Xbox Adaptive Controller zpřístupní hry hendikepovaným osobám

21. 5. 2018 15:33 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Po několika letech vývoje přichází na trh speciální ovladač Xbox Adaptive Controller, který by měl umožnit ovládání konzole osobám s tělesnými omezeními. Microsoft na návrhu spolupracoval s několika charitativními organizacemi i přímo s hendikepovanými dobrovolníky.

Program přístupnosti je v Microsoftu velké téma. Redmontský gigant investuje nejen do softwarové podpory ve Windows, ale i výzkumných projektů, jako je ovládání očima nebo umělé (AI) vidění. Na hráče se nicméně v tomto směru trochu zapomínalo, je proto chvályhodné, že se to Microsoft rozhodl změnit.

Abychom vás uvedli do situace: dosavadní řešení pro hendikepované hráče měla zásadní nedostatky. Jednalo se většinou o na míru vytvořená zařízení, která tak byla drahá, složitá na nastavení a neumožňovala dostatečné přizpůsobení individuálním potřebám. Jejich dostupnost byla navíc omezená například na větší nemocniční zařízení nebo dobročinné organizace. Často si tak hráči navrhovali herní pomůcky sami a byli nuceni zápasit se systémovou podporou.

Xbox Adaptive Controller se nesnaží vynalézt kolo, ale spíš se příhodně zapřáhnout do povozu. Jedná se 28 cm dlouhý hub, na který lze připojit již existující ovladače pro hendikepované. K tomu slouží devatenáct 3,5mm jacků na zadní straně přístroje, které emulují každé tlačítko Xbox ovladače. 3,5mm jack je de facto standard v oblasti kompenzačních pomůcek pro hráče s omezeními. Nadto má ovladač ještě 2 USB porty pro připojení joysticků a bezdrátovou konektivitu Bluetooth.

Ovladač se nicméně dá využívat i sám o sobě. Na vrchní straně má klasický D-pad, tlačítka a místo analogových páček dvojici velkých kruhových ploch, které jsou stlačitelné třeba i nohama.

Nejdůležitější je ale fakt, že ovladač je plug-and-play. Zapojení všech homemade pomůcek by teď mělo být bezproblémové. Modularita návrhu navíc zajišťuje, že si hendikepovaní hráči budou moci set-up přizpůsobit podle svých potřeb. Je možné využít jen některých jacků a zbytek tlačítek třeba přeprogramovat. Existuje k tomu doprovodná aplikace, kde lze namapovat funkci připojeným pomůckám i integrovaným tlačítkům.

zdroj: Archiv

Xbox Adaptive Controller by měl dorazit na pulty obchodů později v tomto roce. Otázka je, zda bude dostupnost globální, nebo se start obejde bez České republiky. Cena by každopádně měla být 100 USD, tedy v přepočtu asi 2200 Kč. Více informací plánuje Microsoft odhalit na blížící se E3.

Nejnovější články