Test základní desky ASUS TUF Z390M-PRO GAMING
zdroj: Vlastní foto autora

Test základní desky ASUS TUF Z390M-PRO GAMING

19. 11. 2018 8:30 | Hardware | autor: Matěj Havránek |

V říjnu Intel oznámil už devátou řadu procesorů, která s sebou mimo jiné přinesla i nový chipset pro socket 1151 – Z390, a s ním široké spektrum nových základních desek. V testu se zaměřím na desku ze „základní herní třídy“, a to v kompaktním mATX provedení. Konkrétně se budu zabývat modelem ASUS TUF Z390-PRO Gaming, respektive její verzí s bezdrátovou konektivitou, která disponuje navíc WiFi čipem a anténou.

Jde o menšího sourozence desky TUF Z390-PRO Gaming, se kterou sdílí většinu vlastností. Deska má černé PCB s občasnými žlutými akcenty a jednou RGB zónou (s nápisem TUF GAMING) vedle 24pinového EATX konektoru. Nikdy jsem nebyl fanouškem přehnaně agresivních designů, kterými byla TUF série dříve známá, se současným decentním tmavým provedením ale deska zapadne do většiny herních sestav.

Asus TUF Z390M PRO GAMING (Wi-Fi) zdroj: Vlastní foto autora Asus TUF Z390M PRO GAMING (Wi-Fi) zdroj: Vlastní foto autora

Hlavním rozdílem oproti ATX verzi je menší množství PCI-E 3.0 slotů (dva x16 a jeden x1 versus tři x16 a tři x1) a odlišná konektorová výbava (M verze má méně USB 3.1, zato ale disponuje jedním USB-C).

Výbava základní desky

Na mATX desku je portová výbava slušná – čtyři konektory USB 3.1 gen 1 a jeden gen 2, USB-C, gigabitová Intel LAN (I219V s ochranou proti přepětí), DisplayPort, HDMI, tři 3,5mm jacky a v případě WiFi verze desky ještě dva anténní konektory pro WiFi modul Intel 9560 2T2R Wave2 802.11ac.

Asus TUF Z390M PRO GAMING (Wi-Fi) zdroj: Vlastní foto autora

Interně pak deska disponuje šesti SATA III (třemi směřujícími vzhůru a třemi zahnutými do strany), dvěma USB 2.0, jedním USB 3.1 gen 1 a jedním gen 2 headerem. Bohužel gen 2 header se na desce nachází úplně jinde než zbytek, což po zapojení povede k trochu horšímu cable managementu. Dále jsou na desce dva M.2 sloty, z toho jeden podporující formát až 22110, druhý jen do 2280.

Pro chlazení jsou připravené čtyři hybridní DC/PWM 4pinové konektory a jeden další s vyšším proudem pro případnou pumpu vodního chlazení. Konektory jsou doplněny o čipy chránící je před přepětím a větráky před následným spálením.

Asus TUF Z390M PRO GAMING (Wi-Fi) zdroj: Vlastní foto autora

O audio se už klasicky stará osmikanálový Realtek ALC S1200A s odděleným PCB a japonskými kondenzátory. Je trochu škoda, že místo Nichiconů na TUF deskách ASUS používá levnější Elna kondenzátory, ale svou roli plní obstojně a rozdíl v kvalitě běžný člověk nemá šanci poznat.

Asus TUF Z390M PRO GAMING (Wi-Fi) zdroj: Vlastní foto autora

První z PCI-E x16 slotů je pokovovaný pro vyšší odolnost při neopatrné manipulaci s grafickou kartou. Přímo pod ním se nachází větší z M.2 slotů vybavený heatsinkem s thermal padem uvnitř. Sice je vidět, že se ASUS snaží, aby M.2 heatsinky nebyly jen dekorací, avšak chlazení je jen z jedné strany disku. Z druhé strany, kde je navíc kvůli těsnému prostoru špatný přístup vzduchu, není bohužel nic.

Asus TUF Z390M PRO GAMING (Wi-Fi) zdroj: Vlastní foto autora

Někomu by mohlo vadit, že deska má jen jedinou RGB zónu, a to TUF GAMING logo v pravé horní části desky u 24pin EATX konektoru, ale naštěstí jí doplňují dva Aura kompatibilní RGB headery v dolní části.

Asus TUF Z390M PRO GAMING (Wi-Fi) zdroj: Vlastní foto autora

Devátá řada Intel procesorů slibuje vyšší výkon, se kterým se pojí i vyšší spotřeba a větší nároky na desku. TUF edice slibuje vylepšený 8PIN EATX konektor pro vyšší odolnost vůči vysokému proudu, ale u desek této kategorie nebude napájecí konektor zrovna tím, co bude stanovovat hranice pro případné taktování. Deska dále disponuje technologií OptiMem II, která údajně snižuje vzájemné rušení RAM a umožňuje jim dosahovat vyšších frekvencí ve quad-channel módu – v tomto případě je maximální podporovaná frekvence 4266 MHz a kapacita 64 GB.

Co mě na desce potěšilo, byla přítomnost technologie MEMOK II, která pomáhá řešit problémy při taktování operačních pamětí. Pokud selže POST kvůli RAM, deska sama zkouší upravit nastavený profil, dokud POSTem úspěšně neprojde. Odpadá tak nutnost při špatně nastaveném overclocku RAM resetovat celý BIOS. Funkce se dá vypnout nebo zapnout pomocí přepínače poblíž 24pin EATX konektoru.

