Iron Danger

Iron Danger

Články

Čím je Iron Danger unikátní? Taktické RPG vám vrazí do ruky obraceč času

Kdybychom měli věřit každé tiskové zprávě, hráli bychom jen samé originální hry, které neopisují od jiných titulů, jsou inovativní, zábavné, neotřelé, zkrátka nej. Realita je bohužel většinou někde jinde, ale třeba bude nadcházející taktické RPG Iron Danger světlou výjimkou. V soubojích totiž dostanete netradiční strategickou výhodu – kdykoliv si můžete trošku vrátit čas a napravit chyby, které jste napáchali.

Černý kůň letošního jara? Iron Danger je originální strategická lahůdka

Dost možná se chystá pecka! Bojový systém Iron Danger, nové tahovky od Daedalic Entertainment, je sice na první pohled intuitivní a přístupný zhruba jako ovládání jaderného reaktoru, ale stačí chvilka, aby člověk zjistil, že se jedná o skvěle vymyšlenou a výborně funkční mechaniku, se kterou je radost si hrát.

Akční RPG Iron Danger míchá steampunk se severským folklórem a vracením času

I v oblasti práce s časem se stále dají vymýšlet novoty. Ale když se řekne vracení se do minulosti, tak to, pravda, tak originálně nezní. V akčním RPG Iron Danger máte přesně takovou možnost, přesto se tvůrcům podařilo zpracovat ji způsobem, který skutečně nemá obdoby. A konečně nám svůj unikátní mechanismus ukázali v běhu.

Unikátní realtimově tahové RPG Iron Danger vám umožní vracet se o 5 vteřin zpět

Indie vývojáři musejí přijít s něčím fantastickým, novým, nebo aspoň nově poskládaným, aby na přeplněném trhu nezapadli. Ti z Action Squad Studios sáhli po příběhové akční hře s prvky RPG, zasadili ji do finského folklóru, okořenili ji steampunkem, a aby toho nebylo málo, souboje probíhají v reálném čase, zároveň ale tahově do rytmu úderu srdce, a ještě se můžete vracet v čase. Bude tohle fungovat?

Dojmy z Gamescomu: Iron Danger je taktická hra, jakou jste ještě nikdy nehráli

Některé hry se popisují zatraceně těžko, protože se vymykají běžným škatulkám. Jenže právě takové tituly často jako na potvoru za detailnější popis stojí, což je i případ Iron Danger. Je to příběhová akční hra (a možná trochu RPG?), která je zároveň tahová i realtimová, všechno se v ní měří na údery srdce a tak trochu připomíná Divinity: Original Sin II, až na to, že ho vlastně nepřipomíná vůbec. Slibuju, že v dalších odstavcích všechno vyjasním.

V taktickém RPG Iron Danger nezemřete. Kdykoliv se totiž můžete vrátit zpátky v čase

K nově oznámenému RPG Iron Danger mě nepřitáhl naprosto generický, nudný název ani neoriginální grafika a prostředí. To už tu bylo na nepočitatelně způsobů. Ale pauzovací soubojový systém se v izometrických dobrodružstvích zas tak často nevidí. Hlavním lákadlem ovšem není možnost zastavit čas, nýbrž zvrátit jeho tok proti proudu.
Hodnocení
GAMES.cz
7/10
Datum recenze:
26. března 2020
Recenze