Hidden & Dangerous 2 - návod 2.část
zdroj: tisková zpráva

Hidden & Dangerous 2 - návod 2.část

24. 12. 2003 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Ve druhém dílu návodu na tuto taktickou akci od Illusion Softworks společně vyřešíme mise v Severní Africe, Norsku nebo Barmě a hraní vám usnadní ilustrační mapky s vyznačením všech klíčových bodů.

Autor: McMichal
Publikováno: 24.prosince 2003


Zvětšit Hidden & Dangerous 2, hra od českých vývojářů Illusion Softworks patří mezi to nejlepší, co v letošním roce pro počítače vyšlo a od ostatních akčních titulů se podstatně liší i způsobem, jak k řešení bojových situací přistupuje. Jak jsme již psali v recenzi, základem každé mise je velké prostranství a úkoly, jež je třeba splnit. Dále už je věc zcela ve vašich rukou a jaký postup zvolíte, tak se bude dění na bojišti odvíjet.

HIDDEN & DANGEROUS 2 speciál na TISCALI GAMES
Pátek 24.10.
Úterý 28.10.
Neděle 2.11.
Úterý 4.11.
Pátek 12.12.

Obecné tipy pro hraní s řešením úvodních čtyř misí naleznete zde a dnes vám přinášíme podrobný návod na druhou třetinu levelů z Hidden & Dangerous 2, které jsou zasazeny do Severní Afriky, Norska a Barmy.

 Legenda k tomuto návodu

- Návod na každou misi vždy předchází několik málo poznatků k výbavě vojáků a pár poznatků, které se vám mohou hodit do nadcházejícího boje.

- Úkoly zde popsané se naprosto shodují s úkoly vyznačenými ve hře, nejsou tudíž smyšlené. Číslo, nebo jiné označení v závorce za jednotlivými úkoly tím pádem logicky patří k přiloženým mapkám každého levelu. Nepovinné úkoly jsou odděleny přerušovanou čarou.

- Samotný text návodu obsahuje popis důležitých objektů, případně některé pomocné pozice a akce, které danou misi mohou ulehčit, nebo obohatit.

- Na konci téměř každé mise najdete kurzivou doplňující informaci o tom, nakolik výhodné je hru hrát tiše, nebo-li stealth, bez zabíjení nepřátel.


Severní Afrika – Operace Nomad (listopad 1942)

 Mise 5 - Letiště
Dostupný arzenál pro tuto misi je velmi bohatý a tak neváhejte s sebou vzít odstřelovačku, těžký kulomet a jednu tichou zbraň, která se vám bude hodit hned ze začátku. V oblasti je také 5 pozic pro umístění časovaných náloží a jeden tank s tuhým kořínkem, ale potřebné vybavení pro tyto cíle se nalézá uvnitř zbrojnice, která je součástí letiště. Přesto vám 2 nálože do začátku s klidným svědomím doporučím.

Úkoly:
- Najděte Hanse Schumanna (2 - znamená místo na mapě níže)
- Zneškodněte personál letiště
- Zničte nepřátelská letadla
- Najděte dokumenty obsahující informace o Schumannově odletu (3)
- Shromážděte se u vozidla s flakem nebo u jeepu
----------------------------
- Zničte palivové nádrže (1)

Obrázek zdroj: tisková zpráva Jakmile se ocitnete v akci, budete jistě příjemně překvapeni jeepem s připevněným kulometem, který vám byl poskytnutý na tuto misi. Dokud ovšem není na letišti vyvolán poplach, není důvod jeep používat, a tak se raději nejprve propližte k nejbližšímu zákopu (Z) a tichou zbraní zlikvidujte hlídku (přinejmenším tento první zákop není těžké obsadit bez vyvolání poplachu). Jakmile jej úspěšně obsadíte, můžete si na místo zaparkovat jeep.

Druhá tajná akce povede opět kradmým krokem k cisternám (1), kde umístěte nálož a v tu ránu upoutáte veškerou pozornost na onen výbuch. Poplach způsobí nejen vyšší ostražitost veškerého personálu na letišti, ale z hor v místě (A) přiběhne posila – necelá desítka vojáků. Jako by to nebylo málo, z blízkého hangáru vyběhne pilot, který se pokusí nastartovat (na mapě zakroužkované) letadlo, kterým dokáže způsobit pěknou paseku ve vašich řadách. Proto pilota buď a) sniperem odstřelte dříve, než do letadla nastoupí b) miřte na letadlo a to se po pár střelách samo vznítí c) na letadlo umístěte nálož d) pokud letadlo už vzlétne, nejlépe ho dostanete zpět na zem kulometem u jeepu.

