Výrobci RAM čelí obvinění z kartelové dohody
zdroj: Vlastní foto autora

Výrobci RAM čelí obvinění z kartelové dohody

11. 5. 2018 17:30 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Pokud jste si poslední rok plánovali postavit počítač nebo rozšířit jeho operační paměť, pravděpodobně vás zarazila cena RAM modulů, která oproti stavu před 2 lety zaznamenala i více než dvojnásobný nárůst. Příčinou prý byla enormní poptávka po paměťových čipech a s tím související nedostatek výrobních kapacit. Čerstvé obvinění tří největších výrobců pamětí z kartelové dohody ale naznačuje, že to mohlo být i jinak.

Společnosti Samsung, SK Hynix a Micron drží 96 % výrobních kapacit DRAM, tedy paměťových čipů určených do počítačů a další elektroniky. Podle obvinění využily společnosti svého majoritního postavení a po výrazném poklesu cen během let 2014 a 2015 se domluvily na umělém omezení dodávek, aby tak zvýšily prodejní cenu produktu.

Podle autorů žaloby ukazují na nečestné praktiky zejména překvapivé obraty ve strategii společnosti Samsung. Ta ještě na konci roku 2015 ujišťovala veřejnost o svém cíli zvyšovat podíl na trhu na úkor svých konkurentů, v roce 2016 však svůj postoj rychle přehodnotila a společně s Micronem i Hynixem těchto snah zanechala. Uvědomil si Samsung, že jeho plán byl příliš ambiciózní, anebo se jednalo o domluvený pakt?

Pro druhou možnost mluví reakce Samsungu po jednání s čínským regulátorem NDRC (National Development and Reform Commission) v prosinci minulého roku, kdy největší výrobce pamětí nečekaně ohlásil navyšování výrobní kapacity. To samé poté deklaroval i SK Hynix.

Růst cen RAM

Nárůst ceny RAM během dvou let byl více než dvojnásobný. V grafu je zobrazen vývoj ceny jednoho z nejprodávanějších modulů RAM Kingston DDR4 8GB 2400MHz CL15 HX424C15FB2/8. Zdroj: heureka.cz

Je třeba připomenout, že v posledních letech poptávka po čipech DRAM stále stoupala, nicméně výrobci se do zvyšování výrobních kapacit příliš neměli, a jako argument dodávali, že to již není možné. V tomto období se svatá trojice mohla těšit z rekordních tržeb, jak ukazují reporty z posledních kvartálů roku 2017. Po zásahu Číny však najednou došlo k obratu a výrobci přislíbili navýšení objemu výroby. Takové chování je tedy přinejmenším značně podezřelé a nedivíme se, že vyústilo v předmětnou žalobu.

Bohužel, nekalé obchodní praktiky nejsou v odvětví DRAM nic nového. Již dříve byly odsouzeny společnosti Hynix, Infineon, Micron, Samsung a Elpida z kartelové dohody v letech 2003–2006 a musely zaplatit tučné pokuty. Očekávali bychom tedy, že se výrobci budou řídit heslem „nevstoupíš dvakrát do téže řeky“, ale kdo ví. S verdiktem bychom každopádně byli opatrní. Dokud neproběhne řádné líčení, není radno hrát si na soudce.

Nejnovější články