Overwatch návod - jak hrát za obranné postavy
zdroj: tisková zpráva

Overwatch návod - jak hrát za obranné postavy

31. 5. 2016 17:11 | Návod | autor: Adam Homola |

Defenzivní hrdinové jsou v Overwatch nezbytnou součástí každého týmu bez ohledu na to, jestli zrovna útočíte, nebo bráníte. Protože až na Torbjörna můžete s každým defenzivním hrdinou způsobit pořádný poprask i v útoku. I přesto jsou ale hrdinové z této kategorie lepší pro obranu. Jejich specialitou je totiž kontrola míst, do kterých se potřebují dostat útočníci, a hlídá je Bastion svým obřím rotačním kulometem, Torbjörn svými věžičkami zatímco Hanzo s Widowmaker na to dohlíží ze střechy.

Bastion

Noční můra všech útočníků. Má velký damage a umí se opravovat, proto je vhodný pro začátečníky. Navíc má ochočeného ptáčka.

Overwatch zdroj: tisková zpráva

Configuration: Recon 

V režimu Recon je Bastion plně mobilní a může útočit pomocí kulometu.

Configuration: Sentry

V režimu Sentry je Bastion stacionární, nemůže se vůbec hýbat. Má ale obrovský rotační kulomet s velkým poškozením.

Self-Repair

Bastion se může sám opravovat, čímž si obnovuje ztracené životy. Během opravování se nemůže hýbat, ani střílet.

Configuration: Tank

Ultimátka, kdy se Bastion složí v tank s obrovským dělem a ještě větší oblastí výbuchu.

zdroj: Archiv

Základní tipy pro Bastiona:

  • V režimu Recon nejste nijak zvlášť silní a nic moc nevydržíte, proto se ho snažte používat spíše na přesuny a vždy se transformujte do Sentry, protože víc vydržíte a uděláte větší damage.
  • V režimu Sentry si snažte vždy krýt záda, ideálně někde u zdi, nebo v rohu a na vyvýšeném místě, kam všichni nemohou.
  • Sentry mód je ideální na bránění konkrétních míst, úkolů, místností apod.
  • Nezapomínejte se v Sentry režimu průběžně opravovat a nespoléhejte jen na spoluhráče.
  • Bastion má v Sentry módu obrovský DPS, ale je to vyváženo nepohyblivostí. Proto dávejte pozor na rychlé a teleportující se hrdiny.
  • Vzhledem k opravám a vysokému poškození je Bastion vhodný i pro začátečníky.

Hanzo

Genjiho bratr s multifunkčními šípy. Vyžaduje přesnost, ale za odměnu nabízí uspokojivý luk. "Ryuu ga waga teki wo kurau!"

Overwatch zdroj: tisková zpráva

Storm Bow

Standardní luk s klasickými šípy. Můžete je střílet rychle po sobě s malým dostřelem, nebo lze luk pořádně natáhnout, což zvýší dostřel i poškození.

Sonic Arrow

Speciální šíp vybavený sonarem. Po zasažení cíle (či jen pouhé zdi) detekuje v malém okruhu všechny nepřátele, které označí. Takto označené nepřátele nevidíte po několik vteřin jen vy, ale i všichni spoluhráči. Vidíte je skrze překážky, stropy a zdi, tudíž můžete naplánovat skvělý headshot u nic netušícího nepřítele.

Scatter Arrow

Šíp, který se po dopadu rozštěpí na více menších šípů, a ty se pak ještě odrazí od zdí. Pomocí Scatter Arrow tak můžete zasáhnout více nepřátel najednou, nebo pomocí odrazu trefit někoho za rohem.

