Xbox Scorpio zamíří na trh pod názvem Xbox One X na začátku listopadu
zdroj: tisková zpráva

Xbox Scorpio zamíří na trh pod názvem Xbox One X na začátku listopadu

12. 6. 2017 7:34 | Hardware | autor: Adam Homola |

Microsoft se během E3 tiskové konference věnoval drtivou většinu času hrám, ale hned ze začátku došlo i na představení nové konzole. Dle očekávání setřásla kódové označení Scorpio a na „všechny trhy“, včetně toho našeho, se dostane 7. listopadu pod názvem Xbox One X za doporučenou maloobchodní cenu 13 490 Kč.

Sebevědomá prohlášení zástupců Microsoftu o nejvýkonnější konzoli pod sluncem stále platí. Xbox One X bude zvládat hry v nativním rozlišení 4K, ve stejném rozlišení přehraje i filmy na Blu-ray a z výkonu konzole budou těžit i hráči, kteří si zatím 4K televizi či monitor nepořídili.

Xbox One X prý bez jakéhokoliv zásahu vývojářů automaticky vylepší všechny pro Xbox One doposud vydané hry. Pokud je spustíte na nové konzoli, měli byste si všimnout lepších textur, plynulejší snímkovací frekvence a rychlejšího nahrávání.

Technologické specifikace konzole tak, jak jsme se je dozvěděli před několika měsíci, pořád platí. Uvnitř konzole pracuje osm speciálně upravených x86 jader taktovaných na 2,3 GHz (PS4 Pro má osm Jaguarů na 2,1 GHz). Grafiku obstarává 40 „upravených“ jednotek na 1172 MHz (PS4 Pro má 36 GCN na 911 MHz) a z hlediska paměti má Scorpio 12 GB RAM GDDR5 s propustností 326 GB na sekundu.

zdroj: Archiv

Pro detailnější rozbor hardwarových specifikací si stačí otevřít starší text od Aleše, nebo článek od Honzy Hazuky. Pro všechna ta čísla, specifikace a technologie, které má Xbox One X pod kapotou, dokázal Microsoft vymyslet hezkou zkratku: 40 %. Právě o tolik by měl být Xbox One X výkonnější než jakákoliv jiná konzole.

Xbox One X z trhu stávající Xbox One S nevystrnadí, přestože je menší. Obě konzole budou vedle sebe koexistovat i nadále, stejně jako to funguje v případě PlayStation 4 a PlayStation 4 Pro. A podobně jako tam, i v případě Xbox One X se nemusíte strachovat o kompatibilitu s hrami a příslušenstvím. Všechno, co doposud vyšlo na Xbox One, bude s novou konzolí plně kompatibilní.

Během prezentace Xbox One X došlo také na zpětnou kompatibilitu. Program zpětné kompatibility her z Xboxu 360 na Xbox One funguje už nějakou dobu a Microsoft ho pořád rozšiřuje. Brzy do něj ale přidá také tituly z prvního Xboxu v čele s povedenou leteckou arkádou Crimson Skies.

Pozadu nezůstanou samozřejmě ani nové hry, kdy některé z nich obdrží bezplatnou aktualizaci s podporou Xbox One X. V některých případech může jít například o podporu rozlišení 4K, v jiných o různé technické aspekty (optimalizace, framerate, nahrávání atd.). Konkrétních názvů padlo v souvislosti s aktualizací hned několik: Gears of War 4, Forza Horizon 3, Minecraft, Resident Evil 7, Final Fantasy XV, Ghost Recon: Wildlands a například Rocket League. To jen pro začátek. Těch her bude časem mnohem více.

zdroj: Archiv

Nejnovější články