Vyzkoušeli jsme betu GeForce NOW pro PC - z levného notebooku udělá herní stroj
zdroj: tisková zpráva

Vyzkoušeli jsme betu GeForce NOW pro PC - z levného notebooku udělá herní stroj

28. 1. 2018 14:15 | Hardware | autor: Jiří Svák |

O nedávno spuštěné betě GeForce NOW pro PC jsme psali v rámci reportu z CES. Jedná se o další rozšíření služeb cloudového hraní, které Nvidia již provozuje pro své konzole Shield, a od podzimu 2017 také testuje pro MAC. Nyní přišla řada i na PC. V rámci uzavřené bety jsme si vyzkoušeli, jak hraní v cloudu na PC funguje a u čeho je třeba přivřít oči.

Streamované hraní, nebo také hraní v cloudu, je velké téma, které se s každou novou službou nebo nově rozjetým projektem vrací do popředí zájmu. Není divu – představa, že uživatel nepotřebuje pro kvalitní herní zážitek počítač za desetitisíce, ale vystačí si s klientem napojeným na internet, je lákavá. A to nejen pro hráče samotné, ale především pro distributory – čím více existuje zařízení, co novou hru zvládne, tím větší je její odbytiště.

Průkopníky na tomto poli byly společnosti OnLive a Gaikai. Obě pohltil gigant Sony a na jejich základě stvořil službu Playstation Now. Konkurentem Sony je v tomto směru Nvidia, která od roku 2015 provozuje cloudové hraní GeForce NOW pro svá zařízení Shield. Na to si ostatně posvítil Honza Olejník, který měl před půl rokem možnost službu otestovat. Jeho postřehy si můžete přečíst v článku „GeForce Now – Cesta k herním peckám pro příležitostné hráče“.

A jak vlastně funguje streamované hraní v případě PC? Nejedná se o identickou službu jako pro Nvidia Shield, přestože má stejný název. Na Shieldu si za měsíční předplatné pronajímáte celou knihovnu herních titulů, podobně jako si půjčujete filmy třeba na Netflixu. Na PC si naproti tomu kupujete herní čas na virtuální mašině, na kterou si můžete nainstalovat hry, které už vlastníte. Superpočítač v cloudu pak do vašeho zařízení posílá hotový obraz a vy mu zpátky odesíláte povely ovládání. Potřeba je tak opravdu jen základní počítač, který zvládne zobrazovat stream a zpracovávat rychlé přenosy sítě. Alfou a omegou při takovém přístupu je ale rychlé připojení, zvláště pak rychlá odezva a stabilita sítě.

To je většinou Achillova pata podobných služeb. Odezva totiž mimo jiné závisí na lokalitě serveru, jakmile je zdroj příliš vzdálen, latence stoupají. Nevýhodou to je především pro malé trhy jako Česko, kde se velké společnosti s výstavbou serverů příliš nepředhánějí. Abychom byli konkrétní, GeForce NOW má v Evropě zatím tři servery, ten nejbližší ČR se nachází ve Frankfurtu. Zbylé dva jsou v Londýně a Amsterodamu. Koukneme-li se však na mapku, jsme na tom ve srovnání s východní Evropou nakonec ještě dobře.

GeForce NOW lokality serverů zdroj: tisková zpráva

Ani při blízkém serveru ale není zaručeno, že bude zážitek optimální. Záleží na kvalitě připojení od poskytovatele i momentálnímu vytížení sítě, což provozovatel cloudové služby nemůže ovlivnit. Dokud nebude všude špičková infrastruktura, bude vždy zážitek z cloud gamingu závislý na spoustě faktorů.

Nvidia pro hraní doporučuje 50Mbit linku, jako základ postačí 25Mbit. GeForce NOW je nejlepší provozovat na kabelu, ale je možné hrát také bezdrátově, jen to musí být rychlejší WiFi ac. V redakci jsme to samozřejmě museli vyzkoušet i na pomalejší 2,4GHz síti a podle očekávání docházelo k zásekům a špatné odezvě ovládání. Takže pokud WiFi, jedině 5 GHz a být připraven na to, že občas dojde k nějakému desyncu. Kabel je prostě kabel.