Bližší pohled

Asus TUF Z390M PRO GAMING (Wi-Fi) zdroj: Vlastní foto autora

O napájení CPU se stará DIGI+ ASUS EPU ASP1400CTB, napájecí kaskáda má (s nejvyšší pravděpodobností, jelikož informace o kontroleru nejsou dostupné) 8 + 1 fází bez zdvojování. 8 fází pro CPU a jedna pro iGPU, o které se starají On Semiconductor 4C10B (Hi-Side), 4C06B (Low-Side), choky MILR68 a MIL 560/6.3 kondenzátory. Chladiče VRM mají oproti starším verzím větší povrch pro odvod tepla a dva termální pady (jeden pro MOSFETy a druhý zvlášť pro choky), aby zajistily rovnoměrnější odvod tepla. Ani to však nestačí a při vyšších napětích při taktování (kolem 1,39 V) už VRM vyžaduje velmi dobrý airflow, aby se zvládalo uchladit. Tenhle problém nastává zejména s vodním chlazením, kdy u CPU bloku většinou není větrák, který by se staral o proudění vzduchu, a tak mohou teploty chladiče VRM klidně přesahovat 90 °C.

Asus TUF Z390M PRO GAMING (Wi-Fi)Asus TUF Z390M PRO GAMING (Wi-Fi)

Pohled na desku s odstrojenými chladiči / PCB zezadu.

Asus TUF Z390M PRO GAMING (Wi-Fi) zdroj: Vlastní foto autora

Software

Co se softwaru týče, ASUS zdá se konečně pochopil, že CD plná bloatwaru jsou věc minulosti – a začal svůj software integrovat přímo do paměti UEFI, odkud se do Windows automaticky vkládá po každém zapnutí. Funkci je možné vypnout v BIOSu, ale v základu je možnost zapnutá.

Po instalaci OS se tak samo nabídne okno ASUS Q-Installeru, které ukáže uživateli dostupné drivery a další aplikace (jak užitečné věci od ASUSu, tak bohužel občasný reklamní bloat) a uživatel si může zvolit co nainstalovat. Odpadá tak hledání vhodných driverů na webu nebo spoléhání se na Windows, že vybere ty správné.

BIOS/UEFI

Deska sice není z „overclockerské“ řady, avšak BIOS disponuje snad vším, co se dá najít i ve vyšší sérii Strix. Novinkou je kromě možnosti fulltextového vyhledávání v BIOSu také automatický „AI Overclock“. Ten podle zadaného typu chlazení, použití a vlastností CPU sám odhadne vhodné přetaktování a měl by ho být schopný nastavit stabilně tak, aby udržoval ideální balanc frekvence a napětí. Jako další možnost jednoduchého přetaktování bez nutnosti rozumět pokročilým nastavením disponuje BIOS ještě módem „EZ System Tuning“, který umožňuje přepínat mezi čtyřmi přednastavenými overclock profily. Plusem je i možnost ovládat Aura RGB přímo z BIOSu a konečně konfigurace profilů větráků (QfanControl), která je přehledná a dává smysl.

OC vlastnosti

Nové „chytré“ taktování jsem samozřejmě otestoval společně s ostatními automatickými vlastnostmi desky. Výkon a stabilitu jsem měřil v aplikaci Cinebench R15.

Testovací sestava:

  • ASUS TUF Z390M-PRO Gaming (Wi-Fi)
  • Intel i7-8700K
  • NZXT Kraken X62
  • 8GB Corsair Vengeance LPX 2933 MHz
  • SSD ADATA SP600 64GB
  • Fortron Raider 500 W


Výsledky:

  • Výchozí skóre: 1440 bodů
  • EZ System Tuning „Performance“ (úprava násobiče a drobné změny napětí, 4,8 GHz): 1517 bodů
  • EZ System Tuning „Extreme“ (5 GHz, 1,37 V): overclock nebyl stabilní a Cinebench nebyl schopen dokončit benchmark
  • AI Overclock (5 GHz, 1,44 V, další úpravy nastavení): většinou nebyl stabilní a zbytečně zvedal napětí, ale s drobnými úpravami se vyrovnal manuálnímu overclocku na podobných hodnotách. Skóre: pár bodů pod 1600
  • Manuální overclock (5 GHz, 1,4 V): 1610 bodů

Hodnocení a závěr

Deska je v tuto chvíli cenovou špičkou mATX kategorie – cena se pohybuje kolem 4439 Kč za základní verzi a 4745 Kč za verzi s WiFi. Oproti nejbližší konkurenční desce (Gigabyte Z390 M Gaming) si připlatíte skoro tisíc korun a je otázkou, jestli opodstatněně.

Výhodou desky je její BIOS, slušná výbava vzhledem k velikosti mATX a přítomnost funkce MEMOK II, která usnadňuje taktování RAM. Leckoho by mohl oslovit i decentní vzhled, možnost osvětlení AURA a „automatické OC“, které ale není vždy bez problémů. Nevýhodou jsou vyšší teploty VRM při přetaktování.

Deska tak bude sedět spíše těm, kteří hledají plnohodnotnou ATX desku nahuštěnou v menším formátu na hraní, lehké taktování a rádi si připlatí za nadstandardní funkce (AURA, MEMOK II, AI OC). V opačném případě lze v nabídce najít i modely s lepším poměrem ceny a výkonu.

Nejnovější články