na svou cenu nabízí celkem průměrné specifikace.

40mm neodymové drivery, frekvenční rozsah 20–20k Hz, impedance 32 ohmů. U sluchátek v této cenové kategorii je samozřejmě nutné počítat s tím, že uváděné frekvenční rozsahy jsou sice technicky pravdivé, ale subjektivně bude poslechový rozsah nižší, jelikož měniče budou frekvence na krajích spektra produkovat podstatně tišeji než ty kolem středu, což je právě tento případ.

U mikrofonu se dočkáme, alespoň papírově, celkem příjemného překvapení – odnímatelný bidirectional mikrofon se zabudovaným noise cancellingem zní lákavě. Poněkud horší už je frekvenční rozsah 100–10k Hz. Nicméně osobně více ocením výrobce udávajícího přesnější rozsah, byť vypadá na papíře hůře, než široký rozsah, který by mikrofon nemusel být schopný naplnit.

Ovládací prvky na sluchátkách jsou jednoduché – kolečko na ovládání hlasitosti a přepínač na vypnutí mikrofonu.

SteelSeries Arctis 1 zdroj: Vlastní foto autora

Podobně jednoduchý design se čím dále tím více vzdaluje od agresivní „gamer“ estetiky minulých let – fakt, který většina čtenářů jistě uvítá. Sluchátka jsou v jednotném tmavém provedení s čistými matnými náušníky. Jediné místo, kde se člověk setká s trochu výraznějším designovým prvkem, jsou bílé linky na jejich vnitřní straně.

A cena? Kolem 1500 Kč.

Test SteelSeries Arctis 1

Strávil jsem s těmito sluchátky necelý týden, kdy nahradila moje AudioTechnica AVC-500 u počítače při hraní a práci a AudioTechnica M30X při poslechu hudby z telefonu. Ač se zvukově místy skoro vyrovnají dražším sourozencům, v kvalitě provedení je znatelných mnoho kompromisů. I proto jsem se po testování rád vrátil zpět k svým každodenním sluchátkům.

Sluchátka jsou se svými cca 270 gramy až neskutečně lehká. Při prvním nasazení člověku rychle přijde, že neváží skoro nic, a snadno by na jejich přítomnost na hlavě úplně zapomněl. Co mě na ni vždy znovu upozornilo, bylo jejich posouvání na hlavě kvůli nižšímu přítlaku na uši a absenci lepší nastavitelnosti hlavového mostu. I nejmenší velikost byla pro mou hlavu příliš velkorysá. Takže jedinci s menší hlavou, pozor. Lehce nepříjemné byly i náušníky, na kterých jde poznat umělý materiál: uši se mi pod nimi potily i při pokojové teplotě.

SteelSeries Arctis 1 zdroj: Vlastní foto autora

Samotný kabel bez adaptérové prodlužky mi přišel příliš krátký, k PC na stole nedosáhl, aniž by mě neomezoval v pohybu nebo visel ve vzduchu, tudíž přiložený prodlužovací kabel je k PC nutnost. U handheld hraní na Nintendo Switch to ale problém nebude, tam kabel dosáhne bez problémů. Trochu mi vadilo, že měl kabel problém dosáhnout i k telefonu, který nosím v kapse. Člověk tím ztrácí možnost využít kombo jack na sluchátkách a například přes ně volat s telefonem v kapse.

Co se týče samotného zvuku, tady odvádí sluchátka překvapivě dobrou práci. Je poznat, že sluchátka jsou cílená především na hráče – ve hrách je zvuk čistý a silnější basy akcentují herní dění. Při poslechu hudby už ale začínají překážet a působí příliš přehnaně. Při hudbě s více nástrojovými linkami je patrné, jak se nástroje slévají do sebe, místo aby byly od sebe jednoduše rozlišitelné, a frekvenční odezva tomu celému také moc nepřidává, s jasným zesílením na basech a výškách.

SteelSeries Arctis 1 zdroj: Vlastní foto autora

Mikrofon ovšem musím pochválit – na komunikaci se spoluhráči ideální. Dynamický mikrofon s dobrou odezvou a reakcí na změny intenzity zvuku, dobrý pickup a jasný a zřetelný hlas, s výjimkou trochu ořezaných frekvencí. Navíc potěší i to, že v případě potřeby funguje i samostatně, bez sluchátek. Co jsem příliš nepozoroval, byla inzerovaná funkce noise cancellingu. Jak tichý šum z ulice, tak třeba pravidelné vibrace z větráku mikrofon snímal a na nahrávkách byly patrné.

Hodnocení a závěr

Na sluchátkách je poznat, že SteelSeries jdou s dobou a poslouchají připomínky uživatelů. Propagace sluchátek jako „certifikovaných pro Discord“ také napovídá, že firma ví, na koho cílí. Jako sluchátka kompatibilní se všemi platformami SteelSeries Arctis 1 obstála, ač bych uvítal větší přenosnost, tedy například skládací náušníky, nebo alespoň větší flexibilitu hlavového mostu. Nepotěšil mě ani krátký kabel, který není odnímatelný a tedy ani vyměnitelný, a slabý přítlak, díky kterému sluchátka špatně drží na hlavě. Naopak příjemně mě překvapila kvalita zvuku a mikrofonu, což jsou u sluchátek v této cenové kategorii hlavní aspekty.

Myslím, že Arctis 1 se mohou s přehledem zařadit vedle HyperX Cloud na vrchol své kategorie – poměr cena/výkon mají i přes konstrukční kompromisy dobrý.

Klady:

  • Poměr cena/výkon
  • Zvuk ve hrách
  • Kvalita mikrofonu
  • Prodlužovací kabel

Zápory:

  • Nízký přítlak
  • Menší nastavitelnost hlavového mostu
  • Nepříjemná textilie
  • Krátký základní kabel
  • Zvuk při poslechu hudby

Nejnovější články