V budově (2), v místnosti hned u vchodu naleznete vzdávajícího se důstojníka, který vám poví o dokumentaci v letadlovém hangáru (3). Ze stolu si ještě vezměte klíč od cely, která se nachází ve stejné budově a kde naleznete několik náloží, granátů a hlavně bazooku. Tu použijte na tank obvykle parkující za budovou blízko prázdného vozidla (V - vozidlo má na sobě připevněný kanón, kterým je též možno tank zničit).

Zlikvidujte, nebo zajměte veškeré zbývající vojáky, přičemž důstojníka v kanceláři můžete ušetřit. Zbývá si dojít pro spisy do hangáru, kde připevněte nálože na dvě letadla. Ještě než opustíte misi, dodělejte zbývající stroje na ranvejích. Posledním úkolem je shromáždit svůj tým budˇu jeepu, nebo protiletadlového flaku.

Misi lze do určité míry hrát tajně a zvláště zpočátku se to nejvíce vyplatí. Jakmile se vám ovšem podaří zničit tank, není již důvod skrývat se.

 Mise 6 - Letecký den
Volba výbavy pro tuto misi musí být pečlivě uvážená, protože si jí volíte na několik misí dopředu. Berte tudíž dostatek nábojů do zbraní libovolného typu a nezapomeňte ani na lékárničky. Ovšem jednu odstřelovačku do mise raději vezměte, její dalekonosná přesnost se jistě v ostatním vybavení neztratí. S vojáky se od jeepu příliš nevzdalujte, vzduchem totiž poměrně často prolétávají nepřátelské letouny s nepříjemnými kulomety. Druhé upozornění se týká minových polí na vrcholcích kopců (z cesty tudíž není příliš možné vybočovat) - zakopané miny poznáte podle černých tyčinek tyčící se v zemi.

Úkoly:
- Dostaňte se přes zaminovanou část pouště
Obrázek zdroj: tisková zpráva
První dva nepřátelé vás čekají u zákopu (1) s připraveným kulometem, u nich leží 4 bazooky, které zařaďte do svého arzenálu. Za kopcem v údolí (2) číhá o něco početnější skupina přeživších vojáků s jedním tankem. Ten zničíte nejlépe čtyřmi přesnými střelami z bazooky - doporučuji z bezpečné vzdálenosti na vrcholku kopce, ale na druhou stranu čím blíže jste, tím méně potřebujete raket. U trosek pak poberte munice, co se dá (později se bude zatraceně hodit) a jeďte jeepem k poslední překážce (3), která je jak dělaná pro hledí odstřelovače (přibližně šest vojáků). Poté už vám nic nebrání dojet na konec mapy.

Zde si tajné akce příliš neužijete už jen kvůli nepřátelským letounům na obloze, které po vás začnou střílet, jakmile se jen trochu vzdálíte od jeepu.

 Mise 7 - Hosté
Pokud jste dbali na mou dobrou radu z minulého levelu a řádně jste se vybavili alespoň jednou sniperkou a dostatkem nábojů do všech zbraní, nebudete nyní litovat – žádné dodatečné vybavení totiž v této misi na výběr nemáte.

Úkoly:
- Obsaďte mešitu
- Nalezněte funkční vozidlo (2)
- Zabijte veškeré nepřátele
- Ochraňte mechanika (2)

Obrázek zdroj: tisková zpráva Nejbezpečnější cesta vede do mešity hlavním vchodem (1), protože ostatní cesty do pevnosti jsou z části zaminované. Až narazíte na mechanika (2), nechte u něj alespoň jednoho vojáka, aby ho v případě výskytu nepřítele ubránil. Jakmile zabijete posledního nepřítele, můžete jít za medikem do hlavní budovy (3) a vysílačkou v přízemí podat hlášení svému velení.

Alespoň malé využití stealth prvků by se tu našlo, ovšem kvůli dobré viditelnosti a strážných ve skupinách se nejčastěji dostanete do přestřelek. Zabití všech nepřátel je ale také hlavním úkolem.

 Mise 8 - Karavana
V nabídce před misí máte k dispozici pouze několik zbraní střední ráže, ale minimálně jednu navíc poberte. Bude se hodit medikovi, kterému ji zapůjčíte na obranu (náboje mu brát nemusíte).

