Xbox další generace odhalen. Bude se jmenovat Xbox Series X
zdroj: Xbox Wire

Xbox další generace odhalen. Bude se jmenovat Xbox Series X

13. 12. 2019 10:27 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Na včerejší akci Game Awards překvapil Microsoft ukázkou své konzole nové generace. A rovnou odhalil i název: Xbox Scarlett bude od teď oficiálně znám pod jménem Xbox Series X.

„No power is greater than X“, takže zde máme další xkovou iteraci v názvosloví Xboxu. Jen pohleďte!

  • Xbox
  • Xbox 360
  • Xbox One
  • Xbox One S
  • Xbox One X
  • Xbox Series X

Ale teď už vážně. Design nové konzole ukázal Microsoft v samostatném videu, které si můžete prohlédnout níže. Plochý tvar předchozích generací je ten tam, Xbox Series X je kvádr se čtvercovou základnou, který je ve videu zobrazen na výšku. Phil Spencer však potvrdil, že se při návrhu počítalo i s postavením naležato. Osobně bych ale tipoval, že kvůli komínovému efektu chlazení (teplo jde nahoru) bude nejlepší mít konzoli vertikálně. Námět na budoucí test.

zdroj: Xbox Wire

Podle velikosti ovladače a otvoru diskové mechaniky nebude konzole nikterak vysoká, odhadem asi jako Xbox One X. Druhý rozměr je ale podstatně větší než u aktuální generace, tak jsem zvědavý, jak se konzole vejde do stávajících obývákových sestav.

Nová konzole Xbox Series X by dle vyjádření Phila Spencera měla přinést čtyřnásobný výkon Xbox One X (neměl bych raději napsat „4x výkon“, aby těch „X“ nebylo málo?).

Podrobnější hardwarové parametry jsou nám však stále zapovězeny, Microsoft pouze zopakoval už známé informace: CPU AMD architektury Zen 2, grafické jádro AMD architektury RDNA, rychlé „next-gen“ SSD, podpora variabilní obnovovací frekvence (variable refresh rate, VRR), gameplay ve 4K při 60 FPS a podpora rozlišení 8K.

Xbox Series X zdroj: Xbox Wire

Nově Microsoft zmínil některé připravované optimalizace pro lepší herní zážitek. Firma se konečně se chystá adresovat vysokou latenci vstupu konzolí. Z toho důvodu bude nový Xbox podporovat technologii Auto Low Latency Mode (ALLM, snad obdoba Anti-Lag módu karet AMD Radeon?) nebo Dynamic Latency Input (DLI, vývojářská funkcionalita).

Znova bylo potvrzeno, že Xbox Series X přijde se zpětnou kompatibilitou všech tří předcházejících generací, zároveň bude s novou generací fungovat veškeré příslušenství pro Xbox One.

Když už mluvíme o periferiích, Microsoft ukázal také nový ovladač. Xbox Wireless Controller přebírá design d-padu z aktuálního ovladače Xbox Elite, oproti předchůdcům má však jedno tlačítko navíc: Share. Ano, po vzoru PlayStationu bude mít Xbox samostatný button pro zachycení screenshotů a videí a jejich snadného sdílení.

Xbox Series X ovladač

Next-gen ovladač ke konzoli Xbox Series X. Nově nese tlačítko Share, jak je vidět v prostoru pod tlačítky View a Menu.

Nový ovladač by měl být kompatibilní nejen s Xbox Series X, ale také se stávající generací Xbox One a počítači s operačním systémem Windows 10.

Xbox Series X přijde na trh příští rok se startem vánoční sezóny, tedy někdy na konci listopadu 2020.

Nejnovější články