Harry Potter: Wizards Unite – rady pro začátečníky
zdroj: tisková zpráva

Harry Potter: Wizards Unite – rady pro začátečníky

24. 6. 2019 17:30 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Harry Potter se v naší redakci těší docela velké oblibě, proto jsme neodolali a vyzkoušeli novinku Harry Potter: Wizards Unite. Jde o hru v augmentované realitě, která se velmi podobá populárnímu Pokémon GO. Aby taky ne, když je částečně od stejného studia. Nicméně nováčci mohou být na začátku poněkud zmatení, protože hra se nepouští do hlubšího vysvětlování. Snad vám pomůže náš Lexikon začínajícího čaroděje.

1. Pozor na data

Než se vrhnete do samotného hraní, důrazně vám doporučujeme spustit hru jen a pouze na wifině. Objem dat, která stáhnete z obchodu, je sice zanedbatelný (61 MB v Google Play a 175,8 MB v App Storu), ale aniž by vás na to hra pořádně upozornila, bude během vašeho toulání se světem dotahovat spoustu assetů v celkové velikosti 3 300 MB.

Pokud nejste omezení datovým přenosem, pak nic řešit nemusíte. Ale pokud se nechcete připravit o měsíční dávku internetu, zůstaňte na wi-fi a proveďte následující kroky: Na základní obrazovce s mapou zvolte ikonu kufříku dole uprostřed obrazovky, následně vlevo nahoře ozubená kolečka (bude u nich červená tečka navádějící ke stažení dat), následně sjeďte úplně dolů, kde je na předposlední pozici možnost „Download All Assets“.

Po zvolení této možnosti chvilku počkejte. Aplikace zjišťuje, zda máte v telefonu dostatek místa. Bohužel vám neřekne, kolik prostoru vyžaduje, ani kolik máte zaplněno. Ujistěte se proto, že máte alespoň ty 3,3 GB. Po stažení všech assetů je datové vytížení aplikací znatelně nižší.

zdroj: Archiv

2. Augmentovaná realita

V nastavení ještě chvíli zůstaňme. V sekci „Camera“ si můžete povšimnout možností AR+ a AR+ in Combat. Harry Potter: Wizards Unite vám umožňuje vidět kouzelné věci v reálném světě. Když na mapě spustíte některou z instancí (rotující barevné odznaky), budete vyzváni, abyste skrz telefon našli ve světě kolem vás kupříkladu Hagrida.

Musíte najít konstelaci tří hvězdiček, vycentrovat je a následně potvrdit tapnutím. Voilà, na chodníku před vámi stojí hromotluk lapený v sítích. Jde o efektní podívanou, která zahřeje potterovské srdíčko, nicméně má dvě nevýhody. Používání kamery dále napomáhá vybíjení baterie, která už tak dostává pořádný záhul. Zároveň jde o zdlouhavý proces.

Když si tuto možnost vypnete, bytosti a předměty se vám okamžitě zobrazí v generickém počítačovém prostředí a vy se tak ani nemusíte zastavit v chůzi a dát si práci s jejich hledáním. AR kamera jde navíc vypnout/zapnout i během probíhající události přepínačem v pravém horním rohu.

Harry Potter: Wizards Unite zdroj: tisková zpráva

3. Energie

Sesílání kouzel vás stojí energii, které dostanete do začátku 75 bodíků a jde zároveň o vaše počáteční maximum. Ze začátku vás tento ukazatel nemusí vůbec trápit. Jen si vesele zachraňujete postavy, knihy, hodiny a další kouzelné věci, dokud vás najednou nepřekvapí zpráva o nedostatečné energii. Možností jejího doplnění je spousta, ale ta nejjednodušší a nejlevnější jen jedna.

Stačí navštívit jednu z mnoha hospod – různobarevných malých budov ve vašem dosahu (v kruhu, který pulzuje z vaší postavy). V těch vyčarujete jednoduché kouzlo a dostanete náhodnou porci jídla, tedy doplnění energie.

Energie zároveň padá i z modrých skleníků, ve kterých musíte vytáhnout jednu z rostlin z květináče a primárně tak získat ingredience pro přípravu lektvarů. Nebo si energii můžete koupit za zlaťáky, které se nejsnáze získají zaplacením reálných peněz.

