ZX Spectrum se vrátí v podobě handheldu Vega+
zdroj: tisková zpráva

ZX Spectrum se vrátí v podobě handheldu Vega+

19. 2. 2016 11:50 | Hardware | autor: Honza Konfršt |

Loňská crowdfundingová kampaň duchovního nástupce legendárního počítače ZX Spectrum s přízviskem Vega byla úspěšná. Společnost Retro Computers Ltd, ve které má skrze Sinclair Research Ltd podíl i legendární otec "zetxka" Sir Clive Sinclair, se tedy rozhodla přijít s nástupcem v podobně ZX Spectrum handheldu Vega+. A opět testuje zájem veřejnosti přes kampaň na Indiegogo - v této chvíli už úspěšnou.

Vega+ by měla přehrát tituly pro prakticky všechny modely ZX Spectrum od Sinclair Research – 16K, 48K, Spectrum+ a 128. Předinstalovaných je jich v mašince 1000, na které tvůrci sehnali nebo drží oficiální licenci či alespoň svolení od původních autorů, ale s pomocí SD karty (SDSC i micro SD) můžete na Vega+ spustit kteroukoli jinou z více než 14 0000 ZX Spectrum her.

Hrát můžete díky LCD displeji buď přímo na handheldu, nebo připojit Vega+ k televizi (PAL i NTSC) s pomocí A/V kabelu. V současné chvíli není jasné, jestli bude možné k Vega+ připojit externí klávesnici. Vega+ nabídne softwarovou klávesnici, ale pro hraní her, které vyžadují psaní textu (typicky textové adventury), by byla rozhodně příjemnější klávesnice klasická.

zdroj: Archiv

V komentářích na Indiegogo také zájemci často vyjadřují přání, aby Vega+ nabízela HDMI výstup – s ohledem na rozlišení původních her by to ale bylo zbytečné. Na velké obrazovce by vypadaly příšerně, proto je nejlepším řešením odněkud vyhrabat CRT monitor. Stejně jako v případě předchozího modelu Vega, který to v recenzích sice schytal za levně působící zpracování, ale u hráčů zjevně uspěl, když je Vega+ kampaň natolik úspěšná už po pár dnech. A to ani není jasné, jak dlouho vydrží Vega+ na baterce, což je dost podstatná informace. No, zjevně ne pro všechny...

Jasné už ovšem je, že díky úspěchu Indiegogo kampaně tvůrci vyprodukují prvních 2500 kusů pro backery, kteří si od příspěvku 100 liber a výš mohou vybrat jednu z barevných variant, jaké už později nebudou k dostání. Kdo si bude chtít koupit Vega+ poté, bude se muset smířit s variantou černou.

Nejnovější články