Dragonstrike

Ultimátkou vyvoláte Spirit Dragon - obrovského éterického draka, který letí v rovině napříč mapou skrze cokoliv, co se mu dostane do cesty. Tedy i skrze budovy. Drak způsobuje tak velké poškození, že to většina postav nepřežije.

zdroj: Archiv

Základní tipy pro Hanza:

  • Jednu důležitou věc musíte mít na paměti před každým vystřelením šípu: nelétají rovně jako kulky. Když chcete trefit někoho v dálce, musíte mířit nad něj. Navíc, čím méně tětivu napnete, tím větší oblouk letu šípu bude. Rychleji vystřelený a slabší šíp má ve hře spoustu použití - od rychlejšího pohybu během střílení, přes bleskové doražení nepřítele, až po poslední výstřel před smrtí. Když máte totiž luk plně natažený, dáte sice velký damage a šíp doletí daleko, ale pohybujete se také výrazně pomaleji.
  • Pokud nemáte za lubem nějakou speciální akci se Scatter Arrow, snažte se ho obecně střílet spíše do země před hrdinu, kterého chcete zasáhnout. Šíp trefí zem, rozštěpí se na víc kusů a většina z nich pak v ideálním případě zasáhne nepřítele. Tímto způsobem uděláte mnohem větší poškození, než kdybyste trefili nepřítele jen do těla.
  • Na Sonic Arrow myslete pořád. Jak vám skončí cooldown a máte možnost šíp znovu vystřelit, udělejte to. Přinejhorším neobjevíte nikoho, s trochou štěstí ale odhalíte třeba chystaný vpád do zad nebo jinou podlou nepřátelskou akci.
  • Ultimátce Dragon Strike se jde dost často jednoduše vyhnout. Nestřílejte proto vždy jen tam, kde je nejvíc nepřátel. Pokud se umí teleportovat či létat, vyhnou se letícímu drakovi a vy ultimátku promrháte. Nebojte se ji zamířit tak, aby sundala všechny věže Symmetry, věž Torbjörna, Bastiona apod. Nebo ji vystřelte na otravného a šikovného snipera. Možná ho nezabijete, ale bude se muset přemístit a už to ho vystavuje riziku a vašemu týmu čas. Ideální je domluvit se nebo počkat a vystřelit Dragon Strike tak, aby těžil z jiné ultimátky. Automaticky se nabízí Zarya, která může nepřátele vcucnout na jedno místo a držet je tam po dobu několika vteřin. Vašemu drakovi pak nikdo neuteče.
  • Nezapomeňte, že Hanzo umí jako jeden ze dvou hrdinů ve hře lézt po stěnách. Střechy, ochozy a otevřená okna tak pro vás nejsou jen prostorem, kam můžete střílet, ale lze tam i velmi rychle vylézt. Využívejte toho a překvapte nepřátele z míst, kde vás čekat nebudou.

Junkrat

Potrhlý "expert" na výbušniny s velkou pneumatikou na zádech. Parádní obránce, co se ve zkušených rukou neztratí ani v tom nejintenzivnějším útoku.

Overwatch zdroj: tisková zpráva

Frag launcher

Víceméně klasický granátomet, který posílá granáty na nepřátele obloukem. Projektily vybuchnou hned jen v případě, že trefíte nepřítele ještě před dopadem na zem. Jinak se granáty odráží od zdí, stropů, země i aut a vybouchnou až po pár vteřinách. Krásně tak můžete odrazem nasázet granáty třeba za roh nebo je nechat dokutálet na druhou stranu střechy, kde číhá Widowmaker.

Concussion Mine

Speciální mina, jejíž explozi máte v rukou jen a pouze vy. Jakmile na ni stoupne nepřítel a vy zmáčknete červené tlačítko, nejen že mu způsobíte poškození, ale ještě ho pošlete do vzduchu. Minu můžete používat i pro zvýšení vaší vlastní mobility - v tom případě nedostanete žádný damage a vyletíte opravdu vysoko. Ideální na překonání překážek a přeskakování menších budov. Také se tím můžete dostat na hůře přístupná místa, použít minu jako zkratku nebo vyletět do vzduchu a zasypat nepřátele sprškou granátů ze vzduchu.