Úkoly:
- Ubraňte oázu
- Zabraňte poškození opraveného vozidla, nebo získejte jiné
- Zabijte všechny nepřátele

Obrázek zdroj: tisková zpráva V hlavní budově jděte za medikem, dočasně se k vám přidá, a tak mu můžete dát zbraň, aby případně odolal náporu. Pokud máte odstřelovačku, určitě ji vyneste do věže, odkud budete mít krásný výhled na všechny strany. Minimálně dva další vojáky je dobré mít u kulometů v rozích hradeb a poslední muž třeba může zaminovat vchody a nashromáždit si k hradbám bazooky (obojí vybavení leží u medika v hlavní budově). Jakmile budete připraveni, v hlavní budově použijte vysílačku a do minuty čekejte první nápor náklaďáků s vojáky a hned za nimi dva tanky doprovázející pěší eskadru. Vaším úkolem je zabít/zajmout každého z vojáků a zničit alespoň jeden ze dvou tanků. Nejcitlivější místo tanku je kabina zezadu, kde je písmeno „A“ - čím blíže jste, tím méně potřebujete ran (viz obrázek).

Ačkoliv se jedná o misi noční, na tajnou akci zapomeňte, vaším hlavním úkolem je totiž zlikvidovat všechny a všechno, co se jen ke hradbám přiblíží.

 Mise 9 - Whisky Bar
Tuto misi je možné hrát dvěma naprosto odlišnými způsoby, přičemž první je tichý/nenápadný/rychlý a druhým způsobem je ovládnutí okolních vozidel (hlavně tanku), se kterými letiště snadno zbavíte veškerého personálu.

Úkoly:
- Zneškodněte vojáky v okolí runwaye
- Najděte Hanse Schumanna
- Donuťte Schumanna ke spolupráci
- Odleťte z oblasti ukořistěným Junkersem
- Schumann musí přežít
----------------------------
- Zničte těžkou německou techniku

Obrázek zdroj: tisková zpráva Z místa, odkud vyběhnou čerství vojáci (A), se totiž propojuje chodba s hlavními schody, která vám urychlí útěk při následující velké akci. Lepší je nejprve umístit nálože v -2. patře (3,4), protože, jak už jsem zmínil, nálože nejspíše všechny najednou nepoberte (alespoň pokud nevyhodíte zbraň, což můžete za předpokladu, že jste si na 100% jisti, že žádný voják nezůstal naživu), a tak je dobré mít k nim co nejblíže. Teď už jen zbývá v -1. patře umístit zbývající 3 nálože (5,6,9) a po hlavním schodišti vyběhnout s ohněm za zády až na povrch.

Sotva se ocitnete v misi, je třeba rychle jednat, v bunkru se k vám blíží dvojce strážných, kterou bleskově oddělejte (vystřely ze středních i těžkých zbraní vás nemohou prozradit, bunkr má dostatečně silné stěny). Ven jděte ovšem pouze s postavou, která má na sobe německou uniformu (dbejte na to, abyste s sebou neměli žádné americké zbraně, ani další vybavení, které je vidět zvenčí). Též vedlejší bunkr je dostatečně zvukotěsný, a tak si jeho očisty nikdo ani nevšimne, ale krom munice tam nenajdete nic potřebného.

Se svým špiónem dojděte přes celou mapu až do letištní budovy (1), ve 2. patře najdete hledaného Schumanna, který s vámi nakonec půjde dobrovolně. Misi ukončíte, pokud se vám podaří shromáždit celý svůj tým i s rukojmím u letadla (2), ale před odletem ještě musíte odstranit pár nepřátel u rozjezdové dráhy. Nepovinným úkolem je zničení tří tanků.

Vhodnější misi na práci v přestrojení už asi nenajdete, zabíjet zde budete muset jen v krajních případech, ale přitom nemusí být ani jedinkrát vyvolán poplach.

 Mise 10 - Dravci

Úkoly:
- Proleťte kaňonem

Stačí jen střílet okolní letadla, přičemž ovládat můžete všechny 4 postavy, z níž každá je u jiného kulometu. Nejčastěji určitě využívejte přední „1“ a zadní „4“.


Norsko – Operace Seawolf (duben 1943)

 Mise 11 - Enigma
Na tuto misi si vezměte tiché zbraně nejlépe s tlumičem, jelikož hlasitý výstřel snadno vyvolá poplach, což má v této misi za následek neúspěch.