Testujeme GeForce NOW

Hardwarové požadavky GeForce NOW na zařízení jsou následující:

  • Intel i3 s taktem 3,1 GHz a více
  • 4 GB RAM
  • GPU s podporou DirectX 9
    • NVIDIA GeForce řady 600 a novější
    • AMD Radeon HD řady 3000 a novější
    • Intel HD Graphics 2000 a novější

Službu jsme testovali na dvou noteboocích a pro potřeby natáčení i na jednom PC. Co se notebooků týče, jednalo se o stroje vysloveně neherní: pasivně chlazený netbook Acer Swift 1 a kancelářský Acer TravelMate X. Zároveň jsme vyzkoušeli dvoje připojení – běžné domácí a rychlé firemní.

  Acer Swift 1 Acer TravelMate X
CPU Pentium N4200 (1,1–2,5 GHz) Core i7-7500U (2,7–3,5 GHz)
RAM 4 GB 8 GB
GPU Intel HD Graphics 505 Intel HD Graphics 620
OS Windows 10 Windows 10 Pro
Síť 35 Mbit, UPC pro domácnosti 100 Mbit, firemní

V případě testu Acer Swift jsme byli zvědaví, zda si se streamingem poradí. Nejenže nesplňuje požadavky na procesor, ale ani síť není z nejrychlejších.

Nejprve k tomu, jak vůbec GeForce NOW funguje. Nejedná se o nic složitého. Nainstalujete si jednoduchou aplikaci, která slouží jako brána k virtuálnímu serveru a kde všechny hry spouštíte a spravujete. Momentálně je v nabídce asi 130 her na Steamu, 5 od Ubisoftu na Uplay, všechny od Blizzardu a několik free to play titulů. Kompletní seznam zde.

Stále však platí, že hru musíte vlastnit, abyste ji mohli hrát. Jakmile se hru snažíte spustit, klient vás vyzve k přihlášení do Steamu / Uplay / Battle.net. Hry v nabídce aplikace jsou ke spuštění okamžitě, ostatní tituly je třeba přidat přes menu a jejich instalace na virtuální server může zabrat i pár desítek minut. Nainstalovat si her můžete, kolik chcete, prostor na serveru je zatím neomezený.

GeForce NOW aplikace

Úvodní obrazovka aplikace GeForce NOW

Pokud by někoho zajímalo, na čem se vlastně hry v cloudu renderují, je to Nvidia Tesla P40. Jedná se o profesionální akcelerátor generace Pascal. V redakci jsme trochu doufali v novou Voltu, ale to neznamená, že na jiném serveru být nemůže. Nvidia navíc bude spolu s rozvojem služby servery přidávat, takže k obměně třeba časem dojde. Naše radostné zvolání „Zahráli jsme si na Voltě!“ ale musíme pro tentokrát odložit :-) Tesla P40 by každopádně měla hry rozhýbat ve Full HD při 60 FPS a pokud možno na nejvyšší detaily. Lze zvolit i takzvaný Ultra Streaming Mode, který hry renderuje na 120 FPS, čímž by se mělo docílit snížení latence, ale za cenu nižšího grafického nastavení her.

Pro účely testování jsme zvolili 3 hry: PUBG, jako zástupce kompetitivních online her, DOOM, jakožto akční titul s vysokými nároky na odezvu, a Civilization VI, což je tahovka pomalého ražení se spoustou textu, kde spíš než nízkou latenci oceníte kvalitu zobrazení. Na virtuálním stroji bohužel měřit FPS snadno nejde, proto se musíme spokojit pouze s dojmy z hraní.

GeForce NOW aplikace - test serveru

Aplikace před prvním spuštěním hry otestuje vaši síť a přiřadí vás ke vhodnému serveru.

Na redakční 100Mbit lince běželo vše plynule, překvapení jsme byli z odezvy, která ani u akčního DOOMu nečinila žádný problém. K několika zásekům během hraní došlo, ale jednalo se pouze o zlomky sekund, které herní zážitek zásadně nenarušily. Framerate byl stabilní a měli jsme pocit, že hrajeme na lokálním PC. To stejné platí i pro poslední Civilizaci. Momentálně nejpopulárnější titul PUBG byl také slušně hratelný, ale nemůžeme dát ruku do ohně, že za některé smrti nemohly výkyvy v odezvě – u kompetitivních akcí jde vždy o milisekundy.