Steel Trap

Past na medvědy vyhodíte a pak jen čekáte. Nepřátelé vám ji sice mohou zničit, ale pokud se do ní chytnou, dostanou menší damage a hlavně na chvíli je past znehybní. Ideální pro snipery, pro vás a vlastně pro kohokoliv z vašeho týmu. Chycený nepřítel sice může střílet, ale po dobu několika vteřin vám neuteče.

Total Mayhem

Jakmile Junkrat padne, odjistí několik granátů. Ty vybouchnout vteřinku po jeho smrti a způsobí nemalé poškození všem, kteří stojí nad jeho mrtvolou. Hráči se tomu většinou umí vyhnout, ale někdy prostě zemřete v pořádné pranici, kde na podobné věci nikdo nemyslí. Nejednou se mi stalo, že jsem takhle posmrtně ještě zabil Hanza nebo Widowmaker.

Rip-Tire

Ultimátka, při které Junkrat sundá ze zad motorizovanou pneumatiku nacpanou výbušninami a pošle ji na nepřítele. Vtip je v tom, že v tu chvíli ovládáte přímo pneumatiku a můžete s ní i jezdit po zdech a překonávat menší překážky. Sice toho moc nevydrží a nepřátelé vám ji mohou lehce sestřelit, ale pokud se s ní dostanete do dostatečné vzdálenosti, můžete mít na svědomí klidně tři i více zabití.

zdroj: Archiv

Základní tipy pro Junkrata:

  • Junkrat exceluje ve chvíli, kdy potřebujete zabránit nepřátelům v postupu. Proto je v kategorii Defense. Stačí házet granáty nepřátelům do cesty a někteří z nich je budou muset obejít. Jiní se mohou teleportovat nebo nebezpečný úsek přeskočit, ale tím je už rozdělíte, a tak je vlastně oslabíte. Ke granátům můžete navíc přihodit i pastičku, pak se spíš trefíte...
  • Pozor byste si měli dát ve chvíli, kdy jde proti vám vysoce mobilní nepřítel. Ať už je to teleportující se Tracer, létající Pharah nebo bleskový Genji, budete mít problém a je lepší zmizet. Vždycky se vám samozřejmě může podařit nějaká parádička, kdy se s pomocí miny vystřelíte do vzduchu a sejmete létající Pharah, ale k tomu lze říct jediné: hodně štěstí.
  • Junkrat naopak exceluje proti pomalejším nepřátelům nebo ve chvílích, kdy se klidně i vysoce mobilní hrdinové snaží udržet kus mapy pro sebe. Pokud někde vidíte Reinhardta, Bastiona nebo Torbjörna, můžete začít střílet jejich směrem. Jsou pomalejší a máte větší šanci, že je trefíte.
  • Granátomet se skvěle hodí i na snipery. Pokud vidíte, jak někde ze střechy lítají Hanzovy šípy, nebo jak tam Widowmaker střílí, nemusíte tam vůbec skákat nebo chodit. Jen tím směrem pošlete několik dobře mířených granátů, a i když snipera nezabijete, donutíte ho k přesunu. A už to může v dané situaci pomoct týmu víc, než kdybyste se pokoušeli někam vylézt a trefit se mu přesně mezi oči.

Mei

Čínská klimatoložka, která je mnohem nebezpečnější než vypadá. V dobrých rukách je téměř nesmrtelná a čím blíž k ní budete, tím hůř dopadnete.

Overwatch zdroj: tisková zpráva

Endothermic Blaster

Střílení koncentrovaného proudu mrazu na krátkou vzdálenost. Ten nepřátele poškozuje, zpomaluje a nakonec je zmrazí na místě. Sekundárním módem je střelba rampouchu na střední vzdálenost.

Cryo-Freeze

Mei se okamžitě obklopí kusem tlustého ledu. Během této fáze se léčí a je nesmrtelná, ale nemůže se hýbat ani používat jakékoliv jiné schopnosti.

