FIFA Football 2004 - tipy pro ovládání
zdroj: tisková zpráva

FIFA Football 2004 - tipy pro ovládání

11. 11. 2003 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Pokud chcete být při hraní FIFA 2004 úspěšní, je nezbytnou podmínkou dostat do krve všechny možnosti ovládání - jak na přihrávky, centry, rohové kopy, přímé kopy, kličkování, hlavičky či strategie?

Autor: Mickey Mouse
Publikováno: 11.listopadu 2003


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Letošní ročník počítačového fotbalu FIFA Football 2004 přinesl poněkud bohatší způsob ovládání hry, o němž podrobněji píšeme v recenzi. Ten bude vyžadovat od každého fanouška podstatně víc tréninku než tomu bylo kdy dříve a z tohoto důvodu jsme se rozhodli sepsat tento článek s tipy, jež by vám mohly pomoci. Nelámejte hůl ani neklesejte na mysli po prvních zápasech, během nichž se vůbec nedostanete ke střele na branku. Pomalu vstřebávejte herní styl a učte se postupně všechno, co k opravdové hře musíte zvládnout.

K tréninku není potřeba hned plná verze hry, vystačíte si i s demem (39 MB), pro které doporučuji stáhnout Demo Raptor 1.5. Ten vám umožní nastavit především délku poločasů, odstraní z dema zdržovací prvky a dovolí po odehrání zápasu spustit hned nový. Pro účely tréninku pak doporučím tréninkovou utilitu, která vás postaví před podstatně slabšího soupeře, čímž dovolí ve větší pohodě vyzkoušet vše, o čem bude v následujícím textu řeč.

 Stále užitečnější Gamepad
FIFA 2004 pokračuje ve stejném trendu, jaký razí i ostatní sportovní hry (nejen) z jejich produkce. Je to tolik diskutované téma gamepadů, které jsou chtě nechtě pro ovládání vhodnější než u nás tolik rozšířená klávesnice. Vyhnu se nyní debatě na téma, zda je to dobré či ne, uvedu jen několik ukázek rozdílu použití. Například už samotné navádění hráčů se liší tím, že zatímco klávesnice vše směruje do základních osmi směrů, analogový gamepad využívá trojnásobku. To se projeví třeba v přesnosti přihrávek, kdy na klávesnici údajně často letí míč jinam, než kam hráč zamýšlí a míří.

Dále to jsou prstolomné akordy, kdy například při úmyslu vyslat přihrávku na označeného spoluhráče je potřeba navigovat hráče s míčem, přitom stisknout (i opakovaně) klávesu pro označení spoluhráčů, dále pomocí Shiftu a směrových šipek navést spoluhráče do volného prostoru a vyslat na něj příslušnou klávesou centr. Anebo kličkování přes Shift + směrové klávesy, doplněné o držení pomalého pohybu a následné rychlé vyběhnutí patří k pokročilým etudám fotbalového prstokladu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Na gamepadu jsou tyto pokročilejší způsoby ovládání sice rovněž náročnější, ale řešení je podstatně zvládnutelnější a nerozhodíte si při tom hlavně prsty z tlačítek. Tolik k modernímu trendu v počítačových hrách, jehož jsem zastáncem, nicméně i klávesnice je použitelná a vše co se s gamepadem dá ve hře provádět, zvládne také. Jelikož se standardní rozvržení tlačítek na gamepadech liší model od modelu, použiju v následujících tipech ovládání pro klávesnici.

Máte-li k dispozici plnou hru, je ideální možností pro nácvik režim tréninku, kde lze trénovat jak hru v poli, tak i standardní situace.

Přihrávky, centry, střelba

- Při přihrávkách vzduchem (A) stačí jen ťuknout pro centr na nejbližšího spoluhráče v daném směru. Pokud klávesu podržíte trochu déle, jde přihrávka na dalšího spoluhráče v daném směru anebo do pole. Klasická přihrávka po zemi se provádí přes klávesu S.

- Chcete-li přehodit vyběhnutého golmana efektním obloučkem, použijte klávesu pro přihrávku vzduchem. Poblíž ale nesmí být vaši spoluhráči, neboť hrozí, že míč poletí na ně namísto do branky.

- Střelba po zemi se provádí podržením klávesy pro pomalý pohyb (C) současně se střelbou. Musíte být při tom v útočném pásmu, jinak jde střela normálně vzduchem.

- Rychlejší přihrávky a centry se provádějí tak, že při nich ještě stisknete klávesu C. Postup je takový, že stisknete klávesu C a pak k tomu rychle klávesu pro lob, přihrávku anebo přihrávku do běhu.

Rohové kopy

- Při bránění rohového kopu soupeře se strkejte s přiděleným protivníkem šipkami, přičemž držte stisknutou klávesu Q. Při výskoku na centr sledujte hodiny pro správné načasování obranného zákroku a výskoku. Při postrkování hraje roli i klávesa pro sprint (E), která přidá vašemu počínání na razanci.

- Při bránění rohového kopu lze také používat ruční vybíhání brankářů. Zde je správné načasování velice důležité, protože lze snadno centr buď nedoběhnout, anebo naopak proběhnout a odkrýt tím celou branku.