Zaměříme-li se na kvalitu zobrazení, u všech her bylo možné nastavit nejvyšší grafické detaily. Hry běžely stabilně a pocitově na vysoký počet snímků za sekundu (měřeno takzvaně od oka). Zaznamenali jsme ale snížení kvality obrazu. Očividně dochází ke komprimaci odesílaných dat, takže obraz není tak ostrý jako při lokálním hraní na PC, obzvláště pak u vzdálenějších objektů. Během hektické akce ve střílečce DOOM to není příliš patrné. To samé PUBG, při intenzivním hraní si pravděpodobně všimnete jen výraznějších artefaktů, ke kterým čas od času dojde (kostičkování). Celkový dojem z akčních her je však kladný a jistě ho umocňuje fakt, že si člověk může na nevýkonném notebooku zahrát AAA titul s nejvyšším grafickým presetem.

GeForce NOW DOOM zdroj: tisková zpráva

Naše nadšení ale trochu opadlo v případě šesté Civilizace, kde je spousta textu a drobné grafiky. Komprimace obrazu činila tyto prvky občas špatně čitelnými. Na statické scéně bylo rovněž více patrné kolísání kvality obrazu. Možná by tyto jevy eliminovala ještě stabilnější a rychlejší linka, ale kdo na to má...

Představu si můžete udělat sami v sestřihu níže, jenom připomínáme, že YouTube video ještě komprimuje, takže z první ruky vypadají hry lépe. U Civilizace však lze pozorovat zmíněné kolísání ostrosti obrazu.

Na domácím připojení (35 Mbit) jsme moc úspěšní nebyli. Diagnostika GeForce NOW nám zahlásila, že síť příliš zahazuje pakety, takže je pro službu nevhodná. Spustit hru jsme přesto zkusili. Výsledkem byl vysoký input lag, takže takový DOOM již nebyl pohodlně hratelný. Svést to nemůžeme ani na nedostatečný hardware, protože notebook nebyl při hraní plně vytížen a framerate se zdál také v pořádku. Test Nvidie tedy nelhal. GeForce NOW v nynějším stavu prostě potřebuje pořádný internet.

Je GeForce NOW revoluce? Zatím ne

Pokud bychom měli hodnotit GeForce NOW po technické stránce, inženýři v Nvidii odvedli pěkný kus práce a v nynějším stavu je již možné si slušně zahrát i streamovaně. Jako služba, která by měla umožnit hraní ve vyšší kvalitě širokým masám, to však stále není ono. Samozřejmě, jedná se o beta verzi, takže postupem času může dojít k výraznému zlepšení, ale cloud gaming je i přes to všechno velmi závislý na rychlém připojení. Pořídí si sváteční hráč, zlákaný novou herní peckou, rychlejší internet kvůli GeForce NOW? Je dost možné, že mimo město mu poskytovatel dostačující parametry ani nenabídne. Služba také ještě není připravena pro kompetitivní hráče nebo ty, kdo baží po maximální vizuální kvalitě.

Abychom ale nebyli jen skeptičtí, kdo již teď má rychlý a stabilní internet, může pro něj být GeForce NOW alternativou k nákladnému hernímu PC. Takový příležitostný hráč akčních adventur, který se spokojí s kompromisy ve kvalitě obrazu, by mohl službu ocenit. Záležet bude samozřejmě také na ceně. Po dobu betatestu je vše zdarma, kolik ale bude Geforce NOW stát po jeho skončení, Nvidia zatím neoznámila. Hrubou představu nám dává cena předplatného pro Shield, která je 9,99 euro měsíčně. U PC/Mac by ale mělo jít o nákup herního času, takže těžko odhadovat.

Každopádně doporučujeme všem, které tato možnost láká, přihlásit se do pořadníku, vyčkat na pozvánku a na své síti si poté GeForce NOW vyzkoušet. Rozjet poslední DOOM v Ultra kvalitě na notebooku, co se zadýchává i při patnácti záložkách v Chromu, je prostě skvělá věc.

Nejnovější články