Xbox Scorpio není žádné terno
zdroj: tisková zpráva

Xbox Scorpio není žádné terno

10. 4. 2017 20:15 | Hardware | autor: Jan Hazuka |

Nedávné odhalení detailů o nové verzi Xbox One s podtitulem Scorpio ukončilo řadu měsíců trvající mlžení Microsoftu o “nejvýkonnější konzoli světa”. A jestliže základní fakta tohle označení potvrzují, detailnější pohled na specifikace konzole odhaluje, že to s tím výkonovým skokem zas tak žhavé být nemusí. Pojďme se na to podívat.

Mozkem celého systému je starý známý 8 jádrový Jaguar CPU, který je o 200 Mhz rychlejší než CPU v PS4 Pro, tj. o necelých 10 %. Hlavním zlepšením však má být razantní navýšení draw calls za sekundu u DX12 her a snížení zátěže na procesor až o 50 %. Tohle tvrzení je ale potřeba brát s rezervou do doby, než se dočkáme reálných výsledků – nejenom dobře znějících papírových údajů. Byť je tedy CPU optimalizovaný a upravený až na dřeň, jak Microsoft tvrdí, a se slušnou 4 MB L2 cache, nic to nemění na faktu, že sen o stabilních 60 snímcích za sekundu u každé hry pravděpodobně zůstane opět nenaplněn. Ale o tom až za chvíli.

Propustnost sdílené paměti pro celý systém je 326 GB/s, což je velice slušné číslo. PS4 Pro disponuje 218 GB/s, zde je tedy nárůst potenciálního výkonu rozhodně patrnější. Pro zajímavost, někdejší high-end od Nvidie 980 Ti ve své základní verzi disponuje paměťovou propustnost 336 GB/s. Navíc, díky pokročilé delta kompresi barev, bude výsledná propustnost ještě vyšší. AMD uvádí zvýšení výkonu o 30 % (např. v případě PS4 Pro), ale je klidně možné, že v případě použití novější architektury Vega bude nárůst ještě vyšší. Někde v rozmezí 40-50 %, jako v případě nové série karet od Nvidie.

Velikost paměti je rovněž mírným překvapením, ale vzhledem k určitě rozežranosti operačního systému Microsoftu, u kterého se pomalu stírá hranice mezi PC a na míru ušitým konzolovým prostředím, nebude náskok oproti Pro zas až tak velký, jak by se mohlo zdát. Z výsledných 12 GB ve finále zbývá “pouze” 8 GB pro hry. PS4 Pro disponuje extra 1 GB paměti, která je rezervovaná jen pro OS, a postupem času se Sony podařilo ušetřit dalších 512 MB ze systémové paměti, takže výsledný náskok Scorpia bude činit jen cca 1,5-2 GB.

To žádný velký prostor pro extra lepší textury nenabízí, nemluvě o tom, že všechny hry až na exkluzivity budou pořád vytvářeny s ohledem na paměť obou verzí starších konzolí. Výsledkem patrně bude pouze marginální zlepšení rozlišení původně zkomprimovaných textur, jak to známe z PC verzí multiplatformních her, kde jsou rozdíly často jen minimální.

Těžko lze navíc očekávat, že by vývojáři pro Scorpio verze svých her vytvářeli speciální textur packy. Přebytečná paměť ale rozhodně nebude na škodu. Nevyužitá systémová paměť při hraní původních Xbox One her bude alokována v podobě virtuálního disku s kapacitou 2,5-3 GB, což umožní rychlejší nahrávání levelů, případně nezaznamenatelné nahrávání textur a likvidaci rušivého doskakování.

Na konzolové poměry je zajímavý i takt jádra grafické jednotky na 1.2 GHz, což značí perfektně zvládnuté chlazení. Má fungovat na stejném principu, jako referenční modely Nvidia Titan X(p), 1080 Ti a 1080.

scorpio zdroj: tisková zpráva

Pokud spočteme grafické navýšení výkonu oproti původní verzi Xbox One, vyjde nám výkon odpovídající tomu, aby to, co běží na základním Xboxu v 900p-1080p, mohlo běžet identicky v 2160p, případně s kosmetickými úpravami, jako je lepší rozlišení stínů, odrazy, zvýšený LOD (level of detail), přesnější AA atd. Přesně to je potřeba mít na paměti při očekávání reálných výsledků konzole – kromě rozlišení o žádný převrat nepůjde.