Harry Potter: Wizards Unite zdroj: tisková zpráva

4. Sesílání kouzel

Každému snad dojde, že pro seslání kouzla musíte prstem okopírovat vzor na obrazovce. Také vám brzy dojde, že vzor po doteku s obrazovkou rychle zmizí, takže si tvar kouzla musíte zapamatovat. Rovněž nemá smysl pokoušet se o pomalý, leč naprosto přesný pohyb, protože v takovém případě vás hra brzy zastaví a pobídne ke svižnosti. Švihnout a mávnout, pamatujete?

Popravdě na přesnosti kouzla zase tolik nezáleží. Jistě, když se příliš odchýlíte nebo tah nedokončíte, kouzlo se nevyvolá, ale můžete to naštěstí zkusit znovu. Nicméně když se alespoň přiblížíte vodící čáře, pak už záleží jen na rychlosti.

Ukazatel v horní části obrazovky totiž velmi rychle klesá právě na bázi času a zastaví se až po dokončení kouzla. Kvalita kouzla následně adekvátně posune ukazatel doprava a určí výslednou kvalitu. Čím vyšší, tím je větší pravděpodobnost, že danou událost vyřešíte. Někdy ale ani „Great“ nestačí a hned po prvním pokusu vaše snažení skončí, jindy máte klidně deset pokusů. Zatím se nám nepodařilo odhalit přesná pravidla tohoto mechanismu.

5. Přenášedla

Jak budete procházet ulicemi a sbírat rozličné předměty pro lektvary, určitě narazíte i na zvláštní skříňky, ke kterým patří klíče, kterých budete po pár minutách hraní mít plné kapsy. S těmito předměty na nic nečekejte. Rozklikněte kufřík, poté „Portkeys“ a následně použijte jeden z klíčů na jehlanovitou truhlu.

Tím nedojde k odemčení, protože nejprve musíte nachodit X kilometrů. Proto byste s vložením klíče do nalezené truhly neměli váhat. My bohužel ještě neměli tolik času na procházku po městě, abychom odhalili jejich obsah, ale není od věci nechat nějaké objevování na vás.

6. Příběh

Pokud chcete sledovat příběh hry, který zde skutečně je a vyprávějí ho mimo jiné i hlavní postavy, pak se musíte předně věnovat speciálním úkolům. Ty najdete pod ikonou kalendáře s fajfkou indikující denní výzvy, ale z těch se musíte dole překliknout na kartu svitku „SOS“.

Jde v podstatě o to samé jako denní úkoly, tedy chce se po vás plnění různých výzev typu seslání X kouzel kvality Y. Odměna za SOS úkoly je ale sladší – zkušenostní body posouvající vaši postavu kupředu. Navíc po splnění každého jednotlivého úkolu se vám odkryje další část příběhu.

V tom se snažíte zjistit, kdo způsobil Kalamitu, která poztrácela všechny postavy a předměty kouzelnického světa, které ve hře hledáte a vracíte jejich majitelům, případně do jejich bydlišť a pracovišť. Splnění všech tří úkolů vám vydělá 5 zlaťáků (prémiovou měnu) a ihned představí nové tři úkoly. Nemusíte tedy jako v případě denních výzev čekat do dalšího dne.

7. Oblasti, poztrácené předměty/postavy, truhly

Jistě jste si všimli, že různé bloky mapy mají v sobě zabodnutou barevnou vlajku, která prakticky nic nedělá. Pouze vás informuje o tom, s jakými událostmi se v okolí této vlajky nejčastěji setkáte. Ve hře je momentálně deset kategorií ztracených předmětů a postav, které postupně nacházíte a nalepujete si jejich obrázky do encyklopedie (kufřík -> „Registry“).

Pokud tedy toužíte po nalezení Klofana, měli byste se vydat k vlajce s modrým pařátem. Nicméně sehnat toto zvíře nebude otázka okamžiku. Spousta poztrácených věcí je totiž rozpadlá na další fragmenty. Hagrid má u své siluety hodnotu 0/1, případně po jeho nalezení u obrázku 1/1. Klofan ale 0/11, což znamená, že ho musíte najít a vysvobodit celkem jedenáctkrát, než ho skutečně získáte.

Jakmile konečně najdete i poslední fragment, tapnutím na červeně zbarvenou siluetu vlepíte jeho barevný obrázek, což vám dá několik bodíků do „loot boxu“ dané kategorie.