- Bránění rohového kopu lze provádět i v situaci, kdy jsou oba hráči od sebe zpočátku vzdáleni. Tehdy jde o to postavit se soupeři do cesty, když si pod centr nabíhá a tím mu znemožnost pod míč doběhnout.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Zahrávání rohového kopu se skládá z několika fází.

- V první fázi si vybíráte z menu, kam chcete míč poslat (bohužel neexistuje možnost odehrát roh nakrátko). K dispozici jsou čtyři možnosti:

  • In Swinging Centre – točený centr do středu hranice malého vápna
  • In Swinging Far Post – točený centr na hranici malého vápna ke vzdálenější tyči
  • In Swinging Near Post – točený centr na hranici malého vápna k bližší tyči
  • Driven – přímý míč do středu hranice malého vápna

    - Druhá fáze zahrávání rohového kopu spočívá ve výběru spoluhráče, který pro centr půjde. Tři útočníci se označí čísly a vy si stisknutím klávesy zvolíte jednoho z nich takto: D = 1, A = 2, W = 3.

    - Třetí fáze už je samotné naběhnutí pod centr a snaha o odehrání míče. I zde to chce dobré načasování, k čemuž vám pomáhají miniaturní hodiny v pravém dolním rohu obrazovky. Ty pomalu začnou odpočítávát čas do okamžiku kopnutí do míče a na vás je si naběhnout v pravý čas, abyste nezmeškali, ale ani předčasným naběhnutím neztratili razanci.

    - Při nabíhání na centr z rohu držte klávesu pro rychlý běh (E), jinak nemusíte stihnout centr doběhnout.

    Přímé a nepřímé kopy

    - Při zahrávání přímého kopu je nutné nejprve nastavit šipkami v brance bod, do kterého budete mířit. Potom na míči nastavte místo, do kterého kopnete (Shift + šipky), čili jeho faleš. Vlastní exekuci pak provedete takto: nejprve klávesou pro střelbu (D) či centr (A) odstartujte pohyblivý posuvník v dolní části obrazovky. Během jeho pohybu směrem doprava jej zastavte opětovným stiskem klávesy pro střelu (D) anebo centrovanou přihrávku (A). Tím volíte sílu kopu. Posuvník se po zastavení začne ihned pohybovat zpět směrem doleva, kdy je potřeba jej dalším stiskem zastavit opětovným ve vyznačeném místě. Tím je dána přesnost kopu. Síla střely zde příliš neodpovídá logice a volte ji zopčátku spíš menší a pomalu přidávejte a sledujte, co to s míčem dělá.

    - Nepřímý volný kop v sobě skrývá jinou vymoženost. Podobně jako při kopu rohovém se vám před exekucí objeví menu, z nějž si vybíráte styl jeho provedení. K dispozici jsou možnosti:

  • Lay-Off&Shot – střela přímo na branku
  • Left (Right) Curved Near Post – falšovaný centr do vápna k bližší tyči
  • Left (Right) Curved Far Post – falšovaný centr do vápna ke vzdálenější tyči
  • Driven – přímý míč do označeného bodu ve vápně

    - Stavíte-li zeď, lze s ní ručně do stran pohybovat pomocí šipek. Několika klávesami (třeba D pro střelbu) můžete se zdí i nadskočit. Bohužel mám pocit, že zeď ve hře k ničemu není, neboť se mi ji za desítky odehraných zápasů nepodařilo trefit ani když jsem se na to zaměřil a stejně tak počítač nikdy zeď netrefil.

    Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

    Penalty

    - Pokutové kopy zahráváte tak, že nejprve nastavíte směr, kam chcete kopat a poté stisknete a držíte střelu. Posuvník zde plní svoji úlohu a udává zároveň sílu i přesnost. Nicméně ani zde neplatí, že ideální poloha je u rozhraní žluté a červené sekce. Někdy přestřelíte, i když jste zastavili posuvník včas.

    - Chytání pokutových kopů spočívá v odhadnutí směru, kam střela poletí. Pro uvedení golmana do pohybu není potřeba nic mačkat, on se už sám v pravý okamžik zvoleným směrem položí.

    Off the Ball pro ovládání spoluhráčů

    - Naučte se označovat spoluhráče a posílat je do volného prostoru. Je to důležitý způsob, jak se v útoku prosadit. Označení (a následné přepínání označených hráčů) provádíte klávesou Z. Poté lze označeným hráčem pohybovat šipkami se stisknutým Shiftem a tak jej ručně nasměrovat do volného prostoru. Označenému hráči je možno přihrát míč vzduchem (A) anebo po zemi přihrávkou do běhu (Y).

    - Automatické uvolnění označeného hráče provedete tak, že stejně jako v předchozím případě označíte hráče, kterému chcete přihrávat a poté stisknete Shift. Označený hráč se bude sám snažit uvolnit, aniž byste jej museli ručně směrovat.

    Kličkování a pomalý pohyb

    - Pomalý pohyb (C) používejte i při kličkování a pro změnu tempa hry.