Ice Wall

Touto schopností vytvoří Mei velkou ledovou zeď, která zastaví pohyb nepřátel, a zablokuje jejich útoky. Přes zeď nejde nijak vidět.

Blizzard

Ultimátka, během které vyhodí Mei drona, modifikujícího počasí v malém okruhu. Nepřátelé se tak chytí do silného větru a sněhu, zpomalí je to, a nakonec zamrznou na chvíli na místě.

zdroj: Archiv

Obecné tipy pro Mei:

  • Mei dokáže primárním módem střelby nepřátele zmrazit. To se vám podaří ale pouze v případě, že udržíte nepřítele v zaměřovači, což nemusí být u některých rychlých hrdinů jednoduché. Pokud se vám to podaří, získáte několik cenných vteřin, kdy na vás nepřítel jen bezmocně kouká. Ideální situace pro střelbu sekundárním módem, přímo mezi oči.
  • Cryo-Freeze z vás odstraní Orb of Discord od Zenyatty. Pokud tedy nečekáte, že byste měli za chvíli umřít, nešetřete si Cryo-Freeze a aktivujte ho. Zbavíte se nepříjemného Orb of Discord a můžete pokračovat vesele dál.
  • Cryo-Freeze není dobrý jen na záchranu života před klasickými útoky, ale funguje také proti ultimátkám, tak na to nezapomínejte.
  • Nebojte se používat Cryo-Freeze i ve chvílích klidu, když vám zrovna nejde o život. V takový moment sice krátkodobou nesmrtelnost nevyužijete, ale během zmrazení se vám doplní životy.
  • Ice Wall můžete použít buď horizontálně, nebo vertikálně (zmáčkněte dvakrát příslušné tlačítko).
  • Ice Wall sestává z pěti pilířů, kdy má každý 500 životů. Nepřátelé vám tak mohou celou Ice Wall zničit dříve než sama zmizí.
  • Nezapomeňte, že Ice Wall můžete použít i jako svůj vlastní "výtah" nahoru. Jednoduše si ji udělejte pod nohami a najednou na ní vyjedete nahoru. Tak se můžete dostat třeba na střechu. Funguje to i na spoluhráče (a protihráče), a tak můžete po domluvě vyzvednout na vyvýšený bod například Bastiona.
  • Drona, který spustí ultimátku Blizzard, vám může Genji pomocí Deflect odpálit zpátky, a pak bude trpět váš tým. Podobně může drona zničit D.Va a její schopnost Defense Matrix, která drona deaktivuje.
  • Dobré kombo je někam přiběhnout, vyhodit Blizzard a schovat se za Cryro-Freeze. Pokud vám to vyjde, budou nepřátelé zmražení dříve než vy zase z ledu vyskočíte. A pak už můžete vesele rozdávat headshoty.
  • Mei je skvělá proti rychlým hrdinům jako je Genji nebo Tracer, ale zároveň může být díky Ice Wall užitečná i proti Bastionovi nebo Winstonovi.

Torbjörn

Trpaslík s drsnou věží a ještě drsnějšími vousy. Do zbraně si lije lávu a při ultimátce celý hoří. Prostě správný chlap.

Overwatch zdroj: tisková zpráva

Rivet Gun

Pistole střílející nýty na delší vzdálenost nebo v sekundárním módu střílející rozžhavený kov na krátkou vzdálenost.

Forge Hammer

Multifunkční kladivo, kterým může Torbjörn stavět a opravovat věže. V nouzi lze použít i jako zbraň.

Build Turret

Torbjörn může postavit automatickou střílnu, kterou sama zaměřuje a střílí na nepřátelské hrdiny. Z jejich padlých těl pak lze sebrat součástky, kterými můžete věž opravit a vylepšit. Tím střílně zvýšíte životy a poškození.