Samozřejmě, pokud nevlastníte 4K televizor či monitor, i tak nebudete ochuzení o zlepšení, v podobně supersamplingu/downsamplingu, nicméně vzhledem k pozorovací vzdálenosti většiny hráčů je tento benefit velice diskutabilní. Rozhodně tedy ve hrách nečekejte 60 snímků za sekundu jako standard. Zvláště ne od těch, které horko těžko běží na 30 FPS v základní verzi. Třeba kvůli CPU bottlenecku, který i sebevíce přetaktovaný a optimalizovaný Jaguar bude nevyhnutelně způsobovat. Byť nárůst z 30 na 60 snímků za sekundu je “pouze” dvojnásobný a výkon GPU oproti původní verzi je více než trojnásobný, řetěz je silný pouze tak, jako jeho nejslabší článek. Neznamená to sice, že by se GPU, nebo systémová paměť flákala, ale své maximum budou ve většině případů ukazovat při 30 snímků za sekundu. Doufejme, že alespoň stabilních 30 snímků za sekundu, což, jak už jsme se přesvědčili u některých PS4 Pro her, není samozřejmá věc. Dosažení 4K a 60 snímků za sekundu zároveň samozřejmě není úplně nereálné, ale očekávat jej můžeme pouze od těch nejšikovnějších vývojářů a Xbox One exkluzivních projektů.

Poněkud zarážející je prezentace jedné z hlavních chloub Xbox konzolí – Forza Motorsport. Demo běželo ve 4K rozlišení a tvůrci se chlubili, jak ve spoustě momentu jede GPU sotva na 70 % svého výkonu. Zkušené oko ale na první pohled musela zarazit absence 16x anisotropického filtrování textur. Maximálně to bylo 4 - 8x, což je doufejme zapříčiněno jen narychlo připravenou ukázkou enginu, který ještě pořád počítal se starým HW. Rozmazané textury pár metrů od postavy by konzoli, která je označována za “nejvýkonnější na světě”, moc neslušely, zvlášť ve 4K rozlišení. Filtrování textur patří k obecným problému současné generace konzolí a je spíše výjimkou dodržovat dlouholetý PC standard (16x aniso.). Světlou výjimkou je na konzolích například Bloodborne pro PS4.

scorpio zdroj: tisková zpráva

Řadu hráčů ale jistě potěší možnost zaznamenávat své heroické výkony přímo ve 4K, případně v1080p rozlišení a 60 snímcích za sekundu – s nejvyšší pravděpodobností (Xbox One S podporuje 60 FPS pouze u 720p).

Dle slov MS také můžeme očekávat ekvivalent PS4 Pro boost modu, což znamená jakousi základní podporu pro prakticky veškeré Xbox One tituly. Nejvíce by z toho měly těžit například hry s dynamickým rozlišením, které ve vypjatých momentech klesalo až na a někdy i pod úroveň 720p. Ve hrách, které stabilně běžely ve 30 snímcích za sekundu, a navíc měly snímkování uzamknuté, k žádnému zásadnímu zlepšení nedojde.

Celkově lze tedy říct, že byť se Scorpio zdá být slušným kusem hardwaru, pořád je z ní cítit PS4 Pro. Scorpio jen měla rok navíc, aby mohla využít novější GPU, levnější paměti a pohrát si s CPU a chlazením. Vůbec největší problém Scorpia je ovšem identický jako u PS4 Pro: nikdy neuvidíme její pravý výkon v akci. Microsoft, ani Sony si nemohou dovolit udělat exkluzivní titul jen pro omezenou skupinu zákazníků, a tak jsou obě konzole odsouzeny k “brute force” navyšování rozlišení her (s kosmetickými vylepšeními, zbyde-li něco málo výkonu navíc), připravených pro starý HW. Je to ostatně dost podobné tomu, co PC dělá po celou dobu, byť ne tak neohrabaně. Pak už je na každém hráči, zda právě o tohle má zájem. Zvláště když “skutečná” další generace konzolí určitě vyjde v horizontu několika blízkých let.

Další informace (cena, datum vydání) se zřejmě dozvíme během E3 2017 tiskové konference Microsoftu, která se bude konat v neděli 11. června.

Nejnovější články