Testy po opravě Meltdown/Spectre. Zpomalení naměřil sám Intel
zdroj: tisková zpráva

Testy po opravě Meltdown/Spectre. Zpomalení naměřil sám Intel

18. 1. 2018 11:14 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Ještě jednou se vrátíme ke kauze Meltdown/Spectre, která na začátku roku zahýbala důvěrou v bezpečnost moderních procesorů. Intel zveřejnil vlastní benchmarky svých CPU řady Core, takže si můžeme udělat obrázek, jak velký vliv má záplata na výkon systému podle scénářů polovodičového giganta.

Pro ty, co neví, o čem je řeč, krátké shrnutí. Těsně po Novém roce vyšlo najevo, že většina moderních procesorů vykazuje velkou bezpečnostní slabinu, která umožňuje útočníkovi číst data ostatních procesů nebo rovnou chráněnou paměť systému. Chyby byly nazvány Meltdown a Spectre. Největší kladivo dopadlo na Intel, u kterého se ukázalo, že zranitelnost má původ v samotném návrhu CPU, a softwarová oprava chyby bude pravděpodobně znamenat snížení výkonu. Koho by zajímaly podrobnosti, nechť si přečte naše shrnutí dosavadních informací k chybám Meltdown a Spectre.

Vliv záplaty už stihly otestovat některé redakce hardwarových webů (Guru3D, tomshardware, techspot). Z měření vyplývá, že penalizace výkonu nebude nijak markantní. Jedině při benchmarcích SSD úložišť po aplikaci jak softwarové záplaty, tak i aktualizovaného BIOSu, byl dopad znatelný. V reálných testech (hry), se to však příliš neprojevilo a výkon byl omezen pouze o jednotky procent. To nepřímo potvrdilo původní slova Intelu, který oponoval, že výkonnostní dopad je vysoce závislý na pracovním scénáři systému, a že nejvíce budou postiženy servery a datová centra, takže domácí uživatelé mohou být klidní.

Nyní Intel zveřejnil své testy consumer čipů Skylake až Coffee Lake na platformě Windows 10 nebo 7, včetně mobilních procesorů. Benchmarky sice nepotvrzují katastrofické předpovědi o plošném 30% snížení výkonu, nicméně jde vidět, že nějaký vliv tady je. Většinou se jedná o jednotky procent, nebo ke snížení vůbec nedojde (a vzácně vidíme i zvýšení, to jen pro úplnost). V nejhorším případě jde však o nezanedbatelných 21 %. To se týká bechmarku SYSMark 2014 SE Responsiveness na CPU Skylake s Windows 10 a SSD.

Intel benchmark po záplatě

Kompletní tabulka k dispozici po rozkliknutí. Zdroj: TZ Intel

Když zprůměrujeme čísla jednotlivých konfigurací, vyjde nám, že nejméně je postižena sestava s CPU Skylake, Windows 7 a plotnovým diskem. Vzhledem k tomu, co jsme se dozvěděli z benchmarků zahraničních redakcí, tak to dává smysl – vliv byl nejvíce pozorován u SSD, a ty mají právě všechny zbývající kombinace v testu Intelu. Jinak se jedná o průměrné, ani ne 4% zpomalení.

Upozornit ale musíme na několik věcí:

  1. Naměřená data jsou platná jenom pro uvedené konfigurace, není proto vyloučeno, že jiné kombinace CPU/GPU/MB/RAM/OS mohou mít jiné výsledky – lepší, i horší
  2. Naměřená data pochází ze syntetických benchmarků, které slouží pro relativní porovnávání výkonu, v reálném provozu může být rozdíl jiný
  3. Autorem testu je Intel, tedy výrobce postižených procesorů, který má zájem na tom, aby jeho výsledky vypadaly co nejpozitivněji

Než si uděláte vlastní závěr, vezměte to všechno v potaz. My přes to všechno oceňujeme, že se Intel odvážil uveřejnit taková čísla. Věřit jim nemusíte, nicméně už alespoň víte, s čím by mohl Intel argumentovat, pokud v budoucnu dojde k nějaké slovní přestřelce.

Nejnovější články