Armor Pack

Možnost vyhazovat na zem balíčky brnění, které pak můžete vzít jak vy, tak vaši spoluhráči.

Molten Core

Ultimátka, kdy je najednou výrazně silnější Torbjörn i jeho věž, a navíc sbíráte mnohem větší množství náhradních dílů.

zdroj: Archiv

Obecné tipy pro Torbjörna:

  • Základní střela ze zbraně není moc silná, proto se snažte k nepřátelům dostat spíše zblízka a střílet po nich sekundárním módem. Pokud se trefíte, způsobíte jim mnohem větší poškození než primární střelbou.
  • Scrap, který se na zemi válí po zabitých nepřátelích, sbírejte. Můžete pak díky němu vyhazovat brnění pro sebe a své spoluhráče.
  • Věž lze vylepšit až na třetí úroveň. Druhé dosáhnete pouze skrze bouchání kladiva, ale na třetí se dostanete až přes aktivaci ultimátky Molten Core.
  • Věže pokládejte na místa, kam se nemůže nepřítel jen tak dostat, ideálně na vyvýšené polohy, odkud má věž přehled nad celou scénou. Ideální je také stavět věže například v rohu nebo na místech, odkud je můžete v relativním bezpečí opravovat.
  • Nezapomínejte neustále vyhazovat balíčky brnění, pokud vám to dovolí nastřádaný scrap.

Widowmaker

Až nebezpečně pohyblivá sniperka s kulometem a minou. Zbraň vyžaduje trochu trpělivosti, ale díky ultimátce máte prakticky wall hack.

Overwatch zdroj: tisková zpráva

Widow's Kiss

Univerzální puška, se kterou můžete na jednu stranu střílet jako z automatického kulometu, zatímco v druhém módu zacílíte a používáte ji jako sniperku.

Grappling Hook

Přitahovací hák, díky kterému se můžete dostat na mosty, střehy a jinak hůře přístupná místa.

Venom Mine

Mina, která se aktivuje hned poté, co ve své blízkosti detekuje nepřítele. Poté na všechny nepřátele ve svém nejbližším okolí vyprskne menší oblak jedovatého plynu.

Infra-Sight

Ultimátka, díky které může Widowmaker vidět tepelnou stopu všech nepřátel i přes zdi a jiné objekty. Nevidí je navíc jenom ona, ale zároveň i všichni spoluhráči.

zdroj: Archiv

Obecné tipy pro Widowmaker:

  • Pušku ve formě samopalu používejte spíše na kratší vzdálenosti. Na střední je nevhodná a na delší máte k dispozici přiblížení a klasické odstřelování.
  • Při odstřelování berte vždy v potaz fakt, že se musí síla pušky nejdříve nabít, a teprve pak můžete nepříteli způsobit maximální poškození.
  • Obecně řečeno se skoro vždy vyplatí počkat na plné nabití. Výjimkou jsou případy, kdy je nepřátelský hrdina natolik poškozený, že ho dorazí i jen pár rychlých a slabých ran.
  • Během odstřelování mějte uši nastražené a poslouchejte kroky, protože kromě svého cíle v hledáčku nevidíte nic jiného. Také není od věci hodit vaši Venom Mine někam do příchozí uličky. Pokud tudy půjde nepřítel, aktivuje se mina a vy ho včas uslyšíte
  • Nezapomeňte, že Grappling Hook nemusíte používat jen na střechy a mosty. Klidně se můžete přitáhnout k obyčejné stěně budovy a urychlit si tak standardní pohyb.
  • Nebojte se Grappling Hook používat často a přesunujte se z místa na místo i víckrát než je potřeba. Zmatete tím nepřátele a navíc se můžete dostat do krytu.
  • Infra-Sight se nebojte aktivovat prakticky pokaždé, kdy se vám ultimátka naplní. Jedinou výjimkou jsou situace, kdy je většina vašeho týmu mrtvá a teprve vychází ze základny.

Nejnovější články