Zcela jste naplnili ukazatel truhly a teď ji nikde nemůžete najít, abyste ji otevřeli? Tak to tady nechodí, otevírání beden není tak impozantní a na první pohled zjevné. Truhly se vám totiž okamžitě po svém naplnění otevřou samy animací, která vás informuje o postupu na vyšší úroveň v dané kategorii předmětů a postav. Ten cválající patron, který za sebou trousí předměty, je ve skutečnosti vytahuje z právě dokončené truhly.

Harry Potter: Wizards Unite zdroj: tisková zpráva

8. Úprava postavy

Aniž by vás k tomu hra hned na začátku pobídla, můžete si vytvořit hezký profil své postavy. Kromě volby koleje, která na hru nemá vliv, si můžete zvolit libovolný ze získaných titulů (do začátku máte jeden), až pět achievementů (do začátku máte jeden), vytvořit vlastní hůlku (zvolíte její dřevo, jádro, délku a ohebnost) a nakonec se můžete vyfotit (nebo nahrát fotku z telefonu).

Pokud se necháte vyfotit aplikací, můžete si na hlavu přidat klobouk, na obličej jizvu a brýle, na krk šál koleje a po vyfocení svůj portrét opatřit rámečkem. Další prvky customizace si odemykáte hraním a prémiovou měnou. Je jen na vás, zda budete svůj „průkaz totožnosti“ sdílet s ostatními hráči.

Harry Potter: Wizards Unite zdroj: tisková zpráva

9. Kooperace a souboje

Na obrazovce s mapou máte ikonu dvou kouzelníků, která vás zavede na obrazovku s vašimi přáteli. Abyste si někoho mezi přátele přidali, musíte sem zadat jeho speciální kód (případně mu nadiktovat zde zobrazený váš kód). V každém případě druhé osobě přijde pozvánka, kterou stačí potvrdit, a jste oficiálně přátelé.

Hlavní výhodou přátelství je kooperativní akce v pevnostech, tedy těch největších budovách na mapě. Do těch se můžete s klidem pustit sami, ale když zapojíte kamarády, odměna bude pro každého o něco větší. Kooperace možná není na první pohled tak intuitivní. Hráči se musí domluvit na okamžiku, kdy všichni zvolí nějakou runu a dostanou se tak najednou do jedné hry.

Na první úrovni je časové okno pro spojení hráčů pouhých pět vteřin. Hlava nám toto rozhodnutí nebere, když na vyšších úrovních máte už 15 vteřin. S každým nepřítelem v aréně, jejíž obtížnost určuje její úroveň a zároveň použitá runa, může bojovat jen jeden z kouzelníků. Musíte se tak dohodnout, kdo si vezme toho na úrovni 1 a kdo toho na úrovni 10.

Tyto souboje s nepřáteli probíhají trochu jinak. Rovnou totiž nekreslíte kouzla, ale musíte nepřítele nejprve zaměřit. To uděláte tak, že potáhnete prstem z vaší hůlky, dokud se neobjeví ukazatel, který musíte v časovém presu dostat do zmenšujícího se kolečka na nepříteli a chvíli v něm setrvat.

Následně dostanete možnost klasickým způsobem seslat kouzlo, přičemž rychlý postřeh a „sebrání“ červené kuličky při kreslení kouzla vám zajistí kritický zásah. Následně vás čeká obrana – potažení prstem v uvedeném světu. Neděste se, když stejně dostanete nějaké zranění. Až zaměstnání vám umožní dopady útoků snížit.

Harry Potter: Wizards Unite zdroj: tisková zpráva

10. Zaměstnání

Po dosažení šesté úrovně vaší postavy se vám odemknou nové RPG prvky. Dostanete na výběr ze tří zaměstnání – bystrozor, magizoolog a profesor. S tím se do hry dostává systém kámen-nůžky-papír. Bystrozorové udělují větší zranění temným silám, ale jsou náchylnější na útoky zvířat. Magizoolog si poradí se zvířaty, ale bojí se kuriozit. A profesor se kuriozit nezalekne, ale bude se trápit se silami temna.

Každá profese má vlastní strom dovedností, které si odemykáte za nasbírané pergameny. Díky vylepšením udílíte větší zranění, lépe se bráníte, máte víc energie, dokážete léčit kamarády a tak podobně. Pokud nebudete se svojí profesí spokojení, můžete ji kdykoliv beztrestně vyměnit na kartě svého profilu.

Harry Potter: Wizards Unite zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články