    - Při hře u postranní čáry používejte klávesu pro pomalý pohyb (C), když nechcete s míčem zbytečně vyběhnout do zámezí.

    - Kličkujte. Držte klávesu pro pomalý pohyb (C) + Shift + šipkami provádějte různé variace. Kličkovat jde i bez nutnosti být v režimu pomalého pohybu. Hodně záleží na správném načasování kličky. Zkoušejte různé sekvence mačkání šipek, docílíte tím různých druhů kliček. Některé z nich jsou specifické jen pro určitého hráče.

    - Klička v běhu se dá provádět i klávesou Shift. Hráč většinou trochu změní směr pohybu a popoběhne. Na gamepadu podobně funguje pravý joystick.

    Hlavičky a voleje

    - Hlavičku provedete tak, že stisknete střelu (D) v okamžiku, kdy letí centr vzduchem na vašeho hráče.

    - Střelu volejem provádíte stejně jako hlavičku. Pokud letí míč spíš na nohu než hlavu hráče, volej se provede automaticky namísto odhlavičkování.

    Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
    další obrázky z této hry najdete v naší sekci screenshotů

    Strategie a finty

    - Střídejte herní strategie anebo aspoň když vám současná nevyhovuje, přepněte za hry na jinou. Provedete to současným stiskem kláves C + Z, čímž nabídku strategií v dolní části obrazovky aktivujete a přitom si šipkami vybíráte, kterou použít. Šipky nahoru a dolů přepínají mezi strategií v obraně (označeno písmenem D), v útoku (označeno písmenem A) a uspořádáním herní formace (označeno písmenem F). Šipky doleva a doprava pak přepínají volby v rámci vybrané sekce.

    - Nastavte si před zápasem vhodnou herní formaci (Options – Team Management – Tactics). Postavení hráčů v poli hraje velice důležitou roli pro váš herní styl a hodí se je občas změnit vzhledem k soupeři, který vás čeká i s ohledem na schopnosti vašeho vlastního týmu.

    - Zvolte si strategie pro standardní situace (Options – Set Pieces). Hra obsahuje několik předdefinovaných schémat chování hráčů při standardních situacích a vy si můžete nadefinovat, jaké schéma v jaké situaci budete využívat. Když pak taková situace v zápase nastane, hráči se budou chovat podle toho, co jste zde nastavili.

    - V obranné hře se naučte používat ruční vybíhání golmana (W), zmaříte tak řadu šancí soupeře. Brankáři nejsou hloupí, pouze je hra koncipována tak, abyste si je sami částečně řídili. Klávesu W držte tak dlouho, dokud chcete, aby golman proti míči běžel. Po jejím uvolnění se zase začne vracet do branky.

    - Přivolání druhého obránce je účinnou metodou bránění proti pronikajícímu útočníkovi. Slouží k tomu klávesa pro pomalý pohyb (C), kterou stačí podržet a hned vám přiběhne nejbližší obránce na pomoc a pustí se rovnou do útočníka ve snaze jej připravit o míč.

    - Únik do volného prostoru se dá provést i přihrávkou s následným vyběhnutím dopředu. Stiskněte klávesu pro přihrávku (S) a hned potom klávesu, kterou vysíláte spoluhráče do běhu (Q). Hráč, který přihrávku provedl, se ihned po jejím odehrání rychle rozběhne dopředu do volného prostoru a tím se uvolní.

    Zvětšit zdroj: tisková zpráva

     Začarovaná střelba
    Tolik asi z toho, co jsem o hře během několikatýdenního testování vypátral. Pokud máte své vlastní tipy, kterými byste ty moje doplnili, uvítám každou snahu. Přiznám se, že jsem nevypátral téměř nic o způsobu fungování střelby, spíš mám silný pocit, že je víceméně automatická a vy pouze délkou držení klávesy a nasměrováním vyberete některou z předdefinovaných akcí, která se pak provede. Nezjistil jsem žádnou možnost, jak měnit sílu střely ani jak míč aspoň trochu precizněji směrovat.

    Rovněž jsem nepřišel na způsob, jak ze vzdálenosti menší než 15 metrů kopnu míč do horní poloviny branky, případně až nad ni. Mám namysli střelbu ze země, nikoli hlavičky nebo voleje. Dospěl jsem k závěru, že to nejde, ale rád bych se mýlil...

    Stáhněte si: Demo, Demo expandery, Videa, Intro video, E3 video, Penalty video, Cheaty, Patch

    Související články: Recenze, Dojmy z dema (10/2003), Novinky, FIFA Football 2003 recenze, FIFA Football 2002 recenze, FIFA 2001 recenze, World Cup 2002 recenze, Rozhovor o české fotbalové lize do FIFA 2002

    Linky: FifaCZ.com, Fifa04.com



  • Mickey Mouse
    autorovi je 34 let, pracuje jako grafik na volné noze, hrami se zabývá od dob osmibitů, zaměřuje se hlavně na akční a sportovní hry nebo ty s podporou multiplayeru (všechny články autora)


     
     
    Mickey Mouse

    Nejnovější články