Úkoly:
- Ukradněte šifrovací stroj Enigma z minolovky
- Podminujte minolovku (3)
- Podminujte Tirpitz
- Svým konáním nesmíte vyvolat poplach na Tirpitzu
- Vraťte se zpět na výsadkové plavidlo

Obrázek zdroj: tisková zpráva K dispozici máte dvě dvojmístné miniponorky, které vám pomohou rychleji se přemístit nejprve k válečné lodi Tirpitz, kde umístěte dvě nálože zespod na příď i záď (1, 2). Kus vedle je minolovka, na kterou připevněte třetí nálož (3) a z druhé strany vylezte po žebříku na její palubu (položte si tady potápěčskou výstroj, bez ní jste mnohem mrštnější – až půjdete nazpět, zase si jí oblečete). Zde tiše vystřílejte posádku (alarm je v horní kabině) a z opačné strany od žebříku se před schody nacházejí dveře, kam vnikněte. Dostaňte se do kapitánovi kabiny (štítek - Kapitän), kde se ve vedlejší místnosti na stole povaluje onen přístroj. S přístrojem v batohu opusťte loď a z celým týmem se pomocí miniponorek vraťte zpět na výsadkové plavidlo (4).

Jinak než tiše jednat ani nemůžete, ovšem bez zabíjení to nepůjde.

Barma – Operace Stranger (červenec 1943)

 Mise 12 - Mraveniště
Do boje vezměte krom obvyklé odstřelovačky ještě tichou zbraň a každému z vojáků nabalte maximum lékáren (především v další misi se budou hodit). Prostředí je poseto kulometnými zákopy, odkud ovšem nepřátelé s oblibou vylézají (na mapě jsou označeny malými červenými křížky).

Úkoly:
- Zničte most (1)
- Zjistěte, co převážejí nákladní vozy (3)
- Shromážděte se v únikové oblasti (X)
- Získejte technickou dokumentaci k součástkám (2)
- Zničte součástky (3)
----------------------------
- Najděte katanu japonského důstojníka (4)
- Zničte radiostanici (5)

Obrázek zdroj: tisková zpráva Důležitým faktorem je zničení mostu (1 - stačí položit jednu nálož), ale přejít na druhou stranu rokle se dá také spadlým stromem opodál (vyznačeno na mapě). Opatrně se propližte do tábora k součástkám (3 - pak už se nemusíte bát prozrazení ala konec mise z důvodu neznámého nákladu), ale ještě předtím, než k nim položíte nálož, musíte sebrat potřebné dokumenty z chajdy (2). Nepovinné úkoly jsou v této misi hned dva, ale naštěstí také hned u sebe – prvním je vzít z další chajdy (4) důstojnickou katanu a v podobné chatrči (5) zničit radiový přístroj. Mise bude úspěšná až tehdy, dorazí-li všichni členové vašeho týmu do bodu (X).

Především zpočátku a v okolí vesnice je důležité se pohybovat pomalu a co nejtišeji. Stejně tak pokud se budete k zákopům plížit, nepřítel si ani nevystřelí.

 Mise 13 - Král hory
Nejlépe zde uspějete se středními, či těžkými zbraněmi s velkou kapacitou zásobníku, nepřátelé se totiž rojí jako mouchy a na nějaké polehávání a míření nebude příliš čas. Pokud jste na mé tipy dali v minulém levelu a uškudlili si pár lékárniček, zde se vám to bohatě vyplatí.
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Úkoly:
- Obsaďte bunkr na kopci
- Shromážděte se v únikové oblasti (X)

Jakmile se vám podaří probít se za podpory spřátelených jednotek až nahoru na kopec, musíte ještě vyčistit dva bunkry, do kterých ovšem vedou 3 vchody (dva jsou pro jeden bunkr a okrajový vchod pro druhý – na mapě vyznačeno žebříky). Jakmile zlikvidujete v bunkrech dostatek nepřátel, dorazí nepřátelské posily v podobě dalších pěšáků, vám ovšem už jen stačí s celou svou skupinou doběhnout do označeného místa (X) na mapce.

Po dvou tajnějších misí přichází krvežíznivý boj o kopec na život a na smrt, takže na stealth-způsob zde zapomeňte.


HIDDEN & DANGEROUS 2 speciál na TISCALI GAMES
Pátek 24.10.
Úterý 28.10.
Neděle 2.11.
Úterý 4.11.
Pátek 12.12.


Dokončení návodu příště, zhruba za týden...

Stáhněte si: Videa, Patch, Trailery, Intro, Cheaty, Screenshoty...

Související články: Recenze, Dojmy po dohrání, Rozhovor 1.díl a 2.díl, Preview (6/2003), Novinky, Hidden & Dangerous Deluxe recenze a návod, Perličky z H&D2 party, datadisk za půl roku

Linky: M@sterova fanouškovská stránka, Česká fanouškovská stránka



McMichal
připravil: jd


 
 

Nejnovější články